Kolme syytä juoda kahvia hyvällä omallatunnolla

skool kahville
Kuvituskuva. Shutterstock

Jos aamukahvin tarve herättää sisäisen saarnaajan sormea heristämään, kannattaa syyttävä sormi laskea. Kahvi kun piristää päiviä ja lisää niitä elämääsi.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan kahvinjuonnin hyödyt peittoavat sen mahdolliset haitat. Kohtuus toki kaikessa, mutta muutamasta kupillisesta kuumaa ei kannata itseään moittia. Tässä kolme hyvää syytä kiehauttaa pannullinen kahvia.

1. Suojaa sairauksilta

Aiemmin lääkärit kantoivat huolta kahvin happamuuden vaikutuksesta sisäelimillemme sekä kofeiinin ja sydänongelmien yhteydestä. Nykytiedon mukaan useimpien aikuisten ja kahvia kohtuudella nauttivien ihmisten ei tarvitse kartella sumppia näistä syistä. Useat tutkimukset antavat nimittäin viitettä siitä, että kahvi voi suojata sairauksilta, kuten maksataudeilta, paksusuolen syövältä, kakkostyypin diabetekselta ja aivoinfarktilta. Kahvi voi myös vähentää merkittävästi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Jopa sairaat ihmiset voivat hyötyä kahvinjuonnista. Tuoreessa Journal of Hepatology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa kolme kuppia kahvia juoneet HIV-positiiviset ja C-hepatiittitartunnan saaneet kuolivat puolet epätodennäköisemmin kuin kohtalotoverinsa. Syyksi arvellaan kahvin maksaa suojaavaa tulehdusta vähentävää vaikutusta.

2. Tehostaa aivotoimintaa

Kahvi ei syyttä kuulu moneen aamiaispöytään: kuppi kahvia vähentää nopeasti väsymystä ja nostaa mielialaa. Tämän arkihavainnon lisäksi on tutkittua tietoa siitä, että kahvinjuonti saattaa suojata ikääntymiseen liittyviltä tiedollisten kykyjen heikkenemiseltä, sillä kofeiini pitää tulehdusarvot matalalla ja verisuonet terveinä. Kahvittelulla on tutkimuksissa osoitettu esimerkiksi olevan Alzheimerin taudilta suojaava vaikutus

3. Kahvi pidentää ikää

Kaksi tuoretta Annals of Internal Medicine -julkaisussa esiteltyä tutkimustulosta tulivat yhteiseen lopputulokseen: sekä tavallista että kofeiinitonta kahvia juovilla on pienentynyt riski kuolla ennenaikaisesti. Toisen tutkimuksen johtaja onkin vakuuttunut siitä, ettei kahvia ole syytä tiputtaa terveellisestä elämäntyylistä.

Kahvia juovien ihmisten ei siis tarvitse ottaa tavastaan taakkaa. Papujuomasta piittaamattomien olisi taasen kenties syytä antaa sumpille mahdollisuus.

Lähde: Time

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja