Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Merisuolan käytön kääntöpuoli – elintärkeä ainesosa puuttuu erikoissuoloista

Julkaistu 14.10.2014 14:32

MTV LIFESTYLE

Merisuolaa, yrttisuolaa, ruususuolaa – suomalaiset käyttävät tänä päivänä yhä enemmän erikoissuoloja tavallisen suolan sijaan, mutta erikoissuolatrendillä on myös kääntöpuolensa. Erikoissuolat eivät tavallisesti sisällä jodia, jota suomalaiset tarvitsisivat nykyistä enemmän.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on antanut suosituksen, jonka mukaan suomalaisten olisi tärkeää nauttia enemmän jodia osana ruokavaliotaan. Yhtenä syynä liian vähäiseen jodin saantiin on erikoissuolatrendi, sillä erikoissuoloihin ei lisätä tavallisesti jodia samaan tapaan kuin tavalliseen suolaan on jo vuosikymmenten ajan lisätty. Myös kotiruoan kulutuksen vähentyminen ja jodioimattoman suolan käyttö teollisuudessa on vaikuttanut jodin saannin vähentymiseen.

Lisää jodia suolaan – ei lisää suolaa

Jodin saantia ei kannata kuitenkaan varmistaa lisäämällä suolaa ruokavalioon, sillä suola kohottaa esimerkiksi verenpainetta. Maailmalla yleisin tapa ennaltaehkäistä jodin puutosta on lisätä jodia suolaan – kuten Suomessakin on jo 1950-luvulta tehty tavallisten suolojen kohdalla.

Suolanvalmistajat ovat jo tarttuneet Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanottoon ja esimerkiksi Meira on lisännyt merisuolaansa aiemmasta poiketen jodia.

Suomalaiset kärsivät lievästä jodinpuutteesta

FINRISKI-tutkimusten ja WHO:n määrittelemien tavoitearvojen mukaan suomalaisilla aikuisilla on lievä jodin puutos ja tästä syystä ravitsemusneuvottelukunta suosittelee jodin saannin lisäämistä ruokavalioon. Jodioitu suola ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa jodin lähde suomalaisten ruokavalioissa. Tärkeimpiä jodin lähteitä jodioidun suolan lisäksi suomalaisten ruokavaliossa ovat maitotuotteet, kananmunat sekä kala.

Puolet asetetuista saantisuosituksista täyttyy silloin kun maitotuotteita nautitaan suositusten mukaan. Suosituksissa sopivana päivittäisenä määränä nestemäisiä rasvattomia ja vähärasvaisia maitotuotteita pidetään 5–6 desilitraa. Lisäksi suositellaan nautittavan 2–3 viipaletta juustoa päivittäin. Kala on toinen hyvä jodin lähde, sillä 125 grammaa kirjolohta tai norjan lohta sisältää puolet päivittäisestä jodin saantisuosituksesta.

LUE MYÖS:

Huippukokit kommentoivat suolankäyttöä: "Täysin suolatonta ruokaa ei voi tehdä"

Onko lempileipäsi suolapommi? Katso Kuluttajaliiton vertailu

Valmisruoissa järkyttäviä suolamääriä – Kuluttajaliiton vertailu paljastaa suolapommit

Lähteet: ravitsemusneuvottelukunta.fi, ruokatieto.fi, Meira

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!Kaksi miljoonaa suomalaista kärsii salakavalasta vaivasta – muista nämä tärkeät lukemat: "Ykkönen on hyvä muistisääntö"Saathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaHätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKäytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesiKuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • Eilen10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä