Miksi olutpullo on ruskea? Asiantuntija paljastaa yksinkertaisen syyn

olut pullo
Olutpullot ovat ruskeita tietystä, perustellusta syystä johtuen.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, minkä vuoksi lasiset olutpullot ovat tavallisesti ruskeita?

Makuja.fi vieraili Lahdessa Hartwallin tehtaalla ja selvitti, miksi olutpullot ovat useimmiten ruskeita. Paljastui, että syy ruskeaan väriin on hämmästyttävän yksinkertainen.

TIESITKÖ? Valon maku voi tarttua tavalliseen tapaan humaloituun olueen aurinkoisella terassikelillä yllättävän nopeasti, jos juoma nautitaan kirkkaasta lasista.

Valon maku pilaa oluen

Hartwallin prosessiasiantuntija Anna-Kaisa Vehviläinen paljasti, että syy olutpullojen ruskeaan väriin piilee maussa, jonka valo saa aikaan perinteisin menetelmin valmistetuissa oluissa. Tästä syystä esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa nautitun oluen maku saattaa yllättäen muuttua.

– Ruskea pullo suojaa hyvin olutta, Vehviläinen kertoo.

– Valon maku on niin vahva, että jos ajatellaan, että laittaisimme yhden pienen aspiriinin kokoisen määrän valon makua täyteen uima-altaaseen, niin valon maku tulisi läpi. Sen aromi on niin vahva, Vehviläinen selventää.

Ei-toivottu maku juontaa juurensa nimensä mukaisesti valoon, joka kohdistuu kirkkaassa lasissa olevaan juomaan. Ilmiö johtuu siitä, että oluen humala reagoi valon kanssa.

– Kirkkaissa pulloissa oleville oluille on siksi ihan omanlaisensa humalointi, Vehviläinen kertoo.

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja