Merisuolan käytön kääntöpuoli – elintärkeä ainesosa puuttuu erikoissuoloista

suola

Merisuolaa, yrttisuolaa, ruususuolaa – suomalaiset käyttävät tänä päivänä yhä enemmän erikoissuoloja tavallisen suolan sijaan, mutta erikoissuolatrendillä on myös kääntöpuolensa. Erikoissuolat eivät tavallisesti sisällä jodia, jota suomalaiset tarvitsisivat nykyistä enemmän.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on antanut suosituksen, jonka mukaan suomalaisten olisi tärkeää nauttia enemmän jodia osana ruokavaliotaan. Yhtenä syynä liian vähäiseen jodin saantiin on erikoissuolatrendi, sillä erikoissuoloihin ei lisätä tavallisesti jodia samaan tapaan kuin tavalliseen suolaan on jo vuosikymmenten ajan lisätty. Myös kotiruoan kulutuksen vähentyminen ja jodioimattoman suolan käyttö teollisuudessa on vaikuttanut jodin saannin vähentymiseen.

Lisää jodia suolaan – ei lisää suolaa

Jodin saantia ei kannata kuitenkaan varmistaa lisäämällä suolaa ruokavalioon, sillä suola kohottaa esimerkiksi verenpainetta. Maailmalla yleisin tapa ennaltaehkäistä jodin puutosta on lisätä jodia suolaan – kuten Suomessakin on jo 1950-luvulta tehty tavallisten suolojen kohdalla.

Suolanvalmistajat ovat jo tarttuneet Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanottoon ja esimerkiksi Meira on lisännyt merisuolaansa aiemmasta poiketen jodia.

Suomalaiset kärsivät lievästä jodinpuutteesta

FINRISKI-tutkimusten ja WHO:n määrittelemien tavoitearvojen mukaan suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos ja tästä syystä ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä ruokavalioon. Jodioitu suola ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa jodin lähde suomalaisten ruokavalioissa. Tärkeimpiä jodin lähteitä jodioidun suolan lisäksi suomalaisten ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kananmunat sekä kala.

Puolet asetetuista saantisuosituksista täyttyy silloin kun maitotuotteita nautitaan suositusten mukaan. Suosituksissa sopivana päivittäisenä määränä nestemäisiä rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita pidetään 5–6 desilitraa. Lisäksi suositellaan nautittavan 2–3 viipaletta juustoa päivittäin. Kala on toinen hyvä jodin lähde, sillä 125 grammaa kirjolohta tai norjan lohta sisältää puolet päivittäisestä jodin saantisuosituksesta.

LUE MYÖS:

Lähteet: ravitsemusneuvottelukunta.fi, ruokatieto.fi, Meira

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat