Leivänpaahtimen käyttö luultua vaarallisempaa – tutkimus: Voi aiheuttaa vakavan terveysriskin!

0:18 Näin leipä kannattaa leikata oikeasti
Videolla esitellään kätevä niksi leivän leikkaamiseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tavallisten kodin laitteiden käyttö altistaa ihmiset ilmansaasteille oletettua enemmän. Esimerkiksi ruoan paistaminen saattaa muuttaa kodin ilman vastaamaan suurkaupungin ruuhkaa. 

Texasin yliopiston tutkimuksessa yhdeksi vaarallisimmista kodin laitteista paljastui leivänpaahdin, joka alkaa lähettää myrkyllisiä hiukkasia ilmaan välittömästi sen jälkeen, kun laite on kytketty päälle. Myös palanut leipä paljastui tutkimuksessa erityisen haitalliseksi.

Jos et suostu luopumaan paahtoleivän paahtamisesta, tutkijat suosittelevat tästä lähin vain lämmittämään leivän kevyesti.

Ruoanlaitto saastuttaa väliaikaisesti kodin ilman

Leivänpaahtimen lisäksi kynttilöiden, puhdistusaineiden ja hygieniaan tarkoitettujen suihkeiden on todettu vapauttavan ilmaan pieniä hiukkasia, jotka on liitetty sydän- ja keuhkosairauksiin sekä mielenterveysongelmiin. 

Myös ruoanlaitto, kuten paistaminen, voi tutkimuksen mukaan saastuttaa tehokkaasti kodin ilman ja aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.

Vaikka suihkeista ja ruoanlaitosta aiheutuvien ilmansaasteiden vaikutukset jäävät verrattain lyhytaikaisiksi, tutkijat ovat huolissaan muun muassa siitä, millaisia vaikutuksia paistetulla ruoalla ja kaasuliedestä vapautuvilla kemikaaleilla on ihmisten terveydelle. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja