Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Milloin söit viimeksi stroganoffia? Tätä et ehkä tiennyt legendaarisesta liharuoasta: "Nykyajan nuoriso tuskin tietää"

0:31Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen?
Julkaistu 24.10.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Milloin söit viimeksi klassista venäläistä liharuokaa, stroganoffia? Katso resepti ja lue, miten ruokalajin kerrotaan saaneen alkunsa.

Videolla muistellaan vanhaa Kassler-mainosta. Muistatko sinä tämän? 

Klassisen venäläisen liharuoan, stroganoffin, historiaan on perehdytty aikoinaan muun muassa edemenneen Jaakko Raholan kattavalla ruokasanasto-sivustolla. Rahola kirjoitti vuonna 2009, että "nykyajan nuoriso tuskin tietää, millainen ruoka Stroganovin pihvi eli suomalaisittain "stroganoffi" oli 1950-luvulla, kun lounaskahvilakulttuuri alkoi orastaa Suomessa".

– 1970-luvulla sai monessa paikassa makkarastroganovia, mutta salaattipöytien ja muun kevyen, modernin lounasruokailun yleistyessä ovat sentyyppiset ruokalajit menettäneet suosiotaan. Söinpä kuitenkin vielä loppukesällä 1991 Kulosaaren Casinon kesäravintolassa ihan hyvää makkarastroganovia itsepalvelulounaan ainoana ruokalajina. Mutta yleensä on stroganov painunut niin alas laatuasteikolla, että sitä harva enää tilaa. Hyvin tehtynä kotiruokana ja venäläisen ravintolan herkkuna stroganov onneksi vielä elää Suomessakin, Rahola kirjoitti.

Taustalla Stroganovin suku? 

Yhden teorian mukaan ruokalajin nimi juontuisi Stroganovin mahtavasta suvusta, joka jo 1500-luvulla ”omisti käytännössä katsoen koko Siperian”. Raholan mukaan tiedot ruokalajin alkuperästä vaihtelevat eri lähteissä, mutta useimmat arvelevat sen olevan peräisin jo 1700-luvulta. Ainakin kolme eri Stoganovin suvun jäsentä mainitaan lähdekirjoissa mahdollisina ruokalajin kummeina. Rahola arvelee, että ruokalajin on saattanut luoda joku suvun ranskalaisista keittiömestareista, jonka piti keksiä hampaattomalle isännälleen vain vähän pureskelua vaativa ruoka.

Ei kuitenkaan ole varmaa, että stroganoffin nimi liittyisi juuri Stroganovin sukuun. Toisen teorian mukaan nimi tulisi venäjän verbistä strogat, joka tarkoittaa vuolemista tai höyläämistä. 

– Tämä teoria yhdistettynä Stroganovin suvun keittiömestareihin on synnyttänyt selityksen, jonka mukaan joku ao. mestareista olisi Siperian matkalla joutunut vuoleskelemaan jäätynyttä lihaa, kun ei ollut aikaa sulattaa paistia.

Oli resepti alun perin sitten mistä hyvänsä, siinä on useimmiten aina tietyt elementit, kuten ohuiksi suikaleiksi leikattu naudanliha, sipuli ja smetana. Tomaatti on ilmestynyt ruokalajiin myöhemmin. Nykypäivänä stroganoffia tehdään myös kuutioidusta lihasta, eli se ei välttämättä enää tarkoita ohueksi vuoltua naudanlihaa. 

KATSO RESEPTI: Aito stroganoff – venäläisten liharuokien klassikko

LUE MYÖS: Teethän aina näin, kun valmistat kiusauksia tai laatikkoruokia? Kari Aihisen ykkösvinkki: "Ei niin, että kaadatte kerman..."

Lähteet: Raholan ruokasanasto, Lihatiedotus ry

Lisää aiheesta:

Hans Välimäki tyrmää yleisen harhaluulon suosikkipastoistaTimo löysi todellisen aarteen Hilja-mumminsa vanhasta vihosta vuodelta 1912 – nyt mummin hittiruoka päätyi Michelin-ravintolan listalle: "Aika huikea perintö""Raastepöydästä voipi aloittaa" – ysärihitti tekee paluun Rosso-ravintoloihinSuomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista Ananaspizzasta ja ruskeasta kastikkeesta"Mössöinen kouluruoka" jakaa mielipiteet, mutta on kotiruokana täydellistä – muistatko vielä?
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Halpa vs. kallis

    Halvimpien margariinien makutestissä selvä voittaja: "Heittämällä paras"

  • 10:22
    Suklaa

    Aladdin- ja Paradis-konvehtirasioihin iso muutos

  • 07:46
    Halpa vs. kallis

    Mitä eroa on rypsi- ja rapsiöljyllä?

  • Eilen17:17
    Ruoanlaitto

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • Eilen13:14
    Kasvikset

    Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiin