Miksi lihaa syövät kuolevat kasvissyöjiä aiemmin? Tutkija vastaa kohuttuun kysymykseen

lihaa ja kasviksia
Suomalaiset voisivat vähentää lihansyöntiään huomattavasti, sanoo ravitsemustieteen tutkija Vera Mikkilä. Shutterstock

Runsaasti lihaa syövät ihmiset sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina, mutta se ei johdu välttämättä pelkästään lihasta.

Makuja.fi uutisoi eilen yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan runsaasti lihaa syövät kuolevat nuorempina kuin kasvisruokavaliota noudattavat.

Tutkijatohtori Vera Mikkilä Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolta kommentoi, että kyseessä ei ole varsinainen tutkimus, vaan yhteenveto, jossa on analysoitu aiempien tutkimusten tuloksia. Tuloksissa ei kuitenkaan ilmene mitään uutta.

– Heidän johtopäätöksissään ei sinänsä ole mitään vikaa eikä mitään ihmeellistä, mutta uutta tietoa se ei tuo.

Se, että runsaasti lihaa syövät ihmiset sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina, on osoitettu tutkimuksissa moneen kertaan.

– Se, johtuuko se siitä lihasta, on sitten toinen asia, Mikkilä sanoo.

Suoraa syy-yhteyttä hankala osoittaa

Mikkilä muistuttaa, että vahvasta tutkimusnäytöstä huolimatta ei ole varmaa, kuinka suuri vaikutus lihansyönnin taustalla olevilla elintavoilla on tutkimustuloksiin.

– Pitää ottaa huomioon se, että länsimaissa ne, jotka syövät enemmän lihaa, syövät vähemmän kasviksia ja kalaa, liikkuvat vähemmän ja polttavat enemmän.

Vaikka tarkkaa biologista mekanismia lihansyönnin epäedullisista vaikutuksista terveyteen ja elinajanodotteeseen ei ole löydetty, asiasta on esitetty useita teorioita.

Liha ja etenkin naudanliha sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, ja lihan sisältämä hemirauta aiheuttaa elimistössä hapettumisreaktioita. Runsaasti lihaa syövillä on erilainen suolistomikrobifloora, joka voi olla terveydelle epäedullisempi kuin kasvisruokavaliota noudattavilla.

Prosessoidun lihan epäterveellisyyttä selittää osaltaan lihavalmisteiden sisältämä suola ja nitriitiit. Myös paistaminen valmistusmenetelmänä voi tuoda ruokaan syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Kaikkea lihansyöntiä ei Mikkilän mukaan tarvitse terveyssyistä lopettaa.

– En ole ravitsemustieteilijänä sitä mieltä, että lihansyönti pitäisi kokonaan lopettaa. Tietysti lihaan liittyy ympäristövaikutuksia ja muita eettisiä ja eläinsuojelullisia kysymyksiä, mihin en ota kantaa, mutta ravitsemuksellisesta näkökulmasta ruokavalioon mahtuu myös pikkuisen lihaa.

Suomalaiset voisivat kuitenkin vähentää lihansyöntiään huomattavasti, ja korvata sen terveellisemmällä ravinnolla, kuten kasviksilla ja kalalla.

– Suomalaiset syövät turhan paljon lihaa ja se on pois muulta terveelliseltä ravinnolta. Suomalaiset voisivat huoletta puolittaa lihan määrän ja varmasti silloinkin syötäisiin riittävästi lihaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja