Tunnetko sinä jo eri paprikoiden erot ja käyttötavat?
Videolla: Osaatko avata kaupan hedelmäpussin ilman sormien nuolemista ja väkivaltaa? Näin helposti se onnistuu!
Vuoden 2020 vihannekseksi valittiin tämän vuoden tammikuussa erilaiset paprikat. Puutarhaliiton mukaan monikäyttöiset paprikat kotiutuivat suomalaiseen ruokavalioon 1970-luvulla. Nykyisin tuoreita paprikoita popsitaan reilut kolme kiloa henkeä kohden vuodessa. Enemmänkin saisi Puutarhaliiton mukaan syödä.
LUE MYÖS: Asiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"
– Eniten syömme mietoja ja makeita paprikoita salaateissa, mutta ne tuovat värejä ja lisämakua ruoanlaittoon keitoista patoihin ja erilaisiin paistoksiin. Erityisesti erilaiset yrtit ja juustot houkuttelevat paprikan parhaat puolet esille. Tulisilla chileillä kokki loihtii ikimuistoisia ruokaelämyksiä, ja esimerkiksi chilihöystetty talvinen vihanneskeitto saa kehon mukavasti lämpenemään, Puutarhaliitosta vinkataan.
Punainen, keltainen, vihreä – miten paprikat eroavat toisistaan?
Suomessa tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi.