Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Saako kahvia oikeasti ottaa keittimestä kesken valumisen? Pauligilta muistutetaan: Näin kahville pitäisi tehdä aina ennen kuin juot sitä

1:01Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä
Julkaistu 24.06.2020 07:46

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä tapahtuu, jos kahvia ottaa keittimestä kesken kahvinkeittoprosessin? Vaikuttaako tämä kahvin makuun? Kahvinvalmistaja Paulig vastasi suomalaisia askarruttaneeseen kysymykseen.

Suodatinkahvia keittäessä ja kahvihammasta kolottaessa iskee monelle kiusaus napata kupillinen sumppia varaslähtönä, ennen kuin kahvi on valunut loppuun. Kahvifirma Paulig ei suosittele tekemään näin, mikäli haluaa mahdollisimman hyvää kahvia. Kahvin ottaminen kesken valumisen vaikuttaa Pauligin baristojen mukaan juoman makuun. 

Ensimmäiset vesitipat viisi kertaa vahvempia kuin viimeiset

Baristat kertovat, että kahvi uuttuu kerroksittain. Näin ollen ensimmäiset vesitipat, jotka valuvat kahvin läpi ovat noin viisi kertaa vahvempia kuin keittämisen viimeiset tipat. 

– Tämä johtuu siitä, että keittämisen alussa jauhetussa kahvissa on vielä uutettavaa kuivamateriaalia jäljellä, joka vähenee keiton aikana. Viimeiset tipat, jotka tulevat kahvista läpi ovat melkeinpä pelkkää vettä, kun kahvilla ei ole enää mitään annettavaa nesteeseen. Kesken valumisen otettu kahvi on siis hieman vahvempaa, Pauligilta kerrotaan.

Myös kahvin maku on erilainen eri keittovaiheissa. Keittämisen alussa kahvista irtoaa hapokkaat maut, keiton keskellä makeus ja lopuksi karvaus. Näitä kaikkia makuja löytyy kahvista, mutta eri suhteessa kahvilajikkeesta riippuen. Pauligin baristat kertovat johtopäätöksen:

– Keiton alussa välistä otettu kuppi on todella vahvaa ja liian hapokasta, keskivaiheilla otettu kupillinen on korostuneen hapokas, hieman makea ja vahva. Lopussa otettu kupillinen on karvasta, kitkerää ja laihaa.

Muista tämä aina ennen kuin otat kahvia pannusta

Siksi myös niiden, jotka juovat kahvinsa kiltisti vasta sitten, kun juoma on valunut loppuun tulisi muistaa yksi asia:

– Pannussa oleva valmis kahvi kannattaakin sekoittaa esimerkiksi lusikalla ennen juomista, jolloin pannun pohjalla oleva vahvempi kahvi ja päälle jäävä laihempi kahvi sekoittuvat keskenään.

Lue myös: Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"

Lähde: Paulig

Lisää aiheesta:

Kahvi jääkaappiin vai huoneenlämpöön? Älä tee pahinta mokaa säilytyksessä: "Kahvin pahin vihollinen"Uusi ulottuvuus kahvihetkeesi – näillä ohjeilla valmistat parhaan kahvin!Ethän tee näin kahville? Asiantuntija tyrmää monen suomalaisen käyttämän kikan: "Ei kannata"Kuinka kauan kahvi säilyy pannussa keittämisen jälkeen? Älä ainakaan sorru kitkeröittävään mokaanKuinka kauan kahvia saa seisottaa pannussa keittämisen jälkeen? Maaginen aikaraja – myös mikrottamiselle yksiselitteinen tuomioPitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Suomalaisasiantuntijat kertovat totuuden yleisistä kahviuskomuksista: "Suodatinpaperilla on väliä"
JuomatKahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 26.10.09:43
    Ruokakauppa

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta