Maksimoi terveyshyödyt! Syö näitä ruokia samalla aterialla ja voi paremmin

salaatti vihannekset
Shutterstock

Haluatko saada terveellisistä ruoista mahdollisimman paljon irti? Kun yhdistät ruoat oikeat samalle aterialle, saat terveysvaikutukset tehostumaan.  

VIDEO: Poimi videolta vinkit ruoan säilytykseen. 

Kukaan ei voi kiistää, etteivätkö marjat ja vihannekset olisi terveellistä syötävää, mutta asiantuntijoiden mukaan nämä terveelliset raaka-aineet on mahdollista muuttaa entistäkin paremmiksi yhdistelemällä niitä oikeiden ruokien kanssa.

Vatsa- ja suolistosairauksiin perehtyneen lääkäri Michael Murrayn mukaan ravintorikkaiden raaka-aineiden yhdisteleminen on helppo tapa saada enemmän irti aterioista. Lääkäri listasi nyt muutamia terveellisiä ruokia, joita pitäisi aina nauttia yhdessä.

Tomaatit ja oliiviöljy

Tomaatit ja oliiviöljy ovat paitsi herkullinen, myös äärettömän terveellinen makupari. Näiden raaka-aineiden sisältämät ravintoaineet parantavat tunnetusti niin hiusten kuin ihonkin kuntoa.

Tomaatit sisältävät runsaati lykopeeni-antioksidanttia, joka pienentää tutkitusti syöpien ja sydänsairauksien riskiä. Tomaatit ovat myös yksi kasvikunnan parhaista beetakaroteenin lähteistä. Beetakaroteenia tarvitaan muun muassa kollageenin tuotannolle tärkeän A-vitamiinin tuottamiseen.

Tutkimukset osoittavat, että syömällä tomaatteja yhdessä oliiviöljyn kanssa edistät näiden hyödyllisten ravintoaineiden imeytymistä.

Avokado ja porkkana

Ohiolaisen yliopiston tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että avokadon ja porkkanan nauttiminen samalla aterialla tehostaa beetakaroteenin imeytymistä ja tehostaa sen muuntumista A-vitamiiniksi.

Porkkana ja avokado ovat myös makupari, joka auttaa ylläpitämään elintärkeiden elinten, kuten hengityselimien ja ruoansulatuskanavan toimintaa. Näiden raaka-aineiden yhdistelmä tehostaa myös immuunijärjestelmän toimintaa.

Marjat ja pähkinät

Korkea kolesteroli kahden- tai kolmenkymmenen ikävuoden paikkeilla lisää Murrayn mukaan huomattavasti sepelvaltimon kalkkeutumisen riskiä. Miehellä on kuitenkin herkullinen vinkki, jolla kolesteroli on mahdollista pitää kurissa – päivittäinen annos pähkinöitä ja marjoja.

Tämä yhdistelmä sisältää runsaasti hyviä rasvoja, jotka auttavat alentamaan kolesterolia. Lisäksi tämä herkullinen yhdistelmä sisältää ainesosia, jotka auttavat torjumaan ihosi kuntoon negatiivisesti vaikuttavia vapaita radikaaleja.

Lehtikaali ja sitrushedelmät

Syömällä runsaasti C-vitamiinia sisältäviä hedelmiä yhdessä kaalin kanssa, autat kehoasi hyödyntämään kaalin sisältämän raudan parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämä yhdistelmä kannattaa pitää mielessä etenkin silloin, jos epäilet kärsiväsi raudanpuutteesta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.