Miksi olutta myydään ruskeissa ja vihreissä pulloissa?
Oletko koskaan miettinyt, miksi oluet on pullotettu yleensä ruskeisiin tai vihreisiin pulloihin? Siihen on olemassa yksinkertainen selitys.
Kun olutta alun perin aloitettiin pullottaa, myytiin sitä ensin kirkkaassa lasissa. Tämä myyntipakkaus näytti aluksi toimivan mainosti, kunnes aurinko teki tepposet. Auringon valo vaikutti oluen laatuun merkitsevästi: juoma rupesi haisemaan ja maku kärsi.
Tämän vuoksi olutta ryhdyttiin pakkaamaan ruskeisiin ja vihreisiin pulloihin, joista UV-säteet eivät pääse läpi. Vihreät pullot ovat maailmanlaajuisesti ruskeita yleisempiä, koska ruskea lasi oli kortilla toisen maailmansodan jälkeen.
Tänä päivänä myös kirkkaisiin laseihin on saatavilla UV-suojaus, mutta monet valmistajat ovat silti säilyttäneet värilliset pullot.
Valon maku on vahva
Hartwallin prosessiasiantuntija Anna-Kaisa Vehviläinen paljasti Makuja.fi-sivustolle jo viime vuonna, että syy olutpullojen ruskeaan väriin piilee maussa, jonka valo saa aikaan perinteisin menetelmin valmistetuissa oluissa. Tästä syystä myös esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa terassilla nautitun oluen maku saattaa yllättäen muuttua.
– Valon maku on niin vahva, että jos ajatellaan, että laittaisimme yhden pienen aspiriinin kokoisen määrän valon makua täyteen uima-altaaseen, niin valon maku tulisi läpi. Sen aromi on niin vahva, Vehviläinen selventää.
Lähde: Mirror, Hartwall
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti