Luulitko olevasi nirso ruoan suhteen? Saatatkin olla supermaistaja – näin voit testata sen kotona

On olemassa oikea tapa syödä jäätelöä – tutkijan 7 kohdan lista jätskin syömiseen 1:33 On olemassa oikea tapa syödä jäätelöä – tutkijan 7 kohdan lista jätskin syömiseen

Jopa neljäsosa maailman ihmisistä lukeutuu supermaistajiin. Oletko sinä yksi heistä? 

Videolla: Näin maistelet jäätelöä oikeaoppisesti.

Oletko nirso ruoan suhteen vai todellisuudessa supermaistaja? Jopa 25 prosenttia maailman väestöstä lukeutuu supermaistajiin.

– Supermaistajat kokevat kaikki maut vahvempina. Voisi sanoa, että supermaistajat elävät maailmaa neonväreissä ja normaalit maistajat pastelliväreissä, supermaistamiseen perehtynyt Floridan yliopiston professori Linda Bartoshuk totesi jo vuonna 2013.

Supermaistajat kokevat kitkerät maut vahvemmin

Brittiläisen Metro-lehden mukaan supermaistajilla on kielessään enemmän makureseptoreita kuin "normaaleilla" ihmisillä. Supermaistaminen saattaa kuulostaa supervoimalta, mutta nämä makunystyrät saattavat itse asiassa saada jotkut herkulliset ruoat maistumaan supermaistajien kielellä sietämättömiltä. Tämän vuoksi supermaistajat voidaan usein mieltää nirsoiksi. 

Nämä ruoat saattavat maistua supermaistajan mielestä liian kitkeriltä:

Parsakaali
Pinaatti
Kahvi
Olut
Suklaa
Ruusukaali
Nauris
Greippi
Vesikrassi

Supermaistajilla uskotaan myös olevan TAS2R38 -geeni, joka tekee näistä ihmisistä erityisen herkkiä propyylitiourasiili-yhdisteelle. Kyseinen yhdiste vahvistaa kitkeryyden makua ruoissa. Osa supermaistajista kokee kuitenkin vahvemmin myös suolaiset ja makeat maut.

Ei-maistajat, joilla on vähemmän makureseptoreita, saattavat sen sijaan maistaa monet ruoat tylsempinä ja mauttomampina kuin perus- ja supermaistajat. Puolet maailman väestöstä uskotaan lukeutuvan perusmaistajiin, neljäsosan supermaistajiin ja neljäsosan ei-maistajiin. Ei-maistajat ovat usein kaikkiruokaisia.

Oletko ei-maistaja, perusmaistaja vai supermaistaja? Näin voit selvittää asian kotona!

Makunystyröitä laskemalla voit testata kotioloissa, oletko supermaistaja. Kotitestiin tarvitset:

Palan paksua paperia
Sinistä elintarvikeväriä
Peilin
Suurennuslasin
Vanupuikon
Rei'ittimen

1. Tee paperiin reikä rei'ittimen avulla (halkaisijaltaan noin 7 millimetriä)

2. Hiero kielen pintaan sinistä elintarvikeväriä vanupuikon tai sormen avulla. Huomaat suurennuslasin avulla, että kielesi muuttuu suurimmalta osalta siniseksi, mutta makunystyrät jäävät näkyviin vaaleanpunaisina.

3. Laita rei'itetty paperinpala kielesi päälle sille alueelle, missä sinulla on sinistä väriä. Paina paperi niin hyvin paikoilleen, että se ei liiku suorittaessasi laskutoimituksia.

4. Laske suurennuslasin ja peilin avulla kuinka monta makunystyrää reiän alueella on. Tätä tulokset kertovat:

Noin 30 nystyrää tai enemmän: Olet supermaistaja
15-30 nystyrää: Olet normaali perusmaistaja
Alle 15 nystyrää: Olet ei-maistaja


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.