Miksi olut vaahtoaa? Yksinkertainen selitys
Vaahtokukan ansiosta oluen aromit pysyvät paremmin juomassa ja olut maistuu paremmalta.
Olutvaahto muodostuu proteiinista, viljan hiilihydraateista ja humalasta.
Kun olutta kaadetaan lasiin, hiilihappo lähtee karkaamaan ylöspäin ja nostaa samalla oluen proteiineja pintaan.
Oluen vaahtoamiseen vaikuttaa juoman hiilihappopitoisuus, proteiinijäämät sekä humala, jonka stabilisoivat ainekset tekevät vaahtokukasta vahvemman ja pitkäikäisemmän.
Vehnäoluessa on yleensä voimakkaampi vaahto, sillä vehnästä vapautuu olueen enemmän proteiineja kuin ohrasta.
Tarjoile olut riittävän suuresta lasista
Vaahto pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun oluen tarjoilee jalallisessa olutlasissa, jossa on tilaa myös vaahdolle. Myös suuri viinilasi käy oluen tarjoiluun.
Oluen voi tarjoilla arkisemmin myös tuopista tai kolpakosta.
Tärkeintä on kaataa olut oikein, jotta pinnalle jää kaunis vaahtokukka.
Lähde: Niin monta olutta, Anikó Lehtinen, (WSOY 2016)
Anikó Lehtinen näyttää videolla, kuinka olut kaadetaan lasiin oikeaoppisesti.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa