Löytyykö kaapistasi säilyketonnikalaa? Paras tonnikalaresepti on tässä – helppoa kuin mikä, ja saat pastaa sekä salaattia

tonnikala pasta salaatti
Shutterstock

Löytyykö kaapistasi säilyketonnikalaa? Tarvitset vain tämän helpon perusreseptin, niin saat tehtyä monta hyvää ja erilaista arkiruokaa salaateista pastoihin.

Vinkkasimme jo aiemmin maailmankuulun Michelin-kokki Eric Ripertin helposta tonnikalatahnareseptistä, jossa hyödynnetään säilyketonnikalaa. Jos kaipaat variaatiota tähän reseptiin, testaa Food52-ruokasivuston helppo ja monikäyttöinen tahna. Tonnikalatahnaa voi käyttää esimerkiksi leivissä, pastassa, pastasalaatissa tai tavallisessa vihersalaatissa.

Ruokatoimittaja Josh Cohen suosittelee käyttämään tonnikalatahnaan laadukasta säilyketonnikalaa, joka on säilötty öljyyn. Toki voit testa reseptiä myös ”suomalaisittain” ja vaihtaa tonnikalan huippusuosituun Luonnonkala-säilykkeeseen tai vaikka Järki Särkeen.

Kuten sanottu, tonnikalatahnan resepti on helppo ja melko perinteinen, mutta Food52-sivuston versiossa herkkua tuunataan hieman muun muassa kalakastikkeella.

– Vain puoli teelusikallista tarvitaan ja maku pyöristuu mukavasti.

Parhaimman maun ja rakenteen tahnaan saa tietysti majoneesilla. Raskautta kevennetään sitruunamehulla ja dijonsinapilla. Kun tonnikalatahna on valmis, voit tehdä siitä helposti vaikka salaatin.

– Voit lisätä mitä vain: paprikaa, fenkolia, jalapenoa ja kurkkua. Pilkottu selleri ja makea sipuli ovat hyvä kombo tonnikalan kanssa. Kokeile myös omenaa, kovaksi keitettyjä kanamunia tai viinietikkaista chilikastiketta.

Paras tonnikalatahna – käytä salaatteihin, pastoihin ja leivän päälle

2 prk säilyketonnikalaa paloina öljyssä, valutettuna
1 rkl sitruunan mehua
1 tl dijonsinappia
1/4 tl valkosipulijauheta
1 dl majoneesia
½ dl selleriä pilkottuna
½ dl sellerin lehtiä hienonnettuna
½  makea sipuli pilkottuna
½ tl mustapippuria
½ tl kalakastiketta
Lisäksi:
kourallinen tuoreita yrttejä pilkottuna (lehtipersiljaa, basilika ja/tai rakuunaa)

Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, sitrunan mehua tai sinappia. Syö heti esim. salaatissa, käytä pastakastikkeena tai leivä päällä. Ennen tarjoilua, viimeistele tahna tuoreilla yrteillä. 

Lähde: Food52

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.