Mainos

Miksi olutpullo on ruskea? Asiantuntija paljastaa yksinkertaisen syyn

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi lasiset olutpullot ovat tavallisesti ruskeita?

Makuja.fi vieraili Lahdessa Hartwallin tehtaalla ja selvitti, miksi olutpullot ovat useimmiten ruskeita. Paljastui, että syy ruskeaan väriin on hämmästyttävän yksinkertainen.

TIESITKÖ? Valon maku voi tarttua tavalliseen tapaan humaloituun olueen aurinkoisella terassikelillä yllättävän nopeasti, jos juoma nautitaan kirkkaasta lasista.

Valon maku pilaa oluen

Hartwallin prosessiasiantuntija Anna-Kaisa Vehviläinen paljasti, että syy olutpullojen ruskeaan väriin piilee maussa, jonka valo saa aikaan perinteisin menetelmin valmistetuissa oluissa. Tästä syystä esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa nautitun oluen maku saattaa yllättäen muuttua.

– Ruskea pullo suojaa hyvin olutta, Vehviläinen kertoo.

– Valon maku on niin vahva, että jos ajatellaan, että laittaisimme yhden pienen aspiriinin kokoisen määrän valon makua täyteen uima-altaaseen, niin valon maku tulisi läpi. Sen aromi on niin vahva, Vehviläinen selventää.

Ei-toivottu maku juontaa juurensa nimensä mukaisesti valoon, joka kohdistuu kirkkaassa lasissa olevaan juomaan. Ilmiö johtuu siitä, että oluen humala reagoi valon kanssa.

– Kirkkaissa pulloissa oleville oluille on siksi ihan omanlaisensa humalointi, Vehviläinen kertoo.

 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja