Tyypillinen olutmoka: Älä sorru tähän virheeseen!
Olut jääkaapin kautta lasiin. Tämä tyypillinen tapa nauttia olutta voi pahimmassa tapauksessa pilata makunautintosi.
Harva tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen, minkä asteisena olut tulee nautittua. Vaikka muutaman asteen lämpötilaeroilla ei uskoisi olevan kovinkaan paljon merkitystä, lämpötila vaikuttaa oluen makuun yllättävän paljon.
Väärä lämpötila voi latistaa makunautintoasi huomattavasti.
Yksinkertainen nyrkkisääntö käyttöön
Suomenlinnan panimon toimitusjohtajan Jari Tapanaisen mukaan jopa monet ravintolat tarjoilevat oluensa liian kylminä, jolloin oluen aromit eivät pääse kunnolla oikeuksiinsa. Tapanisella onkin olemassa oluen tarjoiluun yksinkertainen nyrkkisääntö
Oluiden tarjoilulämpötilat
- Trappisti- ja luostarioluet: 14–16 °C
- Alet, tummat lagerit, jouluoluet, bockit, portterit ja stoutit: 10–14 °C
- Vaaleat lagerit, kevytoluet, vehnäoluet, maustetut, oluet ja hedelmäoluet: 8–10 °C
Lähde: Alko
– Mitä tummempi olut sitä lämpimämpi tarjoilulämpötila, Tapanainen toteaa.
Miehen mukaan esimerkiksi tumma portteri tulisi tarjoilla yllättävänkin lämpimänä, jopa 15–16 asteisena, jolloin oluen kahvimaiset aromit pääsevät oikeuksiinsa.
Kun kahviaromeita sisältävä portteri tarjoillaan oikean lämpöisenä, se toimii erinomaisena kumppanina tuhdille suklaakakulle jälkiruokapöydässä, Tapanainen vinkkaa.
Myös oluen kaatoon löytyy omat niksinsä. Katso ohjeet videolta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan