Maksaisitko 20 euroa lounaasta? Kerro, mikä on oma kipurajasi

Mikä on ravintolalounaan hinnan kipuraja? 0:59 Mikä on ravintolalounaan hinnan kipuraja?
KATSO VIDEO: Mikä on ravintolalounaan hinnan kipuraja? Näin paljon suomalaiset ovat valmiita lounaastaan maksamaan.

Paljonko olisit valmis maksamaan arkipäivän ravintolalounaasta?

Ravintolaruoan hinta puhutti torstaina Huomenta Suomessa. Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén kertoi, miten ravintolat tekevät nyt tiliä tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

– Jos miettii, että yleensä ottaen ruokaravintolat jättävät noin 4–5 prosenttia viivan alle tulosta, niin raaka-ainehinnat on keskimäärin noussut 17 prosenttia, palkat nousivat kesäkuussa 4 prosenttia ja kiinteät kulut viime talvena. Kun yrität tehdä tulosta, niin se muuttuu kimurantiksi. 

Kustannusten nousuja ei kuitenkaan ole siirretty suoraan esimerkiksi ravintola-annosten hintoihin. Alénin mukaan hintoja on nostettu todella maltillisesti.

– On inflaatio ja ostovoima heikkenee. Luet aamun Hesarin: ookoo, kaikki on persaukisia ja maa menee ihan päin helvettiä, niin enpä nosta hintoja liikaa. Todellakaan suoraan niitä kustannusten kohotuksia ei ole viety asiakashintoihin. Se on kauhun tasapaino, Alén kuvaili. 

Paljonko ravintolalounas saa maksaa?

Moni ravintola on korona-aikana ja sen jälkeen kamppaillut erityisesti lounasmyynnin suhteen. Etätöiden yleistyessä lounasravintoloiden menestyminen ei enää ole ollut itsestäänselvää.

Raaka-ainehintojen ja yleisten kustannusten noustessa myös lounaiden hinnoille on tullut korotuspaineita. Vuoden alussa ravintoetua nostettiin 12 prosenttia, jolloin myös tyypillinen lounaan hinta nousi 11,30 eurosta 12,70 euroon. Pääkaupunkiseudun kalliissa liiketiloissa hinnat ovat voineet nousta tätäkin enemmän.

Mutta paljonko suomalaiset ovat valmiita arkipäivän lounaastaan maksamaan? Mikä on kipuraja hinnan suhteen? Katso yllä olevalta videolta helsinkiläisten vastauksia.

 

Vastaa myös alla kyselyymme: mikä on sinun hintakipurajasi ravintolalounaan suhteen?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!