Missä he ovat nyt: Kaikkien janoisten sankari Kari Grandi muistelee – ”Ihmisillä meni totuus ja satu sekaisin”

mehu1 copy
Sami Kojonen astui Kari Grandin rooliin vuonna 1998. Sami Kojonen

"Kalifin tytär on kaapattu! Hädissään tyttö huutaa apua, mutta kuuleeko kukaan? Missä on janoisia, siellä on myös Kari Grandi, ja hän tietää miten toimia. Hän on kaikkien janoisten sankari, aikamme legenda, Kari Grandi!"*

Kukapa ei muistaisi Kari Grandia, kaikkien janoisten sankaria, joka seikkaili Valion tv-mainoksissa aina 1970-luvulta 1990-luvulle asti.

Alun perin Kari Grandia näytteli myös Viktor Kalborrekin roolista tunnettu Eeki Mantere, joka pelasti pulaan joutuneita neitosia rosvojen kynsistä.

Safariasuun sonnustautunut sankari seikkaili mykkäelokuvien tyyliin 1920-luvun seikkailuelokuvien hengessä ja porhalsi paikalle mitä erikoisimmilla kulkupeleillä, ainoana aseenaan Grandi-pillimehu.

Useissa filmeissä tyhjän mehutetran poksautus sai roistot säikähtämään, ja Kari Grandi pääsi pelastamaan tilanteen. Mehu toimi elvyttävänä nektarina ja panttivangit saatiin pelastettua.

Mantereen ura Kari Grandina päättyi 1990-luvulla alkoholiongelmien ja rattijuoppousskandaalin myötä. Kaikkien janoisten sankariksi piti löytää joku, jolla olisi puhtoisempi tausta.

Silloin mainosfilmejä tuottanut Juha Tapaninen bongasi Sami Kojosen, joka oli tehnyt Storyfilmille muitakin mainostöitä.

– Storyfilmin Juha Tapaninen haki uutta Kari Grandia. Hän oli bändikeikallani Lappeenrannassa ja tuli sanomaan, että sinä voisit olla uusi Kari Grandi. Siitä se sitten lähti, Kojonen muistelee.

Kojonen tarttui tarjoukseen, olihan Kari Grandin rooli upea tilaisuus nuorelle näyttelijälle. Ensin oli kuitenkin tehtävä koekuvaus.

– Kari Grandihan aina pelasti niitä naisia, niin olin sitten siinä koekuvauksissa joku toimiston tuottajanainen käsivarsillani, ja se oli oikeastaan sillä selvä.

Kojonen oli nähnyt Kari Grandi -mainoksia televisiosta jo lapsena, ja oli jännittävää päästä sukeltamaan sankarin saappaisiin.

– Kaikessa absurdiudessaan se oli ihan mahtavaa.

Kuvausten jälkeen mustelmilla

Kojonen pääsi heti tositoimiin. Hänen ensimmäinen mainoksensa Kari Grandina kuvattiin vuonna 1998 Ridasjärven hiekkakuopalla Hyvinkäällä.

– Se oli hämmästyttävän paljon sellainen saharamaisen näköinen paikka. Siellä oli pari vanhaa työmaakonttia, joista toinen lavastettiin Kari Grandin asunnoksi ja toinen oli roistojen pesä.

Mainoksessa roistot pitävät vankinaan vaaleaa naista, jota Kari Grandi lähtee pelastamaan. Kameli ei kuitenkaan suostu lähtemään liikkeelle ja autostakin on tankki tyhjänä. Kari Grandi lähtee juoksemaan ohi ajavan paloauton perään, hyppää kyytiin ja ruiskuttaa paloletkulla rosvot kumoon. Mehu saa kaapatun naisen virkoamaan, ja he ajavat paloauton kyydissä pois.

Oikeaa kamelia ei hiekkakuopalle sentään tuotu. Dyyneille lavastettiin kaksi kyttyrää, joiden päältä Kari Grandi teki takaperin kuperkeikan hiekalle.

– Sen mainoksen tekeminen oli aika rankka setti, siellä sai painaa ihan täysillä. Muistan, että olin ihan mustelmilla kuvausten jälkeen, mutta todella kivaahan se oli.

Ridasjärvellä kuvattu mainos jäi toistaiseksi viimeiseksi Kari Grandi -mainokseksi, mutta kaikkien janoisten sankari jatkoi seikkailujaan laulajana.

Kari Grandi & Janonsammuttajat

Kojonen ideoi mehusankarin ympärille bändikiertueen. Kari Grandi & Janonsammuttajat kiersi safariasuissaan ympäri Suomen marketteja vuoden 1999 kesäkuun ajan, ja yleisö oli innoissaan.

– Pienessä marketissa ahteri meinasi jäätyä pakastinta vasten, suurin lava oli Linnanmäen ulkolava.

Kari Grandi & Janonsammuttajat

Sami Kojonen, laulu
Jussi Liski, koskettimet
Heikki Keskinen, puhaltimet
Kari Peltonen, basso
Jari Kivimäki, rummut

Kojonen suunnitteli kiertueelle mehunjuontikilpailuja, arpajaisia ja muuta oheisohjelmaa. Bändi lähetti myös Grandi-kortteja ilmapalloilla taivaalle. Korttien löytäjille luvattiin palkintoja, ja kortteja palautettiin yllättävänkin kaukaa.

Oli kuitenkin yksi asia, joka sai ihmiset todella villiintymään. Keikoilla jaettiin ilmaisia mehutetroja.

– Ihmiset meinasivat mennä ihan sekaisin siitä mehujakelusta. Jos ilmaiseksi jotain saa, niin heti joku meinasi vetäistä pöydältä koko rivin Grandia reppuun, ja siihen oli tietysti puututtava.

Jokaiselle keikalle piti erikseen määrätä mehuvahti, joka katsoi, ettei kukaan pääse rohmuamaan kaikkia mehuja.

Myös mehunjuontikilpailut olivat käsittämättömän suosittuja. Joku tunnisti kilpailijoiden joukosta jopa entisen Miss Suomen.

– Silloisessa Kannelmäen Maxi-marketissa myyjät sanoivat, että eihän tällaista ole ollut kuin silloin, kun oli Baccaran keikka, ja silloin meinasivat hyllyt kaatua.

Kuukauden aikana tehtiin 23 keikkaa. Tiivis kesäkiertue oli antoisa mutta rankka kokemus, ja piristävä Guarana-Grandi teki kauppansa bändiläisten keskuudessa.

– Se oli todella kova ponnistus. Tiedostin sen ja ajattelin, että jos tämän kestän, niin tiedän, että pärjään kyllä.

Tarina ja todellisuus sekoittuivat

Kun Kojonen veti safariasunsa päälle, häntä todella pidettiin sankarina.

– Ihmisillä meni totuus ja satu sekaisin. Kari Grandihan on hauska ja elävä sankari, jolla on oikeasta karvasta tehdyt viikset ja taitavasti tehdyt meikit. Olihan hän ihan sankarin näköinen.

Kuopion keikan jälkeen hän kävi paikallisessa urheiluliikkeessä Kari Grandin asussa hankkimassa varusteita tulevaa moottoripyöräretkeään varten. Myyjä oli niin hämillään, että antoi hänelle mojovan alennuksen.

– Ihmiset haluavat uskoa ja uskovatkin siihen roolihahmoon. Olihan se teatterista muutenkin tuttua, että jos oli poliisikomisarion roolissa, niin tultiin kysymään, että onko ollut järjestyshäiriöitä.

Kari Grandi & Janonsammuttajat tekivät yhden levytyksenkin. Matka Timbuktuun -maksisinglelle mahtui neljän kappaleen verran saharafoksia. Levyllä oli kauppiaita varten mukana myös tulevan kauden mehuinfot.

Kojonen jatkoi keikkailua Kari Grandin roolissa vielä vuoden verran. Viimeinen virallinen Grandi-keikka oli vuonna 2000.

Kari Grandi on rooli, josta muistetaan

Kari Grandin jälkeen Kojonen on jatkanut monipuolista uraansa näyttelijänä ja laulajana. Takana on lukuisia rooleja kaupunginteattereissa, musikaaleissa, televisiossa ja mainoksissa. Hän on perustanut myös kaksi teatteria, kiertuepohjalta toimivan Tahtiteatterin sekä Kuopion Uuden Kesäteatterin.

– Olen nyt 22 vuotta näytellyt päätyökseni ja Kari Grandi on aika usein se asia, mikä ihmisiä eniten kiinnostaa. Vaikka olisi tehnyt mitä tahansa musikaaleja ja muuta, niin ihmiset sanovat, että ”Sä olet Kari Grandi!” Se on jopa tragikoomista.

– Ei se minua nyt suuremmin ahdista, sehän on vaan positiivista. Siinä on kyllä jotain sellaista elämää suurempaa, että siinä mielessä se brändi on kyllä mielettömän hyvin onnistunut.

Kojonen on jatkanut menestyksekkäästi uraansa myös musiikin saralla. Vuonna 2006 hänen bändinsä pokkasi pronssimitalin tanssiorkestereiden SM-kisoissa. Kojonen tekee edelleen aktiivisesti laulu- ja bändikeikkoja ja häneltä on ilmestynyt useita levytyksiä.

Ensi kesänä Kojonen nähdään Tapio Rautavaaran roolissa Kuopion Uudessa Kesäteatterissa.

Mutta olisiko Kojonen vielä valmis palaamaan legendaarisen mehusankarin rooliin?

– Ehdottomasti aina valmiina, niin kuin Kari Grandin pitääkin olla. Varusteet roikkuvat puhtaina ja köydet ovat ojennuksessa. Jos kutsu käy, niin lähden.



Ote Valion Grandi-mainoksesta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.