Kuinka paljon juot kahvia päivittäin? Näin 1–6 kupillista vaikuttaa sydämen terveyteen

kahvi sydän
Kahvia koskevat uutiset paranevat paranemistaan. Kuvituskuva. Shutterstock

Tutkijat hyödynsivät valtaisan aineiston läpikäynnissä koneoppimista, joka osoitti linkin kahvin juomisen ja sydämen terveyden välillä.

Coloradon yliopiston tuore data-analyysiin perustuva tutkimus osoittaa, että kahvin juomisella on yhteys alentuneeseen riskiin sairastua sydämen vajaatoimintaan, sydäninfarktiin sekä sepelvaltimotautiin.

Tutkijat pääsivät lopputulokseen käyttämällä apunaan koneoppimista, joka kävi läpi yli 15 000 ihmisen ruokailutottumuksista sekä sydämen terveydestä kerättyä aineistoa. Tarkoituksena oli löytää aiemmin tunnistamaton linkki näiden kahden välillä.

Yksi uusi tekijä nousikin ylitse muiden. Aineiston mukaan jokainen päivittäin nautittu 2,5 desilitran kahvikuppi vähensi ihmisen riskiä sairastua sydänsairauksiin verrattuna kahvia juomattomiin henkilöihin. Riski sydämen vajaatoimintaan väheni 7 prosenttia ja sydäninfarktiin 8 prosenttia jokaisen päivittäisen siemaillun sumppikupin jälkeen.

Hyöty jatkui aina kuudenteen kahviannokseen asti. On kuitenkin mahdollista, että santsikupitkin ovat sydänystävällinen teko. Tämä johtuu siitä, sillä likipitäen kaikki tutkitut henkilöt joivat kahvia 1–6 kuppia päivässä, mikä rajoitti tutkimusaineistoa.

Syy-seuraus-suhde hämärän peitossa

Tutkimus ei paljasta, mikä on syy kahvin ja sydän- sekä verisuonitautien yhteyden takana. Tutkijat arvelevat aiempien tutkimusten perusteella, että kahvin kofeiini, antioksidantit sekä tulehdusta vähentävät ainesosat voivat olla myös uusien löydösten takana.

American Heart Association -yhteisön tapaamisessa esiteltyä data-anaylyysiin perustuvaa tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.  Se kuitenkin vahvistaa aiempia samantapaiseen lopputulemaan päätyneitä tutkimuksia.

Kahvilla on jo aiemmin todettu olevan muun muassa aivoja suojaava, aivotoimintaa tehostava ja ikää pidentävä vaikutus.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja