Kotimaiset uudet perunat eivät ehdi vielä kauppoihin: "Pahasti myöhässä"

30109912
Lehtikuva

Ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat menevät kaupaksi torilla. Perunasato on kuitenkin säästä johtuen jäämässä pieneksi.

Perinteisesti kesään kuuluvat grillilherkut ja kotimainen uusi peruna. Kylmä kevät ei kuitenkaan ole ollut otollisin perunanviljelijöille.

– Viljelijän on pakko toivoa. Joka kevät on pakko toivoa, naurahtaa luomuperunatilaa Ulvilassa viljelevä Saija Peltomaa

Peltomaa kertoo nähneensä Facebookissa videon, jolla pohjoisemmassa Suomessa perunan kyntöön menossa ollut viljelijä sai vastaansa 35 sentin lumikerroksen.

– Ei kannata kuitenkaan ajatella niin negatiivisesti. Jos muutaman viikon sisään lämpenee, niin tilanne on heti parempi. Perunakin on sitä maukkaampi, mitä hitaammin se kasvaa, Peltomaa lohduttaa.

Sato pahasti myöhässä

Peruna-alan yhteistyöryhmän asiamiehenä toimiva Jussi Tuomisto kertoo juuri palanneensa kolmen viikon lomalta Tansaniasta ja olevansa vielä pienessä uutispimennossa.

– Käsittääkseni ensimmäisiä kotimaisia varhaisperunoita alkaa nyt olla saatavilla, Tuomisto kuitenkin paljastaa.

– Pahastihan nämä ovat nyt myöhässä. Voi olla, että ensimmäiset myydään kauppojen sijasta Turun torilla. Sillä tavalla viljelijä saa paremman hinnan, Tuomisto kertoo tässä vaiheessa vielä vähäisestä varhaisperunasadosta. 

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!