Ella testasi 42 erilaista tapaa kananmunan paistamiseen – yhdellä kikalla ylivoimaisesti paras maku: "Kertakaikkisen täydellistä"

Munarikasta pääsiäistä - millainen raaka-aine kananmuna on? 6:21 Munarikasta pääsiäistä - millainen raaka-aine kananmuna on?
Katso video: Tällainen raaka-aine on kananmuna.

Food52-ruokasivuston kolumnisti Ella Quittner päätti selvittää perinpohjaisesti, millaisella pannulla ja paistorasvalla paistuu paras kanamuna.

Katso yltä video: Tällainen raaka-aine on kananmuna.

Jos sinun pitäisi paistaa itsellesi täydellinen kananmuna, miten sen tekisit? Ruokasivusto Food52:n kolumnisti Ella Quittner halusi selvittää, mikä menetelmistä tuottaa kaikista maukkaimman lopputuloksen. Quittner kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on loppupeleissä makuasiasta: toiset haluavat kananmunaansa rapsakaksi paistuneet pitsireunat, kun taas toiset arvostavat silkkisen pehmeää lopputulosta.

Kananmunan voikin paistaa yllättävän monella tavalla. Bon Appétit -ruokalehdessä täydellinen muna paistuu runsaassa oliiviöljyssä tarttumattomalla pannulla. Food52-sivustolla on aiemmin testattu puolestaan kananmunan paistamista jopa kermassa. 

42 erilaista paistotapaa

Testin ensimmäisessä vaiheessa Quittner valitsi 9 erilaista paistorasvaa, joilla paistoi kolme kananmuna kerrallaan tarttumattomalla pannulla. Testatut paistorasvat olivat rypsiöljy, voi, ruskistettu voi, voi-vesi (Martha Stewartin tapaan ensin paisto voissa, lopuksi höyrytys vedessä), kerma, oliiviöljy, voi-oliiviöljy, pekonirasva ja kookosöljy. Munien päälle lusikoitiin rasvaa paiston aikana, paitsi silloin, kun munat paistettiin kermaa tai voi-vettä käyttäen.

Jos kuva ei näy, katso se täältä. 

Seuraavassa vaiheessa Quittner testasi viisi erilaista paistinpannutyyppiä ja paistoi jälleen kananmunia samalla kaavalla, ensin pannun ja rasvan keskilämmöllä lämmittäen. Ensimmäisen vaiheen perusteella toiseen vaiheeseen valikoitui paistinrasvaksi oliiviöljy. Paistinpannutyypit olivat ruostumaton teräs, tarttumaton, valurautainen, hiiliteräspannu sekä kannellinen tarttumaton pannu.

Pekonirasva vei voiton

Mikä menetelmistä sitten oli loppujen lopuksi paras tapa? Quittner selostaa testissään jokaisen eri paistomenetelmän plussat ja miinukset yksityiskohtaisesti. Lopuksi hän summaa testin tulokset:

– Pannutyyppinä paras ja turvallisin valita on tarttumaton pannu. Herkullisimmat paistetut munat saa, kun käyttää pekonirasvaa. Jos haluat pitsireunat ja hyvän maun, valitse oliiviöljy. Jos sen sijaan haluat silkkisenpehmeän lopputuloksen, käytä voita. Jos haluat haastaa käsityksesi paistetusta kananmunasta, testaa paistamista kerman kanssa.

Parhaat munat valmistuivat siis Quittnerin mukaan tarttumattomalla pannulla pekonirasvasa.

– Pidetäänpä hiljainen hetki pekonirasvalle. Harmittaa sanoa näin terveyttä ja planeettaa ajatellen, mutta pekonirasvassa paistetut kananmunat ovat jotain kertakaikkisen täydellistä. Valkuainen on pehmeää keltuaisen ympärillä, reunoista tulee pitsisiä ja rapsakoita ja maku osuu aivan nappiin.

Lähde: Food52

***

Testaa myös sipuliniksiä kananmunan paistamisessa:

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat