Seitsemän tapaa parantaa makuaistia
Tiesitkö, että makuaistia voi parantaa? Joillakin ihmisillä on luonnostaan hyvä kyky erottaa maut toisistaan, toiset taas tarvitsevat harjoitusta. Oppimalla erottamaan pienimmätkin makuvivahteet makuaistisi tehostuu ja alat nauttimaan ruoasta aivan uudella tavalla.
1. Tunne makuaistisi
Ensimmäinen askel makuaistin parantamisessa on oppia tunnistamaan viisi perusmakua. Makean aistimus johtuu yleensä sokerista tai muusta makeutusaineesta. Hapan taas aistii ruoan happoisuutta. Suolaisuus maistaa suolan ruoasta, ja makuaisteista ehkä herkin eli karvas reagoi vahvoihin, pureviin ja usein epämiellyttäviin makuihin. Viides perusmaku on lihaisuus eli umami, jota esiintyy maustamattomassa lihassa, joissain juustoissa sekä arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa.
2. Kokeile joka päivä jotain uutta
Kokeile uusia ruokia – jopa niitä joita yleensä kartat. Tavoitteenasi on treenata makunystyröitäsi tunnistamaan uusia makuja ja niiden yhdistelmiä. Kokeilematta et voi koskaan oppia, miten suolainen, karvas ja hapan maku eroavat toisistaan.
3. Nauti täysillä
Älä hätäile. Nauti ja maistele jokaista suupalaa, anna makujen täyttää aistisi. Kiinnitä huomioita erilaisten ruokien makuun, suutuntumaan ja tuoksuun.
4. Älä unohda muita aistejasi
Kaikki aistisi osallistuvat osaltaan syömistapahtumaan. Ne voivat jopa vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudut ruokaasi. Monelle ruoan epämiellyttävä ulkonäkö tai haju on selvä merkki siitä, että ruoka myös maistuu pahalle, vaikka todellisuudessa se saattaisi olla elämäsi paras annos. Toki sinun on kuunneltava, mitä näkö-, haju- ja tuntoaistisi kertovat sinulle, mutta älä anna niiden liiaksi määrittää kokeilujasi. Illasta joskus pimeässä. Anna nenäsi johdattaa uusien herkkujen luo.
5. Kikkaile mausteilla
Mausteet ilahduttavat makuaistiasi. Kokeilemalla uusia mausteita tutustutat makuaistisi uusiin makuprofiileihin, ja opit erottamaan makuja toisistaan. Tunnistamalla mausteet ruoasta opit nauttimaan maailman eri keittiöistä enemmän kuin aikaisemmin – ja tunnistamaan niille tyypillisiä piirteitä.
6. Pidä makuaistisi raikkaana
Kun nautit kulinaristisesta seikkailusta, esimerkiksi ylellisen viiden ruokalajin menun parissa, sinun on muistettava puhdistaa ja raikastaa makuaistisi ruokalajien välillä. Voit esimerkiksi imeskellä limetti- tai appelsiinilohkoa, syödä voileipäkeksin tai ottaa lusikallisen appelsiinisorbettia. Myös runsaasta vedenjuonnista on apua. Ilman makuaistin raikastusta jokaiseen syömääsi annokseen jää makuelementtejä edellisestä, joka voi häiritä makunautintoasi. Samasta syystä sushin kanssa tarjoillaan inkivääriä – ei palojen päälle laitettavaksi, vaan makuaistin raikastamiseksi suupalojen välissä.
7. Vähennä suolaa
Monet kulinaristit suosittelevat suolan hylkäämistä kokonaan joksikin aikaa. Suolalle on kyllä käyttöä, mutta on varsin yleinen tapa laittaa sitä liikaa ruokaan. Jo viikon suolaton jakso helpottaa eri makujen ja mausteiden tunnistamista ja erottamista toisistaan. Lisäksi suolan vähentäminen on terveellistä. Samaa kikkaa kannattaa kokeilla myös sokerin suhteen.
Makuaistin parantaminen todella saa ruokasi maistumaan paremmalta. Kulinaristiksi oppiminen vaatii töitä ja harjoitusta – mutta ainakin harjoittelu on hauskaa!
Lähde: allwomenstalk
Uusimmat
-
11:39
Pohjois-Korean Kim kehotti kiihdyttämään ydinmateriaalin tuotantoa – seuraava ydinkoe valmisteilla?
-
11:33
Koivuallergikoille luvassa tukala toukokuu – tältä siitepölykevät näyttää
-
11:29
Sydänpysähdyksestä johtuvat kuolemat vähentyneet Tanskassa – taustalla selkeä syy
-
11:17
Mitä maailmalla on tapahtunut? Tässä kiinnostavimmat uutiset minuutissa
-
11:15
Vuoden alussa vakavasti loukkaantunut Marvel-tähti Jeremy Renner esitteli juoksumatolla nykyistä kuntoaan
-
11:14
Matias Maccellin mahti-illassa iso elementti – NHL-päävalmentaja ihailee: "Pelkästään siitä ansaitsisi palkinnon"
-
11:08
Syyttäjä: Poliisi kaasutti ja löi nyrkillä vatsaan rautoihin pantua 16-vuotiasta uutenavuotena Helsingissä – MTV:n tietojen mukaan mies työskentelee nyt lastensuojelulaitoksessa
-
11:04
Kuka vei männyn Oulangan kansallispuistosta? Kuvat tihutyöpaikalta julki
-
10:58
Rajavartiolaki ja saamelaiskäräjälaki saavat Amnestyn vuosiraportissa kritiikkiä – näin toteutui mielipiteen- ja sananvapaus Suomessa
-
10:47
Lauri Markkasen Utah Jazzin tappioputki kääntää katseet jo kesään – seuralla pieni mahdollisuus himoittuun superlupaukseen
-
10:36
Olisiko Suomen Nato-tie tyssännyt, jos Venäjä olisi marssinut Kiovaan? "Kävi hieman mäihä"
-
10:27
Poliisin toimet selvitykseen: Virkavalta poisti mielenosoittajalta Erdogania esittäneen nuken
-
10:20
Asiantuntija väläyttää: SM-liigan huima ottelusarja ratkesi jo ennen alkamistaan – "Menisi saletisti KalPalle ilman sitä"
-
10:13
Onnettomuus Turun moottoritiellä – vain yksi kaista käytössä Helsingin päässä
-
10:09
Ennakkoäänestys päättyy tänään – löydä ehdokkaasi MTV:n vaalikoneesta
-
10:06
Asiantuntija arvioi: prinssi Harryn äkillinen visiitti Lontooseen tuli yllätyksena kuningas Charlesillekin – isä ja poika eivät todennäköisesti aio tavata
-
10:01
Ei enää kalliita latausvahinkoja? Sähköautoilijan yllätyslasku johtaa muutokseen K-Latauksen asemilla
-
09:58
Työterveyslaitos: Etätyön vaikutus elintapoihin selvitetty – "Intensiivistä ja kuormittavaa"
-
09:53
Suomi lähetti Ukrainaan tuhat äitiyspakkausta – MTV seuraa sotaa
-
09:49
Ranskassa pelätään mielenosoitusten yltyvän – 13 000 poliisia ja santarmia komennettu tänään valmiuteen
-
Lataa lisää