2:09

Kuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"

Joitakin suolatuotteita, kuten himalajansuolaa, markkinoidaan useinterveyttä edistävinä ihmetuotteina. Kuluttaja-lehden haastattelema asiantuntija tyrmää väitteet.

Video: Muista nämä seikat, kun marinoit lihaa!

Tiedätkö, kuinka paljon syöt jodioitua suolaa ja saatko jodia tarpeeksi? Luultavasti et tiedä vastausta kumpaankaan.

Vaikka käyttäisit kotona ruokasuolaa, johon on lisätty jodia, saat tästä vain pienen osan päivittäisestä suola- ja jodiannoksestasi, kertoo Kuluttaja-lehti. Aikuisen pitäisi saada päivässä 150 mikrogrammaa jodia, raskaana olevan 175 ja imettävän 200 mikrogrammaa jodia. 

Jodi on välttämätöntä kilpirauhasen toiminnalle. Kilpirauhasen hormonit vaikuttavat moniin elimistön toimintoihin, kuten kasvuun, lämmönsäätelyyn ja aineenvaihduntaan.

Suomalaiset saavat noin 80 prosenttia suolasta piilosuolana eli eineksistä, leivästä, leivänpäällisistä sekä lounasruokaloiden ja ravintoloiden ruuasta. Näiden tuotteiden sisältämä suola ei välttämättä ole jodioitua. 

Kuluttajan vertailussa selvisi myös, että kauppojen hyllyiltä löytyvien suolapakettien jodimäärät saattavat poiketa huomattavastikin luvatusta. 

Vertailu tehtiin laboratorio-olosuhteissa. Vertailussa Pan-mineraalisuolasta jodia löydettiin luvattua enemmän, kun taas Jozo-merisuolassa sitä oli grammassa vain noin puolet luvatusta 50 mikrogrammasta. Myös Pirkka-ruokasuola sisälsi selvästi ilmoitettua vähemmän jodia.

Asiantuntija: Suoloissa kyseenalaisia mainoskikkoja

Paketteja kannattaa tutkia myös erikoissuolojen kohdalla. Vaikka osaa markkinoidaan terveyttä edistävinä ihmetuotteina, asiantuntija kehottaa olemaan tarkkana.

Esimerkiksi himalajansuolan mainostetaan usein sisältävän elimistölle tärkeitä hivenaineita, mutta asiantuntijan mukaan määrät ovat niin pieniä, ettei niillä ole terveydelle merkitystä normaalilla suolankäytöllä.

– Tämä on täysin mainoskikka, tutkimusprofessori Antti Jula Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tyrmää.

Himalajansuola on kuitenkin loppupeleissä 96–97-prosenttisesti natriumkloridia, eli tavallista suolaa, ja haitat ovat samat kuin ruokasuolassa. 

Tärkein terveyskriteeri suolassa on natriumin määrä. Natrium on välttämätöntä aineenvaihdunnalle ja nestetasapainolle, mutta tarve on hyvin pieni. Natriumia on tavanomaisessa ruokavaliossa tarpeeksi myös ilman lisättyä suolaa.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja