Mainos

Missä he ovat nyt: ”Because sull on rumimmat kuteet ja pisin naama” – The Joulukalenterin Näsä ei unohdu!

"Amatööritontut, haistakaa per-runalaatikko! Hämäläinen, imelletty!" Vaikka The Joulukalenterin ensiesityksestä tulee kuluneeksi lähes 20 vuotta, etenkin Kari Lehtomäen roolihahmojen, Näsän ja Toivon, legendaariset sitaatit elävät edelleen ihmisten mielissä.

The Joulukalenteri kuuluu edelleenkin lukuisten suomalaiskotien jouluperinteeseen. Tästä elämään jääneestä ohjelmasta voidaan kiittää pitkälle Jukka Virtasta, joka pari vuosikymmentä sitten sai tuottaja Pirkko Lestiltä toimeksiannon The Joulukalenteri-ohjelman suomentamisesta. Virtasella oli myös valta valita ohjelmaan näyttelijät, ja hänen katseensa kiinnittyikin pian Seitsemän Seinähullua -yhtyeen jäseniin.

Pääosissa

Raimo Smedberg: Kerttu Santanen ja Hande 
Seppo Korjus: Olli Santanen ja Kauko
Kari Lehtomäki: Antti "Pentti" Nieksen eli Näsä ja Toivo
Jukka Virtanen: Iki Iäkäs ja kertoja

The Joulukalenteri valmistui vuonna 1997. Ohjelma esitettiin MTV3-kanavalla joulukuussa 1997, ja se uusittiin MTV3-kanavalla 1998 ja Subilla 2007.

– Meiltä kysyttiin, oltiinko halukkaita lähtemään mukaan, ja totta kai me oltiin! Kunhan vaan saatiin kaikki aikataulut ja lennot järjestettyä, kun ihmiset olivat keikoilla eri paikoissa. Muuten kaikki sujui loistavasti, Näsää ja Toivoa esittänyt Kari Lehtomäki muistelee.

Mukaan valitut Lehtomäki, Seppo Korjus tai Raimo Smedberg eivät varsinaisesti olleet näyttelijöitä, mutta ohjelman kuvaamista helpotti paljon tanskalais-norjalainen esikuva, josta miehet pystyivät ottamaan mallia roolihahmoihinsa. Myös kaksoisroolien esittämien sujui jouhevasti, sillä rooleja ei tarvinnut esittää sekaisin. Ensiksi kuvattiin Santaset ja Näsä, jonka jälkeen kulissit vaihdettiin tonttuja varten.

"Liian rohkeasti" otettu kohtaus on jäänyt mieleen 

Sisäkuvaukset kuvattiin maatilaan tehdyssä studiossa Tanskan Ärhusissa. Kuvaukset olivat Lehtomäen mukaan kaiken kaikkiaan rennot ja iloiset, mitä nyt kuvaustauoilla jouduttiin lätkimään kärpäsiä. Ulkokuvaukset hoidettiin puolestaan Rukan lumisissa maisemissa.


– Pieniä vaikeuksia tuli, kun aluksi oli tanskalainen ohjaaja, joka yritti kovasti seurata käsikirjoitusta suomalaisesta tekstistä, mutta hän putosi aina kärryiltä. Siinä oli aluksi vähän alkukankeutta, mutta sitten Jukka astui puikkoihin ja homma lähti rullaamaan.

"Because sull on rumimmat kuteet ja pisin naama, Hande. That's why.” Toivo

Mieleenpainuvimmaksi muistoksi Lehtomäki mainitsee kohtauksen, joka oli tehdä loven kameramiehen otsaan. Eräässä kohtauksessa Näsän tuli lyödä Viisasten kirja hermostuksissaan pöytään, mutta ohjaajan mielestä lyönnissä ei ollut mukana tarpeeksi voimaa. Miehen käskettiin näyttämään kunnolla hermostuneisuutensa ja Lehtomäki teki työtä käskettyä.

"Te maalaiset ette osaa lyödä ees naulaa lehmänpaskaan rikkomatta jompaakumpaa!" Näsä

– Löin kirjan niin kovaa pöytään, että kun se sitten osui pöydällä olleen lasisen tuhkakupin reunaan, tuhkakuppi lähti kuin ohjus ja lensi aivan kameramiehen pään vierestä. Mietin, tulikohan vähän liian rohkeasti otettua tuo kohtaus, Lehtomäki naureskelee.

1:50

Lehtomäki muistelee huumorilla myös kohtausta, jossa Seppo Korjuksen tuli puhua saksaa, vaikka hän ei koskaan ollut nähnytkään saksan kirjaa. Pienen pohdinnan jälkeen sanat kiinnitettiin lavasteiden kattoon styrox-levyillä, ja tällä tavoin kuvaukset saatiin hoidettua kunnialla loppuun.

Suosio jatkunut jo kaksikymmentä vuotta

Työryhmä osasi odottaa suosiota, sillä alkuperäisen tanskalaisen version lisäksi ohjelma oli noussut erittäin suosituksi myös Norjassa. Muissa Pohjoismaissa ohjelma valtasi heti ihmisten sydämet, mutta Suomessa suosiota jouduttiin hetken odottaa.

Kuvagalleria 8 kuvaa - katso

Kuvia sarjasta The Joulukalenteri


Lehtomäki uskoo, että yleisö ei ensimmäisellä esityskerralla välttämättä tajunnut mistä ohjelmassa oli kysymys, mutta seuraavana vuonna suosio sai todella tulta alleen.  

"Se oli hyvin sanottu, ehkä voimme käyttää sitä jossain myöhemmässä jaksossa." Toivo

Jos suosio lähti hitaasti käyntiin, se on jatkunut sitäkin pidempään. Lehtomäki kertoo, että ihmiset tunnistavat hänet The Joulukalenterin rooleista edelleenkin, ja etenkin Näsä on jäänyt hyvin ihmisten mieliin.

Kari Lehtomäki


14.2.1955 Rauma

Työskennellyt uran aikana muun muassa Uudessa Iloisessa
Teatterissa, Seitsemässä seinähullussa veljeksessä, Rauman kaupungin puhallinorkesterissa, Porin Big Bandissa sekä Rauman musiikkiopistossa opettajana. 

– Kyllä vieläkin moni tulee sanomaan, että joulu ei ole mitään, ellei katso joulukalenteria.

– Palaute on ollut sataprosenttisesti positiivista. Monet tulevat kertomaan myös, kuinka aikoinaan pelkäsivät Näsää lapsena, mutta ei sekään palaute ole pahalla tullut. Ovat päässet siitä yli kuitenkin, Lehtomäki toteaa.

Vaikka The Joulukalenterilla tuntuu olevan paikka lukuisten suomalaisten sydämissä, Lehtomäki myöntää, ettei hän itse ole katsonut ohjelmaa vuoden 1997 jälkeen. Osalle palautteenantajista hän joutuukin myöntämään, ettei aivan kaikkia kohtauksia niin tarkkaan muista.

Vauhti ei ole hidastumassa lähitulevaisuudessa

Vaikka ohjelmaa tullaan tuskin enää koskaan tekemään uudelleen, The Joulukalenterin hahmot seikkailevat vuosittain Finlandersin ja Seitsemän Seinähullun Iloisella konserttikiertueella, joka on ilahduttanut yleisöä jo 12 vuoden ajan.

Vuodesta 1996 asti Finlandersin riveissä keikkaillut Lehtomäki kertoo, ettei vauhti ole hidastumassa. Finlandersin suosio on pysynyt korkealla vuodesta toiseen, ja myös keikkamäärät ovat pysyneet näiden vuosien aikoina lähes samoina. 

Tanssiorkesteri soittaa vuosittain noin 160 keikkaa. 

– Tulevaisuus näyttää ihan yhtä kiireiseltä. Kun allakkaa katsoo, ensi vuosi on jo täynnä eikä loppua ei ole näkyvissä. Riippuu siitä, minne asti kukin jaksaa, ei olla kuitenkaan enää nuoria poikia´, Lehtomäki toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.