Luvassa ei ole ennätyssatoa – tällainen on Suomen mansikkatilanne

Mansikoita
lev dolgachov

Miltä vuoden 2015 mansikkasato vaikuttaa kesäkuun lopulla, viikko juhannuksen jälkeen? Makuja.fi otti selvää.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo kertoo, että on epätodennäköistä, että mansikkaa saataisiin tänä vuonna Suomessa ennätyksellinen määrä.

– Kehitys on hitaanlaista. Kasvina mansikka on sellainen lämmöstä tykkäävä, ja se ei osu nyt yksiin, kun on sateista ja viileää. Sateesta mansikka toki hyötyykin, mutta viileydestä se ei hyödy lainkaan. Mansikat kaipaisivat lämpöä sekä yöllä että päivällä.

Suomalaisista mansikoista ei kannata vielä olla huolissaan

Syytä huoleen ei kuitenkaan suomalaisten mansikoiden saannin suhteen vielä ole, sillä kesää on vielä paljon jäljellä. Koska juhannus sijoittui tänä vuonna niin aikaiseen ajankohtaan, on moni ehtinyt kuitenkin jo odotella runsasta suomalaista satoa saapuvaksi toreille ja kojuille. Asiantuntija huomauttaa, että ei ole epätavallista, että suurinta mansikkasatoa saadaan odotella kesäkuun lopulle.

– Ei tässä kauheasti olla kuitenkaan aikataulusta jäljessä. Jos otamme vertailuun 30 vuoden periodin, niin olemme noin viikon myöhässä aikataulusta, Salo toteaa.

Etelä-Suomeen mansikkaa saadaan viikonloppuna

Pääkaupunkiseudulla voidaan jo varautua siihen, että muutaman päivän sisällä kotimaista mansikkaa alkaa olla tähänastista paremmin tarjolla. Etelä-Suomeen on odotettavissa viikonloppuna entistä enemmän mansikkaa, sillä harson alla kasvatetut mansikat alkavat olemaan kypsiä.

– Määrät lisääntyvät nyt päivä päivältä, Salo kertoo

Harmaahome ei ole vielä huolenaihe

Kun sää on sateinen ja lämmin, syntyy mansikoiden kohdalla huoli harmaahomeen leviämisestä. Koska kelit ovat olleet suhteellisen viileät, ei asiantuntija ole vielä huolissaan siitä, että harmaahome vahingoittaisi satoa.

– Harmaahome viihtyy kosteassa ja lämpimässä, eikä kukaan ole vielä ainakaan minulle kertonut, että siitä olisi näkynyt merkkejä, Salo toteaa.

– Jos sateet jatkuvat pitkään, niin riski toki lisääntyy, asiantuntija jatkaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja