Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"

2:09Grillilihan marinoiminen
Julkaistu 02.05.2018 10:45

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Joitakin suolatuotteita, kuten himalajansuolaa, markkinoidaan useinterveyttä edistävinä ihmetuotteina. Kuluttaja-lehden haastattelema asiantuntija tyrmää väitteet.

Video: Muista nämä seikat, kun marinoit lihaa!

Tiedätkö, kuinka paljon syöt jodioitua suolaa ja saatko jodia tarpeeksi? Luultavasti et tiedä vastausta kumpaankaan.

Vaikka käyttäisit kotona ruokasuolaa, johon on lisätty jodia, saat tästä vain pienen osan päivittäisestä suola- ja jodiannoksestasi, kertoo Kuluttaja-lehti. Aikuisen pitäisi saada päivässä 150 mikrogrammaa jodia, raskaana olevan 175 ja imettävän 200 mikrogrammaa jodia. 

Jodi on välttämätöntä kilpirauhasen toiminnalle. Kilpirauhasen hormonit vaikuttavat moniin elimistön toimintoihin, kuten kasvuun, lämmönsäätelyyn ja aineenvaihduntaan.

Suomalaiset saavat noin 80 prosenttia suolasta piilosuolana eli eineksistä, leivästä, leivänpäällisistä sekä lounasruokaloiden ja ravintoloiden ruuasta. Näiden tuotteiden sisältämä suola ei välttämättä ole jodioitua. 

Kuluttajan vertailussa selvisi myös, että kauppojen hyllyiltä löytyvien suolapakettien jodimäärät saattavat poiketa huomattavastikin luvatusta. 

suolaSuolapaketista kannattaa katsoa niin jodin kuin natriumin määrää.Colourbox.com

Vertailu tehtiin laboratorio-olosuhteissa. Vertailussa Pan-mineraalisuolasta jodia löydettiin luvattua enemmän, kun taas Jozo-merisuolassa sitä oli grammassa vain noin puolet luvatusta 50 mikrogrammasta. Myös Pirkka-ruokasuola sisälsi selvästi ilmoitettua vähemmän jodia.

Asiantuntija: Suoloissa kyseenalaisia mainoskikkoja

Paketteja kannattaa tutkia myös erikoissuolojen kohdalla. Vaikka osaa markkinoidaan terveyttä edistävinä ihmetuotteina, asiantuntija kehottaa olemaan tarkkana.

Esimerkiksi himalajansuolan mainostetaan usein sisältävän elimistölle tärkeitä hivenaineita, mutta asiantuntijan mukaan määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole terveydelle merkitystä normaalilla suolankäytöllä.

LUE MYÖS: Brittiselvitys kiinalaisesta ruoasta: Annoksissa järkyttävät määrät suolaa – varoitusmerkintöjä vaaditaan

– Tämä on täysin mainoskikka, tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tyrmää.

Himalajansuola on kuitenkin loppupeleissä 96–97-prosenttisesti natriumkloridia, eli tavallista suolaa, ja haitat ovat samat kuin ruokasuolassa. 

Tärkein terveyskriteeri suolassa on natriumin määrä. Natrium on välttämätöntä aineenvaihdunnalle ja nestetasapainolle, mutta tarve on hyvin pieni. Natriumia on tavanomaisessa ruokavaliossa tarpeeksi myös ilman lisättyä suolaa.

Lähde: Kuluttaja

Lisää aiheesta:

Onko olemassa terveellistä suolaa? – "Ainoa, joka on vähiten haitallinen..."Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!Saathan tarpeeksi tätä tärkeää ravintoainetta? Jää monen ruokavaliossa liian vähälle – harva kuitenkaan hoksaa kärsivänsä puutoksestaHätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKäytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesiTiesitkö? Tämä tuttu kastike on suolaisempaa kuin McDonald’sin hampurilaiset!
MausteetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?