Kuinka monta päivää joulukinkku säilyy? Asiantuntija vastaa
Kauanko kinkku säilyy syömäkelpoisena aaton jälkeen? Asiantuntija vastaa.
Harvassa lienevät ne kotitaloudet, joissa useamman kilon painoinen joulukinkku hotkitaan loppuun aattona. Hyvin yleistä on, että kinkkua jää joulupöydästä runsain määrin yli, ja sitä syödään vielä päiväkausia aaton jälkeen.
Kuinka kauan joulukinkku sitten oikeastaan säilyy syömäkelpoisena? Voiko kinkkua popsia vaikka viikon verran aaton jälkeen, jos sitä vielä riittää?
Lue myös: Tiesitkö tätä Finlandia-marmeladeista?
Kauanko kinkku säilyy syömäkelpoisena?
Atrian tuoteryhmäpäällikkö Eeva Juvan mukaan yleispätevää ohjetta vuorokausien määrästä on vaikea antaa.
– Kinkun säilyvyys riippuu siitä kuinka kypsäksi kinkku on kypsennetty, kuinka nopeasti se on jäähdytetty ja missä lämpötilassa sitä säilytetään, Juva muistuttaa.
Oleellista säilyvyydestä huolehtimisessa on, että kinkku jäähdytetään nopeasti paiston ja kuorruttamisen jälkeen. Lisäksi tarjolle tulisi nostaa vain tarvittava määrä kinkkusiivuja kerrallaan. Kinkkua tulee säilyttää kylmässä.
Jonkinlaisena takarajana kinkun säilyvyydelle voi kuitenkin pitää Juvan mukaan vuoden vaihtumista.
– Yleispätevä ajatus kinkun hyötykäytöstä joulun jälkeen on, että uuteen vuoteen mennessä kannattaa jo vaihtaa nakkeihin ja perunasalaattiin.
Juva muistuttaa, että omaan nenään ja makuaistiin kannattaa myös luottaa arvioitaessa kinkun syömäkelpoisuutta.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2022.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nopeat kalkkunawrapit
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka