Miksei suomalaista olutta enää myydä lyhytkaulaisista pulloista?

olutpullo
Lyhytkaulaiset pilsneripullot ovat nykyisin kysyttyä keräilytavaraa. Löytyykö niitä sinun kaapistasi? Shutterstock

Muistatko vielä ajan, jolloin olut nautittiin tölkin sijaan lyhytkaulaisesta, ruskeasta lasipullosta? Pullojen katoaminen liittyy läheisesti keskioluen vapautumiseen. 

Nykyisin kauppojen hyllyiltä löytyy paljon eri mallisia olutpulloja ja -tölkkejä. Näin ei kuitenkaan aina ole ollut, vaan ennen keskioluen vapautumista olut nautittiin useimmiten lyhytkaulaisista, ruskeista lasipulloista.

Erään uskomuksen mukaan olutta myytiin näistä hankalan mallisista pulloista, jotteivat humaltuneet juojat pääsisivät lyömään pulloilla kanssatovereitaan. Tämä ei kuitenkaan ole aivan totta, sillä pyöreä pullomalli kehitettiin alun perin virvoitusjuomakäyttöön.

Eri pullomalli vahvemmille oluille

Tämä vuonna 1951 markkinoille tullut lyhytkaulainen pullomalli tunnetaan myös nimellä pilsneripullo. Lyhytkaulaisiin pulloihin on pakattu vuosien aikana myös vahvempia oluita, mutta tämä puolen litran pullomalli vakiintui juuri ykkösolutpulloksi.

Tätä pullomallia käytettiin myös virvoitusjuomien pakkaamiseen, sillä pullon muodon avulla erotettiin selkeästi kaupassa myytävät juomat Alkon tuotteista.  

Kieltolaki sai aikaan virvoitusjuomien ja ykkösoluen runsaan kysynnän, minkä vuoksi kahden eri pullomallin valmistaminen oli taloudellisesti kannattavaa.

Panimoliitto pullojen yhtenäistämisen kannalla

Lyhytkaulaisten pullojen suosio laski hetkessä kun keskiolut vapautui kauppoihin. Tämän jälkeen ykkösolutta ei enää ollut järkevää pullottaa erilaisiin pulloihin, vaan pullomallit haluttiin yhtenäistää. Markkinat valtasivat useamman vuoden kehittely- ja tutkimustyön tuloksena aikaansaatu malli.

Olutpullojen muotoilusta vastasi juuri tätä tehtävää varten perustettu Panimoteollisuusliiton standartoimiskomitea, joka halusi toteuttaa juuri oluen säilytykselle optimaalisesti soveltuvan pullon. Alko määräsi uuden pullomallin käyttöönotettavaksi ensin ykkösoluen ja lopulta kaikkien vahvojen oluiden pullotuksessa.

Mäyräkoiran "isä" pullomallin kehittelijänä

Pullojen yhtenäistymisen myötä myös panttisysteemi saatiin käyttöön. Perinteinen suomalainen pullomalli on Karhulan lasin Väinö Paasasen vuonna 1953 suunnittelema olutpullo.

Nykyisin käytettävä, panimoiden yhteinen pullomalli on Hartwallin Veijo Aikion 80-luvulla suunnittelema. Aikio tunnetaan myös niin sanotun mäyräkoiran keksijänä. 

Tämän ruskean 0,33 litran kokoisen olutpullon malli on säilynyt samana vuosikymmenten ajan. Ainoastaan valmistus- ja pakkaustekninen kehitys ovat tuoneet muutoksia muun muassa lasin painoon.

Pilsneripullot nykyisin keräilytavaraa

Samaan aikaan kun pilsneripullot katosivat kaupoista, ensimmäiset tölkkioluet tulivat myyntiin 1970-luvun alussa. Nykyisin lyhytkaulaiset pullomallit ovat kysyttyä keräilytavaraa.

Nykyisin kierrätyskäytäntö ei enää rajoita pullon mallia, vaan oluelle voidaan suunnitella aivan omanlaisiaan pullomalleja. Tämä muoti näkyy erityisesti pienpanimo-oluiden pullojen muodoissa. 

Lähteet: OLVI-säätiö, Kansainvälinen Pullomuseo

Miten olutta kannattaa maistella? Katso video!


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.