Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi vihreä paprika on halvempaa kuin punainen? Tätä et ehkä tiennyt suosikkivihanneksesta

1:28Älä nuole sormia! Näin saat hedelmäpussin helposti auki
Julkaistu 25.10.2020 14:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tunnetko sinä jo eri paprikoiden erot ja käyttötavat?

Videolla: Osaatko avata kaupan hedelmäpussin ilman sormien nuolemista ja väkivaltaa? Näin helposti se onnistuu!

Vuoden 2020 vihannekseksi valittiin tämän vuoden tammikuussa erilaiset paprikat. Puutarhaliiton mukaan monikäyttöiset paprikat kotiutuivat suomalaiseen ruokavalioon 1970-luvulla. Nykyisin tuoreita paprikoita popsitaan reilut kolme kiloa henkeä kohden vuodessa. Enemmänkin saisi Puutarhaliiton mukaan syödä.

LUE MYÖS: Asiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"

– Eniten syömme mietoja ja makeita paprikoita salaateissa, mutta ne tuovat värejä ja lisämakua ruoanlaittoon keitoista patoihin ja erilaisiin paistoksiin. Erityisesti erilaiset yrtit ja juustot houkuttelevat paprikan parhaat puolet esille. Tulisilla chileillä kokki loihtii ikimuistoisia ruokaelämyksiä, ja esimerkiksi chilihöystetty talvinen vihanneskeitto saa kehon mukavasti lämpenemään, Puutarhaliitosta vinkataan.

Punainen, keltainen, vihreä – miten paprikat eroavat toisistaan?

Suomessa tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi.

Paprikan väri kertoo kasviksen kypsyysasteesta. Kaupan hyllyllä edullisin vaihtoehto on yleensä vihreä paprika. Syy tähän on yksinkertainen: punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita raaemmista vihreistä paprikoista. Vihreät paprikat on voitu poimia nopeasti myyntiin. Keltaiset paprikat ovat kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa.

Vielä kypsyvää vihreää paprikaa käytetään pääasiassa kypsennettynä erilaisia ruoissa, koska sen maku ja rakenne sopivat parhaiten ruoanlaittoon.

– Mehukkaat suippopaprikat ovat uudempia tulokkaita kotimaassa viljeltyinä, ja ne sopivat hyvin erilaisiin uuniruokiin ja salaatteihin. Parhaimmillaan ne maistuvat vihanneksilla, ohralla tai riisillä ja tuorejuustolla täytettyinä paprikaveneinä. Maistelemalla erottaa usein kotimaisen paprikan, sillä sen maku on raikas ja tuore, Puutarhaliitosta kerrotaan.

Myös erilaiset chilit kuuluvat paprikoihin ja niitä kasvatetaan tuhansia eri lajeja miedoista makeista polttavan tulisiin. Nykyään kaupoissa on saatavilla myös kotimaisia lajikkeita.

LUE MYÖS: Lopeta se sormien nuoleminen! Näin kaupan hedelmäpussin saa oikeasti auki todella helposti ja ilman väkivaltaa

Lähde: Puutarhaliitto

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2020.

Lisää aiheesta:

Nyt kannattaa kokata tästä sesonkiherkusta – nappaa paprikareseptit!Mitä eroa on vihreällä, punaisella ja keltaisella paprikalla? Tiedätkö vihreän ja punaisen paprikan eron? Faktat suosikkivihanneksesta Tiesitkö tätä tomaateista? Näin niitä tulisi oikeasti säilyttää kotona – terveyshyötyjä piisaaSuomalaiset syövät näitä terveyspommeja vain pari kiloa vuodessa, vaikka ne ovat edullisiakin: "Eivät sisällä rasvaa ja hiilihydraattejakin niissä on erityisen vähän"Miksi vihreä paprika on halvempaa kuin punainen? Tätä et ehkä tiennyt vuoden vihanneksesta
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:41
    Elokuvat

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • 08:21
    Ravitsemus

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • Eilen17:24
    Sienet

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • Eilen08:18
    Leipä

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?