Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hehkutettu pizza ei koskaan päätynytkään Kotipizzan listoille – Tommi Tervanen kertoo, miksi

2:02Koska hyönteisistä valmistettavaa ruokaa nähdään Kotipizzan listoilla? Näin toimitusjohtaja vastaaKoska hyönteisistä valmistettavaa ruokaa nähdään Kotipizzan listoilla? – Näin toimitusjohtaja vastaa
Julkaistu 13.07.2021 16:57
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Kotipizzan toimitusjohtaja kertoo, miksei mullistava sirkkapizza koskaan nähnyt päivänvaloa ketjun ruokalistalla. 

Videolla: Koska hyönteisistä valmistettavaa ruokaa nähdään Kotipizzan listoilla? – Näin toimitusjohtaja vastaa

Tuleeko yritysten aktiivisesti tarjota vastuullisempia vaihtoehtoja vai antaa kuluttajan valita, miten vastuullinen haluaa olla? Polttavaan ja jokaista kuluttajaa koskevaan kysymykseen haettiin vastauksia SuomiAreenan maanantaisessa keskustelussa. 

Perinteikästä Kotipizza-ketjua vuodesta 2012 saakka luotsannut toimitusjohtaja Tommi Tervanen katsoo, että kuluttajat tekevät valinnat parhaiden yritysten ja tuotteiden väliltä, mutta on yritysten tehtävä kantaa niin sanotusti vastuullista riskiä.

Esimerkki tästä löytyy monen pizzantilaajan himoitsemasta täytteestä, tonnikalasta. 

– Pohdimme, pitäisikö meidän lopettaa tonnikalan ostaminen, koska niin moni oli alue on ylikalastetussa tilanteessa. No, kuluttajat rakastavat tonnikalaa. Päädyimme ostamaan tonnikalaa kestävän kehityksen brändiltä, mutta se on 40 prosenttia kalliimpaa. Yritysten pitää siis tehdä esivalinta, ja luottaa rohkeasti siihen valintaan, Tervanen totesi keskustelussa.

Lue myös: Tätä et ehkä tiennyt Kotipizzan tuotteista: Vuonna 1996 myyntiin tuli aikamoinen floppi – jauhelihapizzasta nousi järjetön kohu

Näin kävi sirkkapizzoille

Tervanen kutsuu itseään "vastuullisuuskapitalistiksi". Taustalla on hänen mukaansa ajatus siitä, etteivät vastuulliset yritysratkaisut ole pelkästään oikein tekemistä, vaan myös hyvää bisnestä.

Kotipizzassa aiempaa vastuullisempien ratkaisujen tielle lähdettiin toimitusjohtajan mukaan noin kuusi vuotta sitten, ja sen jälkeen myynti on kasvanut kuukausi kuukaudelta. 

Työssään Tervanen seuraa jatkuvasti uusia ruokatrendejä ja niihin kytkeytyviä vastuullisuuskysymyksiä. 

Vuoden 2017 tietämillä Suomessa elettiin hyönteisruokabuumin kynnyksellä. Laissa sallittiin hyönteisten käyttäminen elintarvikkeena. Sirkka- ja toukkavalmisteiden povattiin mullistavan proteiinituotteiden tarjontaa ilmastoystävällisesti. 

Myös Kotipizza koitti kepillä jäätä ja osallistui Madcook-sarjan kuvauksiin, jossa studioyleisölle valmistettiin sirkkapizzaa. Lisäksi ketju laittoi pystyyn verkkokyselyn, jossa tiedusteltiin kuluttajien kokeilumieltä hyönteisiä sisältäviä ruokia kohtaan.

Kotipizzan luova johtaja kertoi syksyllä 2017 Maaseudun tulevaisuudelle, että ravintolaketju tahtoo tehdä huolellisen pohjatyön, joten myyntiin sirkkapizzat päätyisivät vasta seuraavan vuoden puolella.

– Pizzasta tuli tosi hyvää. Tykkään sirkkojen mausta. Siinä on hyvin miellyttävä katkaravun ja kanan sekoitus, luova johtaja Risto Mikkola kommentoi lehdelle.

Aika ei kuitenkaan ollut kypsä. Sirkkapizzat eivät koskaan päätyneet ketjun listoille.

Lue myös: Miksi Kotipizzan logossa on kellonaika 11.50? Myös toinen yksityiskohta tulee monelle yllätyksenä

Hyönteisiä saadaan odottaa

Tommi TervanenOmassa arjessaan yritysjohtaja Tommi Tervanen pyrkii huomioimaan kasvisravintoon ja autoiluun liittyviä ilmastotekoja. Auto on vaihtunut hybridiin ja hankintahaaveissa siintää sähköauto.

Tervanen huomauttaa, että ruoassa on pitkälti kyse myös estetiikasta. Makuaisti on ruokailun hetkellä viimeinen aisti, joka tavoittaa ruuan. Ennen sitä olisi suotavaa, että lautasella oleva kokonaisuus miellyttäisi myös silmää.

– Nämä sirkat eivät lentäneet meidän pizzojemme kanssa tällä kertaa.

– Ehkä hyönteisten eksistentiaalinen ongelma on juuri se, miltä ne näyttävät pizzan päällä. Tulevaisuudessa pizza voisi sisältää niistä jauhettuja jauhoja, joista myös Fazer teki leipää. Mutta niin vain katosivat ne leivätkin, Tervanen sanoo. 

Toimitusjohtajan mukaan Kotipizzan emoyhtiössä, norjalaisessa Orklassa, on perustettu oma yksikkönsä vaihtoehtoisten proteiinien etsintää varten. Yksikkö etsii uusia proteiininlähteitä valmistavia start up-yrityksiä, joiden bisnestaivalta olisi syytä lähteä tukemaan. 

Tervanen ei osaa tarkalleen arvioida, koska Kotipizzan listoilta löytyisi hyönteisperäisiä tuotteita. Hyönteisläpimurron sijaan toimitusjohtaja uskoo kasvisproteiinien eli erilaisten lihankorvikkeiden monipuolistumiseen. 

– Uskoisin, että hyönteisperäisiä tuotteita ei nähdä vielä vuosiin, mutta tutkimme jatkuvasti eri vaihtoehtoja. Kasvisproteiinien kasvu on kuitenkin voimakkaammassa nousussa kuin hyönteisproteiinien. 

Katso SuomiAreenan keskustelutarjonta kokonaisuudessaan täältä.

Lue myös: Nämä toukat saattavat pian olla lautasellasi – näin ensimmäisiä EU:n hyväksymiä ruokahyönteisiä aiotaan käyttää

Lisää aiheesta:

Kotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaaSuomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Juustoinen pakastepizza sai kuopiolaisen perheenäidin täysin hämilleen vuonna 1997 – nyt sama tuote on järjetön myyntihittiSuomalainen menestysresepti -kilpailun voiton vienyt Fallero-falafel tuo ravintolatasoisen kasvisruuan kotiin: ”Tässä kotimaisessa tuotteessa on kaikki palaset kohdallaan”EU-parlamentti äänestää pian siitä, saako soijanakkia kutsua nakiksi – suomalaismeppi: ”Tässä ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa”Ravintolaruokaa puoli-ilmaiseksi: Suomalainen kohusovellus osoittautui jättimenestykseksi – nyt kelkkaan hyppää myös Kotipizza
KotipizzaRuokaSuomiareenaYrittäjyysMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kotipizza
  • 3.6.08:40
    Ravintolat

    Kotipizzaan muutoksia: Tuttu pizza katoaa listoilta

  • 11.2.08:42
    Pizza

    Kaaos Kotipizzassa: Pizzatarjous aiheutti "taikinamyrskyn"

  • 23.10.202419:31
    Pizza

    Kotipizzan lihauutinen sytytti someraivon – näin yritys vastaa

  • 02.10.202308:35
    Nordea

    Näin toimivat Kotipizzan ja Nordean ilmastolaskurit – voiko yritysten ympäristöväitteisiin luottaa?

  • 09.02.202216:54
    Pizza

    Kotipizzan uudessa pizzassa on todella hämmentävät täytteet: "Pelonsekaisin tuntein odotan palauteryöppyä"