Miksi olut vaahtoaa? Yksinkertainen selitys

olut vaahtoaa
Pintaan nousevat proteiinit muodostavat oluen pintaan vaahtoa. Shutterstock

Vaahtokukan ansiosta oluen aromit pysyvät paremmin juomassa ja olut maistuu paremmalta.

Olutvaahto muodostuu proteiinista, viljan hiilihydraateista ja humalasta. 

Kun olutta kaadetaan lasiin, hiilihappo lähtee karkaamaan ylöspäin ja nostaa samalla oluen proteiineja pintaan.

Oluen vaahtoamiseen vaikuttaa juoman hiilihappopitoisuus, proteiinijäämät sekä humala, jonka stabilisoivat ainekset tekevät vaahtokukasta vahvemman ja pitkäikäisemmän.

Vehnäoluessa on yleensä voimakkaampi vaahto, sillä vehnästä vapautuu olueen enemmän proteiineja kuin ohrasta.

Tarjoile olut riittävän suuresta lasista

Vaahto pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun oluen tarjoilee jalallisessa olutlasissa, jossa on tilaa myös vaahdolle. Myös suuri viinilasi käy oluen tarjoiluun.

Oluen voi tarjoilla arkisemmin myös tuopista tai kolpakosta.

Tärkeintä on kaataa olut oikein, jotta pinnalle jää kaunis vaahtokukka.

Lähde: Niin monta olutta, Anikó Lehtinen, (WSOY 2016)

Anikó Lehtinen näyttää videolla, kuinka olut kaadetaan lasiin oikeaoppisesti.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat