Saako kahvia oikeasti ottaa keittimestä kesken valumisen? Pauligilta muistutetaan: Näin kahville pitäisi tehdä aina ennen kuin juot sitä

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01 Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

Mitä tapahtuu, jos kahvia ottaa keittimestä kesken kahvinkeittoprosessin? Vaikuttaako tämä kahvin makuun? Kahvinvalmistaja Paulig vastasi suomalaisia askarruttaneeseen kysymykseen.

Suodatinkahvia keittäessä ja kahvihammasta kolottaessa iskee monelle kiusaus napata kupillinen sumppia varaslähtönä, ennen kuin kahvi on valunut loppuun. Kahvifirma Paulig ei suosittele tekemään näin, mikäli haluaa mahdollisimman hyvää kahvia. Kahvin ottaminen kesken valumisen vaikuttaa Pauligin baristojen mukaan juoman makuun. 

Ensimmäiset vesitipat viisi kertaa vahvempia kuin viimeiset

Baristat kertovat, että kahvi uuttuu kerroksittain. Näin ollen ensimmäiset vesitipat, jotka valuvat kahvin läpi ovat noin viisi kertaa vahvempia kuin keittämisen viimeiset tipat. 

– Tämä johtuu siitä, että keittämisen alussa jauhetussa kahvissa on vielä uutettavaa kuivamateriaalia jäljellä, joka vähenee keiton aikana. Viimeiset tipat, jotka tulevat kahvista läpi ovat melkeinpä pelkkää vettä, kun kahvilla ei ole enää mitään annettavaa nesteeseen. Kesken valumisen otettu kahvi on siis hieman vahvempaa, Pauligilta kerrotaan.

Myös kahvin maku on erilainen eri keittovaiheissa. Keittämisen alussa kahvista irtoaa hapokkaat maut, keiton keskellä makeus ja lopuksi karvaus. Näitä kaikkia makuja löytyy kahvista, mutta eri suhteessa kahvilajikkeesta riippuen. Pauligin baristat kertovat johtopäätöksen:

– Keiton alussa välistä otettu kuppi on todella vahvaa ja liian hapokasta, keskivaiheilla otettu kupillinen on korostuneen hapokas, hieman makea ja vahva. Lopussa otettu kupillinen on karvasta, kitkerää ja laihaa.

Muista tämä aina ennen kuin otat kahvia pannusta

Siksi myös niiden, jotka juovat kahvinsa kiltisti vasta sitten, kun juoma on valunut loppuun tulisi muistaa yksi asia:

– Pannussa oleva valmis kahvi kannattaakin sekoittaa esimerkiksi lusikalla ennen juomista, jolloin pannun pohjalla oleva vahvempi kahvi ja päälle jäävä laihempi kahvi sekoittuvat keskenään.

Lähde: Paulig

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.