Miksi ananas kirvelee suussa? Syy saattaa hätkähdyttää – taipuvainen "ihmissyöntiin"

ananas
Miksi ananas kirvelee suussa? Syy saattaa hätkähdyttää Shutterstock

Ananaksen kirvelevä vaikutus johtuu entyymistä, jonka avulla ananas "mureuttaa" syöjänsä suuta.

Amerikkalaisselvityksen mukaan amerikkalaiset inhoavat pizzatäytteistä eniten anjovista, mutta monille suomalaisille niin rakas ananas on inhokkilistan sijalla viisi. Ananaksen vihaamiseen saattaa löytyä ainakin yksi käypä syy – se nimittäin on taipuvainen "ihmissyöntiin"!

Ananaskin yrittää syödä sinua

Ananas on raikas ja herkullinen välipala, mutta se saa myös kielen ja suun limakalvot kirvelemään. Syy saattaa olla jännittävämpi kuin uskotkaan, sillä kun sinä syöt tuoretta ananasta, ananaskin yrittää syödä sinua!

Syy limakalvoreaktioon on ananaksen sisältämä bromelaiini-niminen luontainen entsyymi.

Bromelaiini esimerkiksi mureuttaa lihaa luonnostaan, kertoo ruokasivusto Bon Appetit. Bromelaiinia sisältävä ananas alkaakin syötäessä "mureuttaa uhriaan" – siis hajottaa proteiineja suussa. Se voi aiheuttaa esimerkiksi kihlemöintiä ja kirvelyä suun limakalvoilla ja kielessä.

Bromelaiini ei selviä vatsahapoista

Kirvelyefektistä voi päästä eroon kuumentamalla ananasta ennen syömistä. Ihmiskeho myös korjaa bromelaiinin tekemät vauriot, joten pysyvää haittaa ananaksen syöminen ei aiheuta.

Bromelaiini ei myöskään selviä ihmisen vatsahapoista, joten ananasta voikin syödä turvallisin mielin – se ei jatka ihmissyöntiään enää vatsassa.

Kuuluuko ananas pizzaan? Onko olemassa terveellistä pizzaa? Vastauksia kaikkiin pizzakysymyksiisi tarjoaa ravitsemusasiantuntija Hanna Partanen: 

8:43

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja