Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Miksi lihaa syövät kuolevat kasvissyöjiä aiemmin? Tutkija vastaa kohuttuun kysymykseen

Suomalaiset voisivat vähentää lihansyöntiään huomattavasti, sanoo ravitsemustieteen tutkija Vera Mikkilä.
Suomalaiset voisivat vähentää lihansyöntiään huomattavasti, sanoo ravitsemustieteen tutkija Vera Mikkilä.Shutterstock
Julkaistu 10.05.2016 14:28

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Runsaasti lihaa syövät ihmiset sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina, mutta se ei johdu välttämättä pelkästään lihasta.

Makuja.fi uutisoi eilen yhdysvaltalaistutkimuksesta, jonka mukaan runsaasti lihaa syövät kuolevat nuorempina kuin kasvisruokavaliota noudattavat.

Tutkijatohtori Vera Mikkilä Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolta kommentoi, että kyseessä ei ole varsinainen tutkimus, vaan yhteenveto, jossa on analysoitu aiempien tutkimusten tuloksia. Tuloksissa ei kuitenkaan ilmene mitään uutta.

– Heidän johtopäätöksissään ei sinänsä ole mitään vikaa eikä mitään ihmeellistä, mutta uutta tietoa se ei tuo.

Se, että runsaasti lihaa syövät ihmiset sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina, on osoitettu tutkimuksissa moneen kertaan.

– Se, johtuuko se siitä lihasta, on sitten toinen asia, Mikkilä sanoo.

Suoraa syy-yhteyttä hankala osoittaa

Mikkilä muistuttaa, että vahvasta tutkimusnäytöstä huolimatta ei ole varmaa, kuinka suuri vaikutus lihansyönnin taustalla olevilla elintavoilla on tutkimustuloksiin.

– Pitää ottaa huomioon se, että länsimaissa ne, jotka syövät enemmän lihaa, syövät vähemmän kasviksia ja kalaa, liikkuvat vähemmän ja polttavat enemmän.

Vaikka tarkkaa biologista mekanismia lihansyönnin epäedullisista vaikutuksista terveyteen ja elinajanodotteeseen ei ole löydetty, asiasta on esitetty useita teorioita.

Liha ja etenkin naudanliha sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja, ja lihan sisältämä hemirauta aiheuttaa elimistössä hapettumisreaktioita. Runsaasti lihaa syövillä on erilainen suolistomikrobifloora, joka voi olla terveydelle epäedullisempi kuin kasvisruokavaliota noudattavilla.

Prosessoidun lihan epäterveellisyyttä selittää osaltaan lihavalmisteiden sisältämä suola ja nitriitiit. Myös paistaminen valmistusmenetelmänä voi tuoda ruokaan syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia

Kaikkea lihansyöntiä ei Mikkilän mukaan tarvitse terveyssyistä lopettaa.

– En ole ravitsemustieteilijänä sitä mieltä, että lihansyönti pitäisi kokonaan lopettaa. Tietysti lihaan liittyy ympäristövaikutuksia ja muita eettisiä ja eläinsuojelullisia kysymyksiä, mihin en ota kantaa, mutta ravitsemuksellisesta näkökulmasta ruokavalioon mahtuu myös pikkuisen lihaa.

Suomalaiset voisivat kuitenkin vähentää lihansyöntiään huomattavasti, ja korvata sen terveellisemmällä ravinnolla, kuten kasviksilla ja kalalla.

– Suomalaiset syövät turhan paljon lihaa ja se on pois muulta terveelliseltä ravinnolta. Suomalaiset voisivat huoletta puolittaa lihan määrän ja varmasti silloinkin syötäisiin riittävästi lihaa.

3:00Sieni-kasviswokki.

Lisää aiheesta:

Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskinProsessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäTHL: Runsas punaisen lihan syöminen yhteydessä lihavuuteenProfessori kertoo kaksi keinoa vähentää lihan käyttöä: "Ei kukaan huomaakaan eroa"Ravitsemustieteen professori: ”Tällainen on kaikkein ihanteellisin ruokavalio”
LihaRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos