Merisuolaa, yrttisuolaa, ruususuolaa – suomalaiset käyttävät tänä päivänä yhä enemmän erikoissuoloja tavallisen suolan sijaan, mutta erikoissuolatrendillä on myös kääntöpuolensa. Erikoissuolat eivät tavallisesti sisällä jodia, jota suomalaiset tarvitsisivat nykyistä enemmän.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on antanut suosituksen, jonka mukaan suomalaisten olisi tärkeää nauttia enemmän jodia osana ruokavaliotaan. Yhtenä syynä liian vähäiseen jodin saantiin on erikoissuolatrendi, sillä erikoissuoloihin ei lisätä tavallisesti jodia samaan tapaan kuin tavalliseen suolaan on jo vuosikymmenten ajan lisätty. Myös kotiruoan kulutuksen vähentyminen ja jodioimattoman suolan käyttö teollisuudessa on vaikuttanut jodin saannin vähentymiseen.
Lisää jodia suolaan – ei lisää suolaa
Jodin saantia ei kannata kuitenkaan varmistaa lisäämällä suolaa ruokavalioon, sillä suola kohottaa esimerkiksi verenpainetta. Maailmalla yleisin tapa ennaltaehkäistä jodin puutosta on lisätä jodia suolaan – kuten Suomessakin on jo 1950-luvulta tehty tavallisten suolojen kohdalla.
Suolanvalmistajat ovat jo tarttuneet Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanottoon ja esimerkiksi Meira on lisännyt merisuolaansa aiemmasta poiketen jodia.
Suomalaiset kärsivät lievästä jodinpuutteesta
FINRISKI-tutkimusten ja WHO:n määrittelemien tavoitearvojen mukaan suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos ja tästä syystä ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä ruokavalioon. Jodioitu suola ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa jodin lähde suomalaisten ruokavalioissa. Tärkeimpiä jodin lähteitä jodioidun suolan lisäksi suomalaisten ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kananmunat sekä kala.
