Tiesitkö, että makuaistia voi parantaa? Joillakin ihmisillä on luonnostaan hyvä kyky erottaa maut toisistaan, toiset taas tarvitsevat harjoitusta. Oppimalla erottamaan pienimmätkin makuvivahteet makuaistisi tehostuu ja alat nauttimaan ruoasta aivan uudella tavalla.
1. Tunne makuaistisi
Ensimmäinen askel makuaistin parantamisessa on oppia tunnistamaan viisi perusmakua. Makean aistimus johtuu yleensä sokerista tai muusta makeutusaineesta. Hapan taas aistii ruoan happoisuutta. Suolaisuus maistaa suolan ruoasta, ja makuaisteista ehkä herkin eli karvas reagoi vahvoihin, pureviin ja usein epämiellyttäviin makuihin. Viides perusmaku on lihaisuus eli umami, jota esiintyy maustamattomassa lihassa, joissain juustoissa sekä arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa.
2. Kokeile joka päivä jotain uutta
Kokeile uusia ruokia – jopa niitä joita yleensä kartat. Tavoitteenasi on treenata makunystyröitäsi tunnistamaan uusia makuja ja niiden yhdistelmiä. Kokeilematta et voi koskaan oppia, miten suolainen, karvas ja hapan maku eroavat toisistaan.
3. Nauti täysillä
Älä hätäile. Nauti ja maistele jokaista suupalaa, anna makujen täyttää aistisi. Kiinnitä huomioita erilaisten ruokien makuun, suutuntumaan ja tuoksuun.
4. Älä unohda muita aistejasi
Kaikki aistisi osallistuvat osaltaan syömistapahtumaan. Ne voivat jopa vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudut ruokaasi. Monelle ruoan epämiellyttävä ulkonäkö tai haju on selvä merkki siitä, että ruoka myös maistuu pahalle, vaikka todellisuudessa se saattaisi olla elämäsi paras annos. Toki sinun on kuunneltava, mitä näkö-, haju- ja tuntoaistisi kertovat sinulle, mutta älä anna niiden liiaksi määrittää kokeilujasi. Illasta joskus pimeässä. Anna nenäsi johdattaa uusien herkkujen luo.
5. Kikkaile mausteilla
Mausteet ilahduttavat makuaistiasi. Kokeilemalla uusia mausteita tutustutat makuaistisi uusiin makuprofiileihin, ja opit erottamaan makuja toisistaan. Tunnistamalla mausteet ruoasta opit nauttimaan maailman eri keittiöistä enemmän kuin aikaisemmin – ja tunnistamaan niille tyypillisiä piirteitä.