Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Seitsemän tapaa parantaa makuaistia

Makuaistia voi parantaa harjoittelemalla, jolloin ruoasta pystyy myös nauttimaan enemmän. Kuvituskuva.
Makuaistia voi parantaa harjoittelemalla, jolloin ruoasta pystyy myös nauttimaan enemmän. Kuvituskuva.Colourbox
Julkaistu 18.08.2015 06:13
Toimittajan kuva

Jasmin Heino

jasmin.heino(at)mtv.fi

Tiesitkö, että makuaistia voi parantaa? Joillakin ihmisillä on luonnostaan hyvä kyky erottaa maut toisistaan, toiset taas tarvitsevat harjoitusta. Oppimalla erottamaan pienimmätkin makuvivahteet makuaistisi tehostuu ja alat nauttimaan ruoasta aivan uudella tavalla.

1. Tunne makuaistisi

Ensimmäinen askel makuaistin parantamisessa on oppia tunnistamaan viisi perusmakua. Makean aistimus johtuu yleensä sokerista tai muusta makeutusaineesta. Hapan taas aistii ruoan happoisuutta. Suolaisuus maistaa suolan ruoasta, ja makuaisteista ehkä herkin eli karvas reagoi vahvoihin, pureviin ja usein epämiellyttäviin makuihin. Viides perusmaku on lihaisuus eli umami, jota esiintyy maustamattomassa lihassa, joissain juustoissa sekä arominvahventeena käytetyssä natriumglutamaatissa.

2. Kokeile joka päivä jotain uutta

Kokeile uusia ruokia – jopa niitä joita yleensä kartat. Tavoitteenasi on treenata makunystyröitäsi tunnistamaan uusia makuja ja niiden yhdistelmiä. Kokeilematta et voi koskaan oppia, miten suolainen, karvas ja hapan maku eroavat toisistaan.

3. Nauti täysillä

Älä hätäile. Nauti ja maistele jokaista suupalaa, anna makujen täyttää aistisi. Kiinnitä huomioita erilaisten ruokien makuun, suutuntumaan ja tuoksuun.

4. Älä unohda muita aistejasi

Kaikki aistisi osallistuvat osaltaan syömistapahtumaan. Ne voivat jopa vaikuttaa siihen, kuinka suhtaudut ruokaasi. Monelle ruoan epämiellyttävä ulkonäkö tai haju on selvä merkki siitä, että ruoka myös maistuu pahalle, vaikka todellisuudessa se saattaisi olla elämäsi paras annos. Toki sinun on kuunneltava, mitä näkö-, haju- ja tuntoaistisi kertovat sinulle, mutta älä anna niiden liiaksi määrittää kokeilujasi. Illasta joskus pimeässä. Anna nenäsi johdattaa uusien herkkujen luo.

5. Kikkaile mausteilla

Mausteet ilahduttavat makuaistiasi. Kokeilemalla uusia mausteita tutustutat makuaistisi uusiin makuprofiileihin, ja opit erottamaan makuja toisistaan. Tunnistamalla mausteet ruoasta opit nauttimaan maailman eri keittiöistä enemmän kuin aikaisemmin – ja tunnistamaan niille tyypillisiä piirteitä.

6. Pidä makuaistisi raikkaana

Kun nautit kulinaristisesta seikkailusta, esimerkiksi ylellisen viiden ruokalajin menun parissa, sinun on muistettava puhdistaa ja raikastaa makuaistisi ruokalajien välillä. Voit esimerkiksi imeskellä limetti- tai appelsiinilohkoa, syödä voileipäkeksin tai ottaa lusikallisen appelsiinisorbettia. Myös runsaasta vedenjuonnista on apua. Ilman makuaistin raikastusta jokaiseen syömääsi annokseen jää makuelementtejä edellisestä, joka voi häiritä makunautintoasi. Samasta syystä sushin kanssa tarjoillaan inkivääriä – ei palojen päälle laitettavaksi, vaan makuaistin raikastamiseksi suupalojen välissä.

7. Vähennä suolaa

Monet kulinaristit suosittelevat suolan hylkäämistä kokonaan joksikin aikaa. Suolalle on kyllä käyttöä, mutta on varsin yleinen tapa laittaa sitä liikaa ruokaan. Jo viikon suolaton jakso helpottaa eri makujen ja mausteiden tunnistamista ja erottamista toisistaan. Lisäksi suolan vähentäminen on terveellistä. Samaa kikkaa kannattaa kokeilla myös sokerin suhteen.

Makuaistin parantaminen todella saa ruokasi maistumaan paremmalta. Kulinaristiksi oppiminen vaatii töitä ja harjoitusta – mutta ainakin harjoittelu on hauskaa! 

Lähde: allwomenstalk

Lisää aiheesta:

Moni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatRavintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä: "En starttaisi aamua noin"Suklaata ei saisikaan pureskella! Kahdeksan yleistä tapaa, jotka pilaavat makunautinnon – ethän sorru näihin? Kahvia ja porkkanoita, teetä ja tomaatteja – yllättävät makuparit, joiden et koskaan uskonut toimivanGeenit pistävät ihmisen irvistämään puolukalle ja kofeiinille10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!
RavintoTerveys ja hyvinvointiStudio55

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?