Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi olut vaahtoaa? Yksinkertainen selitys

Pintaan nousevat proteiinit muodostavat oluen pintaan vaahtoa.
Pintaan nousevat proteiinit muodostavat oluen pintaan vaahtoa.Shutterstock
Julkaistu 01.04.2016 21:15

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Vaahtokukan ansiosta oluen aromit pysyvät paremmin juomassa ja olut maistuu paremmalta.

Olutvaahto muodostuu proteiinista, viljan hiilihydraateista ja humalasta. 

Kun olutta kaadetaan lasiin, hiilihappo lähtee karkaamaan ylöspäin ja nostaa samalla oluen proteiineja pintaan.

Oluen vaahtoamiseen vaikuttaa juoman hiilihappopitoisuus, proteiinijäämät sekä humala, jonka stabilisoivat ainekset tekevät vaahtokukasta vahvemman ja pitkäikäisemmän.

Vehnäoluessa on yleensä voimakkaampi vaahto, sillä vehnästä vapautuu olueen enemmän proteiineja kuin ohrasta.

Tarjoile olut riittävän suuresta lasista

Vaahto pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun oluen tarjoilee jalallisessa olutlasissa, jossa on tilaa myös vaahdolle. Myös suuri viinilasi käy oluen tarjoiluun.

Oluen voi tarjoilla arkisemmin myös tuopista tai kolpakosta.

Tärkeintä on kaataa olut oikein, jotta pinnalle jää kaunis vaahtokukka.

Lähde: Niin monta olutta, Anikó Lehtinen, (WSOY 2016)

Anikó Lehtinen näyttää videolla, kuinka olut kaadetaan lasiin oikeaoppisesti.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.


Lisää aiheesta:

Suomalaisiasiantuntija varoittaa tyypillisestä mokasta: Älä lisää tällaista olutta pataan – saattaa pilata ruokaelämyksen!Olutguru opastaa: Olutta maistellaan kuin viiniä – kuitenkin yhdellä merkittävällä erolla!Ethän juo olutta suoraan pullosta? Tyypillinen moka voi saada vatsasi vääntämäänTyypillinen olutmoka: Älä sorru tähän virheeseen!Lasilla uskomaton vaikutus limuun – aromit moninkertaistuvat yksinkertaisella muutoksella Juotko oluesi oikein? Lasin muoto vaikuttaa huurteisen makuun
OlutMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"