Kuitupitoinen proteiinipommi, jolla voit korvata jauhelihan: "Saa todella herkullista ruokaa”

makaronilaatikko
Vaihda makaronilaatikon jauheliha härkäpapurouheeseen! Shutterstock

Suomessa viljellään perunaakin enemmän härkäpapua, mutta suurin osa siitä menee toistaiseksi rehuksi. Muutamat yritykset ovat kuitenkin tajunneet härkäpavun potentiaalin elintarviketeollisuudessa.

Suomessa yksi härkäpapua ruokatuotannossa hyödyntävä yritys on Verso Food, joka tunnetaan Härkis-innovaatiostaan.

–  Härkäpapu oli jo ennen perunaa suomalaisten perusruoka. Se on miedon maukas ja ravinteikas viljelykasvi, josta saa todella herkullista ruokaa. Härkäpapu sisältää proteiinia, hitaita hiilareita ja kuitua, kertoo Verso Foodin markkinointijohtaja Annika Boström-Kumlin.

Verso Food on jatkanut härkäpavun tuotekehittelyä ja lanseerasi juuri uudenlaisen härkäpapusuikaleen ensimmäisenä maailmassa. Yritys tähtää myös kansainvälisille markkinoille. 

– Alamme viemään uudelta tehtaaltamme Kauhavalta Suomen ulkopuolelle esivalmisteltuja härkäpaputuotteita, jotka 

Härkäpavulla voit korvata vaikka jauhelihan

– Härkäpavulla on erinomainen ravintosisältö: paljon proteiinia, folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita. Papujen liukoinen kuitu pitää yllä kylläisyyttä ja edistää suoliston hyvinvointia, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä kommentoi tuolloin.

Härkäpapua voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna. Kuivatut härkäpavut vaativat liotuksen ja keittämisen, jotta haitalliset aineet poistuvat. Penttilän mukaan esimerkiksi härkäpapurouhe soveltuu vaikkapa makaronilaatikkoon jauhelihan lisäksi tai sitä korvaamaan.

Härkäpavulla on mieto, hiukan pähkinämäinen maku. Sitä voi maustaa itse haluamallaan tavalla.

– Kokeile härkäpapuruokien maustamiseen suolan ja mustapippurin ohella valkosipulia, juustokuminaa, chiliä, paprikaa, kirveliä, timjamia, oreganoa sekä salaattifenkolia, Penttilä ehdottaa.

Katso videolta, miten valmistetaan maukas härkismoussaka: 

Härkismoussaka 7:33


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.