1:26

Mies haastoi Burger Kingin oikeuteen – väittää kohutun hampurilaisen olevan "saastunut"

Burger King -pikaruokaketju on haastettu oikeuteen Yhdysvaltain Atlantassa ravintolan myymän uutuushampurilaisen vuoksi.

Vegaaniruokavaliota noudattava amerikkalainen Phillip Williams syyttää Burger Kingia harhaanjohtamisesta. Kerroimme marraskuussa Burger Kingin uudesta Rebel Whopperista, joka tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Impossible Whopper. Ennennäkemättömän uutuusburgerin pihvi on kasvipohjainen, mutta se paistetaan samassa grillissä naudanlihapihvien kanssa, jolloin tuote ei käytännössä sovi vegaaneille. Lisäksi hampurilainen sisältää tavallista, ei-vegaanista majoneesia.

Suomessa ja Yhdysvalloissa myytävät Rebel Whopper ja Impossible Whopper sisältävät eri kasvispihvit. Impossible Whopperin pihvi on soija-perunapohjainen, kun taas Suomessa myytävän Rebel Whopperin pihvi on soija-vehnäpohjainen. Impossible-pihvejä valmistaa yhdysvalloissa Impossible Foods, Rebel-pihvit valmistaa The Vegetarian Butcher.

Phillip Williams onkin nyt nostanut ryhmäkanteen hampurilaisen valmistustavan vuoksi. Williamsin mukaan Burger King päällystää tahallaan vegaanisen pihvin eläinperäisellä tuotteella paistaessaan sen grillissä. Vaikka Burger King onkin avoimesti tiedottanut asiasta markkinoinnissaan ja ilmaissut varsin suoraan, ettei hampurilainen ole vegaaninen, hampurilaisketju on Williamsin mukaan toiminut harhaanjohtavasti ainakin Yhdysvaltain Atlantassa.

"Saastuneita hampurilaisia"

Williams asioi itse Atlantassa Burger Kingin autokaistalla ja huomasi Impossible Whopper -mainoksen. Hän osti hampurilaisen, koska kyltissä mainittiin pihvin olevan vegaaninen. Missään ei kuitenkaan Williamsin mukaan lukenut, että burgeri itsessään ei sovi vegaaneille. Hän tilasi hampurilaisen ilman majoneesia ja uskoi saavansa sen näin ollen vegaanisena, mutta ymmärsi jälkeenpäin tulleensa ”harhaanjohdetuksi”. Williamsin kanteessa syytetään Burger Kingiä "petolliseksi huijariksi" ja ketjun myyvän "saastuneita hampurilaisia".

CBS Newsin mukaan uusi Impossible Burger on herättänyt runsaasti keskustelua Yhdysvalloissa ja sen valmistusmenetelmästä ollaan montaa mieltä. Joka tapauksessa burgerin myynnit ovat ylittäneet kaikki odotukset ja kasvattaneet Burger Kingin liikevaihtoa. 

Williamsin ryhmäkanteen tavoitteena on saada Burger Kingiä lopettamaan vegaanisen pihvin paistaminen samassa grillissä lihapihvien kanssa. Lisäksi Williams vaatii määrittelemättömän summan rahaa korvaukseksi.

Hampurilainen suunnattu sekasyöjille

Suomen Burger Kingin brand manager Kaisa Kasila kommentoi aiemmin MTV:lle, että hampurilainen on kehitetty varta vasten sekasyöjille ja ketju haluaa olla asiasta avoin.

– Tuotekehityksen tavoitteena oli tuoda markkinalle lihapihvin ystävien makuun sopiva kasvisvaihtoehto. Ja tämä tuote luo hyvän pohjan myös muidenkin kasvistuotteiden jatkojalostamiseksi.

Burger Kingin grilli paistaa ja liekittää pihvit nopeasti jopa 400 asteessa. Pihveistä ei siis käytännössä jää paistamisen jälkeen grilliin jälkeäkään. 

Juttua korjattu 20.11.2019 klo 11.10: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti Impossible Whopperin ja Rebel Whopperin sisältävän saman kasvispihvin. Näin ei kuitenkaan ole. Suomessa ja Yhdysvalloissa myytävät Rebel Whopper ja Impossible Whopper sisältävät eri kasvispihvit. Impossible Whopperin pihvi on soija-perunapohjainen, kun taas Suomessa myytävän Rebel Whopperin pihvi on soija-vehnäpohjainen. Impossible-pihvejä valmistaa yhdysvalloissa Impossible Foods, Rebel-pihvit valmistaa The Vegetarian Butcher.

Lähde: CBS News

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja