0:37

Metallin makua ja hajuhaittoja – viisi tuttua ruokaa, jotka voivat vaikuttaa elimistöömme oudolla tavalla

Videolla on listattu ruoat, jotka aiheuttavat tutkitusti eniten riippuvuutta.

Tutuilla ruoka-aineilla voi olla elimistöömme yllättäviä vaikutuksia. Tiesitkö näitä?

Erilaiset ruoat ja raaka-aineet vaikuttavat elimistöömme eri tavoin. Toiset ruoat auttavat sinua suojautumaan sairauksilta samalla, kun toiset taas lisäävät terveysriskejä. Tuttujen terveysvaikutusten lisäksi monilla raaka-aineilla on elimistöön vaikutuksia, jotka voivat tulla monelle täysin puun takaa.

Seuraavassa Expressen-sivuston kokoamassa listauksessa on koottu yhteen raaka-aineet, joiden syöminen voi aiheuttaa kehossasi erikoisia oireita. 

1. Tumma suklaa: Vähentää stressiä

Pidätkö tummasta suklaasta? Sen lisäksi, että tumman suklaan syömisestä on tutkitusti hyötyä sydämen terveydelle, sen on tutkimuksissa todettu vähentävän stressiä ja lievittävän tulehduksia. Vähintään 70 prosenttisen suklaan syömisellä on todettu olevan lukuisia positiivisia vaikutuksia niin mielelle kuin keholle.

– Tutkimustulokset osoittavat, että mitä korkeampi kaakaopitoisuus suklaalla on, sitä myönteisemmät vaikutukset sillä on muistille, mielialalle kuin immuunijärjestelmälle, Lee S. Berk, yksi Science Daily -tutkimuksen tutkijoista kertoo.

2. Karkit: Lisäävät ilmavaivoja

Ilmoille toisinaan päästeltävien hajujen voimakkuus riippuu pitkälti siitä, mitä suuhusi oikein laitat. Jos syöt paljon makeisia, kuten viinikumeja, suolistosi alkaa tuottaa ylimääräistä hiivaa, mikä puolestaan lisää hajuhaittoja.

3. Pinjansiemenet: Antavat suuhun metallisen maun

Jos kaikki suuhusi laittamat ruoat, jopa vesi, maistuvat metallille, kyseessä on todennäköisesti ilmiö nimeltä pinjasuu. Pinjasuu tarkoittaa pinjansiementen syömisestä aiheutuvaa makuaistin muuttumista.

Tavallisesti myynnissä olevat pinjansiemenet eivät aiheuta oireita, mutta jos pussiin on eksynyt kiinansembrasta peräisin olevia siemeniä, vaikutukset voivat olla varsin ikävät.

4. Tankoparsa: Saa pissan haisemaan

Oletko huomannut, että pissa haisee kitkerältä parsan syömisen jälkeen. Et ole yksin. Parsan sisältämä kemikaali, parsahappo, pilkkoutuu ruoansulatusjärjestelmässä rikkipitoiseksi yhdisteeksi, jolla on vaikutusta virtsan hajuun. Se, haistammeko tätä hajua laisinkaan, riippuu taas geeneistämme.

5. Porkkanat: Värjäävät ihon keltaiseksi

Paljon porkkanoita popsivat saattavat huomata ihonsa saaneen hieman kellertäneen sävyn. Ilmiötä kutsutaan karotenemiaksi, mikä tarkoittaa veren korkeaa beetakaroteenipitoisuutta.

Karotenemiaa esiintyy yleensä pienillä lapsilla, eikä se ole terveydelle vaarallista. Ihonvärin muutokset näkyvät yleensä selvimmin kämmenissä ja jalkapohjissa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja