Hehkutettu pizza ei koskaan päätynytkään Kotipizzan listoille – Tommi Tervanen kertoo, miksi

2:02 Koska hyönteisistä valmistettavaa ruokaa nähdään Kotipizzan listoilla? Näin toimitusjohtaja vastaa
Koska hyönteisistä valmistettavaa ruokaa nähdään Kotipizzan listoilla? – Näin toimitusjohtaja vastaa

Kotipizzan toimitusjohtaja kertoo, miksei mullistava sirkkapizza koskaan nähnyt päivänvaloa ketjun ruokalistalla. 

Videolla: Koska hyönteisistä valmistettavaa ruokaa nähdään Kotipizzan listoilla? – Näin toimitusjohtaja vastaa

Tuleeko yritysten aktiivisesti tarjota vastuullisempia vaihtoehtoja vai antaa kuluttajan valita, miten vastuullinen haluaa olla? Polttavaan ja jokaista kuluttajaa koskevaan kysymykseen haettiin vastauksia SuomiAreenan maanantaisessa keskustelussa

Perinteikästä Kotipizza-ketjua vuodesta 2012 saakka luotsannut toimitusjohtaja Tommi Tervanen katsoo, että kuluttajat tekevät valinnat parhaiden yritysten ja tuotteiden väliltä, mutta on yritysten tehtävä kantaa niin sanotusti vastuullista riskiä.

Esimerkki tästä löytyy monen pizzantilaajan himoitsemasta täytteestä, tonnikalasta. 

– Pohdimme, pitäisikö meidän lopettaa tonnikalan ostaminen, koska niin moni oli alue on ylikalastetussa tilanteessa. No, kuluttajat rakastavat tonnikalaa. Päädyimme ostamaan tonnikalaa kestävän kehityksen brändiltä, mutta se on 40 prosenttia kalliimpaa. Yritysten pitää siis tehdä esivalinta, ja luottaa rohkeasti siihen valintaan, Tervanen totesi keskustelussa.

Näin kävi sirkkapizzoille

Tervanen kutsuu itseään "vastuullisuuskapitalistiksi". Taustalla on hänen mukaansa ajatus siitä, etteivät vastuulliset yritysratkaisut ole pelkästään oikein tekemistä, vaan myös hyvää bisnestä.

Kotipizzassa aiempaa vastuullisempien ratkaisujen tielle lähdettiin toimitusjohtajan mukaan noin kuusi vuotta sitten, ja sen jälkeen myynti on kasvanut kuukausi kuukaudelta. 

Työssään Tervanen seuraa jatkuvasti uusia ruokatrendejä ja niihin kytkeytyviä vastuullisuuskysymyksiä. 

Vuoden 2017 tietämillä Suomessa elettiin hyönteisruokabuumin kynnyksellä. Laissa sallittiin hyönteisten käyttäminen elintarvikkeena. Sirkka- ja toukkavalmisteiden povattiin mullistavan proteiinituotteiden tarjontaa ilmastoystävällisesti. 

Myös Kotipizza koitti kepillä jäätä ja osallistui Madcook-sarjan kuvauksiin, jossa studioyleisölle valmistettiin sirkkapizzaa. Lisäksi ketju laittoi pystyyn verkkokyselyn, jossa tiedusteltiin kuluttajien kokeilumieltä hyönteisiä sisältäviä ruokia kohtaan.

Kotipizzan luova johtaja kertoi syksyllä 2017 Maaseudun tulevaisuudelle, että ravintolaketju tahtoo tehdä huolellisen pohjatyön, joten myyntiin sirkkapizzat päätyisivät vasta seuraavan vuoden puolella.

– Pizzasta tuli tosi hyvää. Tykkään sirkkojen mausta. Siinä on hyvin miellyttävä katkaravun ja kanan sekoitus, luova johtaja Risto Mikkola kommentoi lehdelle.

Aika ei kuitenkaan ollut kypsä. Sirkkapizzat eivät koskaan päätyneet ketjun listoille.

Hyönteisiä saadaan odottaa

Tervanen huomauttaa, että ruoassa on pitkälti kyse myös estetiikasta. Makuaisti on ruokailun hetkellä viimeinen aisti, joka tavoittaa ruuan. Ennen sitä olisi suotavaa, että lautasella oleva kokonaisuus miellyttäisi myös silmää.

– Nämä sirkat eivät lentäneet meidän pizzojemme kanssa tällä kertaa.

– Ehkä hyönteisten eksistentiaalinen ongelma on juuri se, miltä ne näyttävät pizzan päällä. Tulevaisuudessa pizza voisi sisältää niistä jauhettuja jauhoja, joista myös Fazer teki leipää. Mutta niin vain katosivat ne leivätkin, Tervanen sanoo. 

Toimitusjohtajan mukaan Kotipizzan emoyhtiössä, norjalaisessa Orklassa, on perustettu oma yksikkönsä vaihtoehtoisten proteiinien etsintää varten. Yksikkö etsii uusia proteiininlähteitä valmistavia start up-yrityksiä, joiden bisnestaivalta olisi syytä lähteä tukemaan. 

Tervanen ei osaa tarkalleen arvioida, koska Kotipizzan listoilta löytyisi hyönteisperäisiä tuotteita. Hyönteisläpimurron sijaan toimitusjohtaja uskoo kasvisproteiinien eli erilaisten lihankorvikkeiden monipuolistumiseen. 

– Uskoisin, että hyönteisperäisiä tuotteita ei nähdä vielä vuosiin, mutta tutkimme jatkuvasti eri vaihtoehtoja. Kasvisproteiinien kasvu on kuitenkin voimakkaammassa nousussa kuin hyönteisproteiinien. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja