Kuin pizzaa, mutta kevyempää ja maukkaampaa! Oletko jo maistanut pinsaa?
Olet varmasti kuullut pizzasta, mutta tiedätkö, mikä on pinsa?
Se kuulostaa pizzalta, se näyttää pizzalta, mutta se ei ole pizza. Italialainen pinsa on rantautunut ilmiönä nyt myös Suomeen. Pinsapohjia myydään valmiina kaupoissa ja yhä useammat ravintolat ovat ottaneet pinsat listoilleen.
Mikä on pinsa?
Pinsa on pizzan lailla italialainen ruokalaji. Sen juuret ovat Roomassa, minkä vuoksi ruokalaji tunnetaankin nimellä Pinsa Romana. Pinsaa kutsutaan piiraaksi, vaikka se onkin hyvin pizzankaltainen.
Nimi pinsa perustuu latinan sanaan pinsere, joka tarkoittaa "käsin painettua taikinaa". Pinsa muotoillaan käsin sen soikeaan, litteään muotoon sen sijaan, että sitä heiteltäisiin tai pyöriteltäisiin kuin perinteistä pizzapojaa. |
Pinsa ei ole mikään uusi keksintö, vaikka sen resepti onkin kehittynyt vuosien saatossa. Nykypäivän pinsa romanan pohja on erittäin kevyt, ilmava ja rapeakuorinen.
Kun pizzataikina tehdään perinteisesti pelkistä vehnäjauhoista, pinsataikinaan lisätään myös hieman riisi- ja soijajauhoja. Taikinaan käytetään myös paljon vettä.
Pinsa on pizzaa kevyempi
Koostumuksensa vuoksi pinsa on perinteistä pizzaa kevyempi ja sisältää vähemmän gluteenia. Sanotaan, että pinsa ei tämän vuoksi turvota tai täytä vatsaa samaan tapaan kuin pizza. Ainestensa ansiosta pinsapohja on perinteistä pizzapohjaa maukkaampi.
Pinsaa kuvaillaan usein myös italialaisen focaccian ja pizzan sekoitukseksi.
Pinsan voi kuitenkin täyttää pizzan tapaan.
Lähteet: Fine Dining Lovers, Ratton Pantry
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta