7:27

Lisää ruokalusikallinen tätä raaka-ainetta ruokavalioosi – ja laihdut kuin huomaamatta!

Videolla keskustellaan ruokatrendeistä ruoka-ammattilaisten voimin.

Kuitu- ja proteiinipitoiset chiansiemenet voivat auttaa laihduttajia pääsemään nopeammin tavoitteisiin. 

Pieniä mustia chianiemeniä näkee tänä päivänä kaikkialla – ja hyvästä syystä! Pienestä koostaan huolimatta nämä siemenet sisältävät runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, omega-3-rasvahappoja ja kuitua.

Monilla ihmisillä on puutteita kuidun saannissa, ja chiansiemeniä sisältävät ateriat voivat olla yksi askel kohti kuitupitoisempaa ruokavaliota, ravitsemusterapeutti Cara Harbstreet toteaa Women’s Health Magazine -sivustolle.

Proteiinipommi auttaa laihtumaan

Vaikka chiansiemenet ovat hyvä lisä moneen ruokavalioon, erityistä hyötyä näistä siemenistä voi olla painonpudottajille.

Sen lisäksi, että kuitu auttaa tutkitusti lisäämään kylläisyyden tunnetta, myös proteiinilla on todettu olevan merkittävä rooli laihtumisen kannalta. Chiansiemenet sisältävät noin 20 prosenttia proteiinia.

Nutrition Metabolism -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan päivittäistä proteiininsaantia 30 prosentilla lisänneet henkilöt söivät päivittäin 450 kilokaloria vähemmän, ja he onnistuivat pudottamaan 5 kiloa 12 viikon seurantajaksolla ilman muita ruokavalioon tehtyjä muutoksia.

Vaikka yksittäiset ruoka-aineet eivät itsessään ole ratkaisu laihtumiseen tai terveelliseen elämään, niiden lisääminen ruokavalioon voi tukea tavoitteita.

Ruokalusikallinen päivässä voi riittää

Hyvä uutinen näiden siementen suhteen on myös se, että niitä on helppo ripotella lähes mihin tahansa ruokaan.

– Voit syödä niitä sellaisenaan, paahdettuna, liotettuna tai kypsennettynä. Sekoittamalla yhden ruokalusikallisen jauhettuja chiansiemeniä kolmeen ruokalusikalliseen vettä korvaat myös kananmunan leivonnassa, ravitsemusterapeutti Becky Kerrkenbush toteaa.

Vaikka chiansiemenet ovat terveellisiä, niitä suositellaan käytettävän ainoastaan ruokalusikallinen tai kaksi päivässä.

– Chiansiemenet eivät todennäköisesti aiheuta reaktioita tai oireita, kuten monet muut allergeeneista tunnetut elintarvikkeet, mutta tästä huolimatta äkillinen kuitumäärän lisääntyminen voi aiheuttaa ongelmia erityisesti niille henkilöille, joiden ruokavalio on aiemmin sisältänyt hyvin vähän kuituja, Harbstreet toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja