Mehu, joka pitää terveenä ja parantaa suorituskykyä – juo tätä ennen treenejä ja huomaa ero!

Shutterstock

Säännöllinen punajuurimehun juominen voi auttaa sinua pääsemään parempiin treenituloksiin, väittää tutkimus. 

Applied Physiology -lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan punajuurimehulla voi olla huomattavia vaikutuksia treenituloksiisi.

Runners World -sivuston uutisen mukaan ne juoksijat, jotka joivat punajuurimehua ennen viiden kilometrin juoksulenkkiä, juoksivat lenkin keskimäärin 1,5 prosenttia nopeammin kuin ne, jotka eivät mehua olleet nauttineet. 

Positiivisia tuloksia havaittiin erityisesti niillä henkilöillä, jotka joivat punajuurimehua säännöllisesti seitsemän päivää ennen juoksukilpailuja. Punajuurimehun juominen näkyi parantuneita tuloksina ja nopeampina aikoina; neljä desilitraa mehua juoneiden juoksijoiden aikojen todettiin parantuneen keskimäärin 16 prosentilla.

Aiemmin tehdyissä tutkimuksissa punajuurimehu on lisäksi todettu alentavan korkeaa verenpainetta. Vuonna 2015 julkaistun lontoolaistutkimuksen mukaan punajuurimehun juomisella todettiin olevan korkeasta verenpaineesta kärsiville henkilöille samanlainen vaikutus kuin verenpainetta alentavien lääkkeiden käytöllä.

Tekee hyvää niin sydämelle kuin suolistolle

Punajuurimehun juomisesta on tutkitusti hyötyä suorituskyvylle ja terveydelle, mutta mihin positiiviset vaikutukset oikein perustuvat?

Punajuuren hyödyt liittyvät nitraatteihin, joita esiintyy myös kaaleissa ja lehtivihanneksissa. Elimistössä nitraatti muuttuu typpioksidiksi, jolla on tutkitusti suorituskykyä parantavia ominaisuuksia.

– Typpioksidilla on positiivinen vaikutus sydämeen ja verisuoniin, jolloin hapenottokyky paranee. Eli se vähentää tarvittavan hapen määrää juoksun aikana, mikä puolestaan helpottaa juoksua, Runners Worldin asiantuntija Lauren Antonucci kertoo.

Punajuurilla on nitraattien lisäksi myös muita terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Niiden sisältämät antioksidantit parantavat immuunijärjestelmää samalla, kun punajuurten sisältämät kuidut edesauttavat ruoansulatusta. Lisäksi punajuuri sisältää maksan toimintaa parantavia flavonoideja ja syöpää vastaan taistelevaa betasyaniinia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat