Kuuluvatko oliivit ja korianteri inhokkeihisi? Saatat olla tietämättäsi supermaistaja

maisto
Supermaistaja maistaa maut voimakkaampina kuin muut. Shutterstock

Noin neljäsosa maailman väestöstä maistaa maut tavallista voimakkaampana. Selvitä, oletko sinä yksi heistä?

Osa ihmisistä ei yksinkertaisesti siedä voimakkaita makuja tai raaka-aineita. Heitä pidetään helposti nirsoina, mutta kyse voi olla myös herkästä makuaistista.

Supermaistajat vierastavat mustaa kahvia

Tutkimuksien mukaan osa ihmisistä maistaa maut eritavalla kuin muut. Neljännes maailman väestöstä kuuluu nimittäin erityisherkän makuaistin omaaviin supermaistajiin. Näiden henkilöiden kielissä on todettu olevan keskimääräistä enemmän makunystyröitä kuin tavallisesti. He ovat yleensä myös yliherkkiä tietyille mauille.

Supermaistajan yksi varma merkki on vastenmielisyys tiettyjä elintarvikkeita kohtaan. Näitä ovat kaikki katkerat maut, kuten greippi, korianteri, musta kahvi ja pinaatti. Herkkä maistaja maistaa myös ruoat suolaisempina kuin muut. Tämän vuoksi he eivät välttämättä pidä esimerkiksi oliiveista tai juustoista.

Suhteellisen iso osa ammattilaiskokeista on supermaistajia.

Maailma ei ole ainoastaan täynnä supermaistajia, vaan toinen neljäsosa maailman väestöstä lukeutuu puolestaan ei-maistajien joukkoon. Heillä on keskimääräistä vähemmän makuhermoja, eivätkä he maista samoja makuja joita ihmiset tavallisesti maistavat. Ei-maistajan tunnistaa yleensä siitä, että he lisäävät reilusti suolaa ja mausteita joka ruokaan. 

Oletko sinä yksi heistä?

Kuka tahansa meistä voi kuulua supermaistajien joukkoon, mutta esimerkiksi naisten kohdalla todennäköisyys on miehiä korkeampi. Valkoihoisilla miehillä on puolestaan kaikista alhaisin todennäköisyys kuulua näiden maistajien joukkoon.

Voit testata omaa makuaistiasi helpon testin avulla. Tarvitset paperia, suurennuslasin, sinistä elintarvike väriä ja kaverin toteamaan testin tulos.

Hiero sinistä elintarvikeväriä kieleesi. Makunystyröiden pitäisi jäädä vaaleanpunaisiksi vaikka muu kieli värjäytyykin siniseksi. Aseta kielellesi paperinpala, johon olet rei’ittänyt 7 millin kokoisen reiän. Pyydä ystävääsi laskemaan suurennuslasin avulla makunystyrät reiän kokoiselta alueelta.

Jos määrä on 15–30, kuulut aivan tavallisten maistajien joukkoon. Jos määrä on suurempi, omaat erittäin hyvän makuaistin. Makunystyröiden vähäinen määrä puolestaan kertoo sinun kuuluvan ei-maistajien joukkoon.

Lähde: iO9.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja