Marjoista paljastui uusi terveyshyöty?

shutterstock_273357647 (1)
Shutterstock

Marjoista saatavat antosyanidiinit ja proantosyanidiinit voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. 

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat yhdysvaltalaistulokset perustuvat 17 000 aikuisen kuusivuotiseen seurantaan.

Tutkimuksen perusteella saatiin osviittaa siitä, että eniten esimerkiksi marjojen sisältämiä antosyanidiineja ja proantosyanidiineja ruoastaan saavat sairastuvat noin puolet epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruokavaliossa on niitä vain vähän.

Marjojen ja muiden anto- ja proantosyanidiineja paljon sisältävien ruokien syöminen oli yleisempää varakkaiden ja muutenkin terveellisesti elävien keskuudessa, mutta yhteydet havaittiin myös elintavoiltaan vähemmän terveellisten parissa. Flavonoidien kokonaiskulutus ei vaikuttanut sairastumisriskeihin tässä tutkimuksessa.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Antosyanidiini-flavonoidit on yhdistetty mm. pienempään diabeteksen, Parkinsonin taudin ja sydänkohtausten vaaraan. Ruokavalion lisäksi kuitenkin moni muukin seikka voi vaikuttaa yhteyksiin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat