Milloin söit viimeksi klassista venäläistä liharuokaa, stroganoffia? Katso resepti ja lue, miten ruokalajin kerrotaan saaneen alkunsa.
Videolla muistellaan vanhaa Kassler-mainosta. Muistatko sinä tämän?
Klassisen venäläisen liharuoan, stroganoffin, historiaan on perehdytty aikoinaan muun muassa edemenneen Jaakko Raholan kattavalla ruokasanasto-sivustolla. Rahola kirjoitti vuonna 2009, että "nykyajan nuoriso tuskin tietää, millainen ruoka Stroganovin pihvi eli suomalaisittain "stroganoffi" oli 1950-luvulla, kun lounaskahvilakulttuuri alkoi orastaa Suomessa".
– 1970-luvulla sai monessa paikassa makkarastroganovia, mutta salaattipöytien ja muun kevyen, modernin lounasruokailun yleistyessä ovat sentyyppiset ruokalajit menettäneet suosiotaan. Söinpä kuitenkin vielä loppukesällä 1991 Kulosaaren Casinon kesäravintolassa ihan hyvää makkarastroganovia itsepalvelulounaan ainoana ruokalajina. Mutta yleensä on stroganov painunut niin alas laatuasteikolla, että sitä harva enää tilaa. Hyvin tehtynä kotiruokana ja venäläisen ravintolan herkkuna stroganov onneksi vielä elää Suomessakin, Rahola kirjoitti.
Taustalla Stroganovin suku?
Yhden teorian mukaan ruokalajin nimi juontuisi Stroganovin mahtavasta suvusta, joka jo 1500-luvulla ”omisti käytännössä katsoen koko Siperian”. Raholan mukaan tiedot ruokalajin alkuperästä vaihtelevat eri lähteissä, mutta useimmat arvelevat sen olevan peräisin jo 1700-luvulta. Ainakin kolme eri Stoganovin suvun jäsentä mainitaan lähdekirjoissa mahdollisina ruokalajin kummeina. Rahola arvelee, että ruokalajin on saattanut luoda joku suvun ranskalaisista keittiömestareista, jonka piti keksiä hampaattomalle isännälleen vain vähän pureskelua vaativa ruoka.