Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ella testasi 42 erilaista tapaa kananmunan paistamiseen – yhdellä kikalla ylivoimaisesti paras maku: "Kertakaikkisen täydellistä"

6:21Munarikasta pääsiäistä - millainen raaka-aine kananmuna on?Katso video: Tällainen raaka-aine on kananmuna.
Julkaistu 10.12.2019 09:47

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Food52-ruokasivuston kolumnisti Ella Quittner päätti selvittää perinpohjaisesti, millaisella pannulla ja paistorasvalla paistuu paras kanamuna.

Katso yltä video: Tällainen raaka-aine on kananmuna.

Jos sinun pitäisi paistaa itsellesi täydellinen kananmuna, miten sen tekisit? Ruokasivusto Food52:n kolumnisti Ella Quittner halusi selvittää, mikä menetelmistä tuottaa kaikista maukkaimman lopputuloksen. Quittner kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on loppupeleissä makuasiasta: toiset haluavat kananmunaansa rapsakaksi paistuneet pitsireunat, kun taas toiset arvostavat silkkisen pehmeää lopputulosta.

Kananmunan voikin paistaa yllättävän monella tavalla. Bon Appétit -ruokalehdessä täydellinen muna paistuu runsaassa oliiviöljyssä tarttumattomalla pannulla. Food52-sivustolla on aiemmin testattu puolestaan kananmunan paistamista jopa kermassa. 

42 erilaista paistotapaa

Testin ensimmäisessä vaiheessa Quittner valitsi 9 erilaista paistorasvaa, joilla paistoi kolme kananmuna kerrallaan tarttumattomalla pannulla. Testatut paistorasvat olivat rypsiöljy, voi, ruskistettu voi, voi-vesi (Martha Stewartin tapaan ensin paisto voissa, lopuksi höyrytys vedessä), kerma, oliiviöljy, voi-oliiviöljy, pekonirasva ja kookosöljy. Munien päälle lusikoitiin rasvaa paiston aikana, paitsi silloin, kun munat paistettiin kermaa tai voi-vettä käyttäen.

Jos kuva ei näy, katso se täältä. 

Seuraavassa vaiheessa Quittner testasi viisi erilaista paistinpannutyyppiä ja paistoi jälleen kananmunia samalla kaavalla, ensin pannun ja rasvan keskilämmöllä lämmittäen. Ensimmäisen vaiheen perusteella toiseen vaiheeseen valikoitui paistinrasvaksi oliiviöljy. Paistinpannutyypit olivat ruostumaton teräs, tarttumaton, valurautainen, hiiliteräspannu sekä kannellinen tarttumaton pannu.

Pekonirasva vei voiton

Mikä menetelmistä sitten oli loppujen lopuksi paras tapa? Quittner selostaa testissään jokaisen eri paistomenetelmän plussat ja miinukset yksityiskohtaisesti. Lopuksi hän summaa testin tulokset:

– Pannutyyppinä paras ja turvallisin valita on tarttumaton pannu. Herkullisimmat paistetut munat saa, kun käyttää pekonirasvaa. Jos haluat pitsireunat ja hyvän maun, valitse oliiviöljy. Jos sen sijaan haluat silkkisenpehmeän lopputuloksen, käytä voita. Jos haluat haastaa käsityksesi paistetusta kananmunasta, testaa paistamista kerman kanssa.

Parhaat munat valmistuivat siis Quittnerin mukaan tarttumattomalla pannulla pekonirasvasa.

– Pidetäänpä hiljainen hetki pekonirasvalle. Harmittaa sanoa näin terveyttä ja planeettaa ajatellen, mutta pekonirasvassa paistetut kananmunat ovat jotain kertakaikkisen täydellistä. Valkuainen on pehmeää keltuaisen ympärillä, reunoista tulee pitsisiä ja rapsakoita ja maku osuu aivan nappiin.

Lähde: Food52

Lue myös: Helppo nakkiresepti jakaa mielipiteet: Söisitkö itse?

***

Testaa myös sipuliniksiä kananmunan paistamisessa:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Kokki neuvoo, kuinka paistat kananmunat täydellisesti – juuri sopivasti valuvalla keltuaisellaKokki paljastaa simppelin salaisuuden täydelliseen pekoniin – monet sortuvat kriittiseen paistovirheeseenPitääkö kananmunat oikeasti paistaa voissa vai oliiviöljyssä? Chrissy Teigenin "paras tapa paistaa munat" jakoi mielipiteet – Michelin-kokki sanoi viimeisen sananToimittaja testasi 8 eri tapaa pekonin paistamiseen ja löysi kirkkaan voittajan – nopein ja paras menetelmä: "Olin todella yllättynyt"Ruokatoimittajan yllättävä munavinkki: Lisää yksi ainesosa keitettyihin kananmuniin – kannattaa todellakin kokeillaTässä on paras tapa tehdä munakokkelia! Ruokatoimittajan simppelit vinkit takaavat supermehevän lopputuloksen
RuokaKananmunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • 13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"