Juotko oluesi oikein? Lasin muoto vaikuttaa huurteisen makuun

olutlasit
Eri oluttyypit vaativat erilaisen lasin. Shutterstock

Erilaisilla olutlaseilla on omat käyttötarkoituksensa. Tiedätkö, minkälainen lasi on tarkoitettu millekin oluelle?

Oikeanlainen lasi tuo oluen aromit esille parhaimmalla mahdollisella tavalla. Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen kertoo, mitä eroa erilaisilla olutlaseilla on. 

Brittiläinen pint-lasi ja vanha ale-oluen lasi

"Brittiläinen pint-lasi (pinttilasi) on ravintoloissa yleisimmin käytetty olutlasi. Se on alun perin tarkoitettu englantilaisten ale-oluen, bittereiden ja stoutin nauttimiseen.

Avonaisen suun vuoksi oluen aromit karkaavat nopeasti, eikä se siksi sovi hiilihappoisten oluiden, kuten vaaleiden lagereiden ja pilsien nauttimiseen.

Pint-lasi on kooltaan yhden pintin suuruinen (1 pint = 56,8 cl).

Monissa perinteisissä englantilaisissa pubeissa hanassa anniskeltavan alen saa myös ulkomuodoltaan pyöreässä lasituopissa, joka on vanha aleoluen lasi."

Kolpakko

"Kolpakko (saks. krug) on perinteinen olutlasi, jossa on kahva ja toisinaan myös kansi. Kolpakoita on usein hieman erimuotoisia. Niitä valmistetaan usein lasin ohella myös savesta tai muusta keraamisesta aineesta (saks. steinkrug, engl. beer stein) ja tinasta. 

Kolpakko sopii tummien ja vaaleiden lagereiden nauttimiseen. Yleensä tuopit ovat vetoisuudeltaan 30–50 cl, mutta esimerkiksi saksalaisissa olutpuutarhoissa eli bier garteneissa ja Oktoberfestillä käytetään litran tuoppeja."

Pilsner-lasit

"Pilsner-lasin (myös pils-lasi) pitkä ja kapea muoto tuo esiin pilsnereiden eli pilsien raikkaat ja katkeroiset humala-aromit. Lasin suu kääntyy sisäänpäin, mikä parantaa vaahtokukan säilymistä.

Laseja on erikokoisia, pääsääntöisesti ne ovat vetoisuudeltaan 30–50 cl. Lasin jalka on myös usein elegantisti muotoiltu.

Pilsner-lasi voi olla myös suuaukoltaan suora."

Tulppaanilasi ja vehnäolutlasi

"Tulppaanilasi on monikäyttöisin olutlasi. Kavennettu keskiosa auttaa kauniin vaahdon muodostumisessa sekä tiivistää oluen aromit, jotka laajeneva yläosa päästää ilmoille. Lasi sopii periaatteessa kaikenlaisten oluiden nauttimiseen.

Hyvän vaahdonmuodostuksen ansiosta lasi säilyttää erittäin hyvin oluen aromit ja pitää juoman pitkään kylmänä. Koko on usein 30–50 cl.

Saksalaistyyppiset suodattamattomat vehnäoluet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa korkeasta ja alhaalta kavennetusta lasista, jonka sisäänpäin taittuva suu auttaa kauniin ja paksun vaahtokukan muodostumista. Vehnäolutlasi on kooltaan pääsääntöisesti 50 cl eli suunniteltu puolen litran pullon tarjoiluun tukevan vaahdon kera."

Oluthuilu ja aromilasi


"Oluthuilu (engl. beer flute) on melko ohut ja aistikas samppanjalasia muistuttava olutlasi. Sitä käytetään helmeilevien ja aromikkaiden pilsnereiden lasina. 

Erityisesti se sopii belgialaisten lambicien sekä marja- ja hedelmäoluiden, mutta myös vehnäoluiden nautiskeluun suhteellisen pieninä annoksina. Koko on yleensä 25–30 cl.

Aromilasi (engl. snifter) on konjakkilasia muistuttava jalallinen, pyöreäposkinen ja ohutseinäinen olutlasi. Lasi on pohjaltaan laaja ja kapenee ylöspäin. Sipulinomainen muoto säilyttää oluen maut ja tuoksut.

Lasia käytetään aromikkaiden ja tukevien oluiden maisteluun; barley wine, luostarioluet sekä tukevat India Pale Alet ja imperial stoutit. Lasia voi lämmittää käsien välissä ja pyöritellä olutta lasissa arpomien saamiseksi paremmin esille. Tilavuudeltaan usein 25–40 cl."

Trappistilasi ja Hoegaarden-lasi

"Trappistilasi tai trappistimalja on ylöspäin levenevä sekä suuaukoltaan laaja ja avoin olutlasi. Sen jalka on usein tukeva ja suhteellisen matala. Lasi päästää voimakkaiden trappist- ja muiden luostarioluiden aromit kunnolla esille. Kooltaan 30–50 cl.

Hoegaarden-lasi on belgialaisen Hoegaarden Witbier -oluen oma nimikkolasi. Paksu ja maljakkomainen lasi jäähdytettään ennen tarjoilua joko pakastimessa tai kylmällä vedellä. Sen jälkeen olut kaadetaan lasiin muodostamalla lopussa paksu vaahtokukka pinnalle."

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!