"Mielettömän hyvä vinkki" – asiantuntija nimeää yhden helpoimmista tavoista säästää ruokalaskussa

Näin suomalaiset säästävät nyt ruokalaskussaan 1:45 Näin suomalaiset säästävät nyt ruokalaskussaan
KATSO VIDEO: Näin suomalaiset säästävät nyt ruokalaskustaan – muutamista asioista ei tingitä.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin lokakuussa siitä, millaisia ruokaratkaisuja suomalaisten kannattaisi nyt tehdä rahaa säästääkseen. Omia vinkkejään antoivat myös tavalliset suomalaiset.

Kuten aiemmin kerroimme, ruoan hinnan nousu näkyy jo suomalaisten arjessa. Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat peräti 12,5 prosenttia edellisvuodesta.

Voiko näillä hinnoilla tehdä ruokaa, joka on yhtä aikaa ravitsevaa sekä halpaa? Kysymykseen vastasi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen. Tuovinen suositteli kokeilemaan esimerkiksi oman perheensä suosikkiarkiruokaa, linsseillä rikastettua kasvissosekeittoa.

"Hävikin vähentäminen on mielettömän hyvä vinkki"

Viiden jälkeen -ohjelmassa jalkauduttiin myös ruokakauppaan ja kyseltiin toimivia säästövinkkejä tavallisilta suomalaisilta. Moni kertoi suosivansa nyt arjessaan esimerkiksi perinteisiä laatikkoruokia, jotka valmistuvat verrattain edullisista raaka-aineista.

Yhdeksi selkeäksi säästövinkiksi nimettiin myös hävikin vähentäminen.

– Hävikin vähentäminen on mielettömän hyvä vinkki, komppasi Marttojen Emmi Tuovinen lähetyksessä.

Ruokahävikin syntyminen on Tuovisen mukaan sama kuin laittaisi rahaa suoraan roskiin. Konkreettisia keinoja hävikin vähentämiseen on monenlaisia.

– Jokaisessa perheessä on omat tapansa. Vähän nuupahtaneet kasvikset menevät hyvin sosekeittoon, tortillaletun sisälle voi laittaa melkeijn mitä tahansa tähteitä, Tuovinen listasi. 

Kannattaako kokata paljon ruokaa kerralla?

Vaikka Tuovinen suosiikin lautasmallia ravitsevasta ruoasta puhuttaessa, kannattaa hävikkiruoan kohdalla olla astetta joustavampia. 

– Jämäruokapäivien ei tarvitse edustaa mitään ulkoa määriteltyä täydellistä ateriaa, vaan kootaan ne kaikki loput jämät ja se on ihan ok.

Ruokahävikkiä ajatellen on hyvä pitää mielessä, että valmistaa ruokaa vain sen verran kuin sitä tulee myös syötyä. Isomman ruokamäärän valmistaminen kerralla voi kuitenkin olla järkevää joissain tapauksissa. 

– Jos on isompi perhe, niin kyllä suosittelen teemään enemmän kerralla. Se vähentää taakkaa perhearjessa, kun ei tarvitse koko ajan olla ruokaa laittamassa. Se on myös älyttömän järkevää energian hinnan näkökulmasta, Tuovinen totesi viitaten siihen, ettei esimerkiksiä uunia tule lämmitettyä montaa kertaa viikossa.

Ruokaa voi aina myös pakastaa, mikäli sitä jää yli. 

Katso myös video: Voiko hyvää ruokaa tehdä halvalla? Asiantuntija kertoo, mitä nyt kannattaa ostaa kaupasta.

Voiko hyvää ja ravitsevaa ruokaa tehdä enää halvalla? Asiantuntijalta selkeät vinkit 2:03
Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen antoi vinkkejään Viiden jäljeen -ohjelmassa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.