Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tyypillinen olutmoka: Älä sorru tähän virheeseen!

Jokaiselle oluttyypille löytyy oma tarjoilulämpötilansa.
Jokaiselle oluttyypille löytyy oma tarjoilulämpötilansa. Shutterstock
Julkaistu 12.05.2017 20:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Olut jääkaapin kautta lasiin. Tämä tyypillinen tapa nauttia olutta voi pahimmassa tapauksessa pilata makunautintosi.

Harva tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen, minkä asteisena olut tulee nautittua. Vaikka muutaman asteen lämpötilaeroilla ei uskoisi olevan kovinkaan paljon merkitystä, lämpötila vaikuttaa oluen makuun yllättävän paljon.

Väärä lämpötila voi latistaa makunautintoasi huomattavasti.

Yksinkertainen nyrkkisääntö käyttöön

Suomenlinnan panimon toimitusjohtajan Jari Tapanaisen mukaan jopa monet ravintolat tarjoilevat oluensa liian kylminä, jolloin oluen aromit eivät pääse kunnolla oikeuksiinsa. Tapanisella onkin olemassa oluen tarjoiluun yksinkertainen nyrkkisääntö

Oluiden tarjoilulämpötilat

  • Trappisti- ja luostarioluet: 14–16 °C
  • Alet, tummat lagerit,  jouluoluet, bockit, portterit ja stoutit: 10–14 °C
  • Vaaleat lagerit, kevytoluet, vehnäoluet, maustetut, oluet ja hedelmäoluet: 8–10 °C

Lähde: Alko 

– Mitä tummempi olut sitä lämpimämpi tarjoilulämpötila, Tapanainen toteaa.

Miehen mukaan esimerkiksi tumma portteri tulisi tarjoilla yllättävänkin lämpimänä, jopa 15–16 asteisena, jolloin oluen kahvimaiset aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Kun kahviaromeita sisältävä portteri tarjoillaan oikean lämpöisenä, se toimii erinomaisena kumppanina tuhdille suklaakakulle jälkiruokapöydässä, Tapanainen vinkkaa.

Myös oluen kaatoon löytyy omat niksinsä. Katso ohjeet videolta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Siiderin tarjoilu eroaa merkittävästi oluen tarjoilusta yhdessä asiassaOsaatko kaataa oluen lasiin oikein? Tältä juoman pitäisi näyttää, tai muuten se väljähtyy ja aromit karkaavatEthän nauti olutta jäähdytetystä tuopista? Baareista tuttu tapa voi pilata makunautinnonSuomalaisiasiantuntija varoittaa tyypillisestä mokasta: Älä lisää tällaista olutta pataan – saattaa pilata ruokaelämyksen!Olutasiantuntija neuvoo: Tällainen olut sopii parhaiten kinkun seuraksiOlutasiantuntija kauhistelee: Tässä asiassa useimmat baarit mokaavat
OlutJuomatJuomaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo

  • 1.4.06:23
    Huumori

    Pilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä