Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihaa, kalaa tai marjoja pakastimessa? Näin kauan eri ruoat oikeasti säilyvät

Ruokaa kannattaa pakastaa, mutta ei ikuisiksi ajoiksi.
Ruokaa kannattaa pakastaa, mutta ei ikuisiksi ajoiksi.Shutterstock
Julkaistu 22.10.2024 17:03

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Asiantuntija kertoo, miten ruoat saa säilymään parhaiten pakastimessa.

Ruoan päätyminen hävikkiin on sekä kallista että tarpeetonta, muistutetaan ruotsalaisella Allt om Mat -ruokasivustolla. Moni unohtaa, että ruokia voisi myös pakastaa, jolloin hävikkiä ei niin helposti synny.

Ruokien pakastamisessa kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä seikkoja, jotka varmistavat niiden säilymisen parhaalla mahdollisella tavalla. Allt om Matin ruoka-asiantuntija ja kokki Cecilia Lundin kertoo nyt parhaat vinkkinsä pakastamiseen liittyen.

Lue myös: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

Tarkista pakastimen lämpötila

Ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota pakastimen lämpötilaan. Pakastinta kannattaa pitää noin -18-asteisena. Älä myöskään jätä pakastimen ovea liian pitkäksi aikaa auki.

Säilö ja merkitse oikein

Pakastimeen laitettavat ruoat kannattaa merkitä selkeästi. Kun laitat jotain rasiassa pakastimeen, kirjoita päälle, mitä se sisältää ja milloin tuote on pakastettu.

Pakasta tuotteet tiiviisiin rasioihin tai pusseihin, jotta niihin ei tartu hajuja ja makuja muualta. Muista, että neste laajenee jäätyessään, joten nestemäisiä elintarvikkeita ei tule pakata piripintaan säilytysastioihin.

Pitääkö esikypsentää?

Kun pakastat marjoja, sieniä tai vihanneksia, ota huomioon, että jotkut raaka-aineet vaativat esivalmistelun. Esimerkiksi sienet esipaistetaan kuivalla pannulla. Älä lisää rasvaa pannulle, koska se lyhentää sienien säilyvyyttä pakastimessa.

Lue myös: Muista tärkeä asia ennen kuin laitat mansikoita pakastamiseen

Säännöllinen sulatus kannattaa

Monet modernit pakastimet osaavat sulattaa itse itsensä. Vanhemmat pakastimet tulisi sulattaa itse 1–2 kertaa vuodessa. Sulatusoperaatio kannattaa tehdä talvipakkasilla, kun ruoat saa sulatuksen ajaksi ulos kylmään. 

Jos pakastinta ei sulata, se voi toimia huonommin ja esimerkiksi kuluttaa enemmän sähköä. 

Organisoi ja pidä listaa

Pakastimessa kannattaa ylläpitää järjestystä aivan samalla tavalla kuin jääkaapissakin. Järjestä tuotteet hyllyihin tai laatikoihin tuoteryhmien mukaan.

Kätevä tapa pysyä kärryillä pakastimen sisällöstä on pitää erillistä listaa pakastimessa olevista tuotteista.

Näin kauan eri ruoat säilyvät pakastimessa

Tämä lista on suuntaa-antava. Kuten yleensäkin ruoan kohdalla, kannattaa luottaa omiin aisteihin. Jos tuote näyttää, tuoksuu hyvältä, se on todennäköisesti vielä syömäkelpoista.

Esimerkiksi monet marjat ovat vielä ihan syötäviä, vaikka ne olisivat pakastimessa muutamankin vuoden. Marjojen päälle saattaa vain muodostua jo jäähilettä.

Marttojen mukaan itse tehtyjä ruokia, kuten keittoja ja laatikoita, voi säilyttää pakastimessa 1–3 kuukautta. Pitkä aika pakastimessa voi heikentää elintarvikkeen makua ja ravintoaineita.

Jauheliha: 4 kuukautta
Leikkeleet ja makkarat: 2–3 kuukautta
Porsaanliha: 4 kuukautta
Rasvainen liha, kuten lammas: 6 kuukautta
Rasvattomampi liha, kuten kanafileet ja riista: 12 kuukautta
Rasvainen kala, kuten lohi: 2–3 kuukautta
Rasvattomampi kala: 12 kuukautta
Marjat: 12 kuukautta
Esikypsennetyt vihannekset: 12 kuukautta
Maito ja voi: 3 kuukautta
Juustoraaste: 6 kuukatta
Leipä: 6 kuukautta

Lue myös: Sari keksi, miten voi säästää huomattavasti juusto-ostoksilla

Katso myös: Pakastimessa viime vuonna kerättyjä marjoja – voiko niitä vielä syödä?

4:30Pakastimessa viime vuonna kerättyjä marjoja - voiko niitä vielä syödä?Katso videolta asiantuntijan pakastusvinkit.

Lähteet: Allt om Mat, Martat
 

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Näin käy, jos pakastat kananmunia – vältä yleiset pakastusmokat!Vältä pakastusmokat! Näin käy, jos pakastat kananmuniaPakastatko leipää? Älä koskaan tee näin, jos laitat koko pussillisen pakastimeenNäin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissut7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?
RuokaSäilöntäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen22:48
    Ilmastonmuutos

    Tällaista ruokastrategiaa Suomeen suunnitellaan vuoteen 2040 asti: MTK ärähti heti

  • Eilen16:43
    Jouluruoka

    Joulukinkku voi epäonnistua jo ennen uunia – ethän tee näin?

  • Eilen09:01
    Lapset

    Kielletäänkö "väärä ruoka" kouluista? Asiantuntijalta tärkeä huomio kansalaisaloitteesta

  • Eilen06:46
    Terveys ja hyvinvointi

    Onko ultraprosessoitu ruoka epäterveellistä? Tätä et ehkä ole tullut ajatelleeksi

  • ma16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä