Kohta sitä saa! Suomalaiset avomaan uudet perunat pian ruokakauppoihin

peruna
Suomalaiset odottavat uusien perunoiden saapumista kauppoihin. Shutterstock

Vähitellen ruokakauppoihin on ilmestynyt pieniä eriä ahvenanmaalaista kasvihuoneessa kasvatettua ja ruotsalaista uutta perunaa. Kotimaista avomaan satoa odottelevienkaan ei kuitenkaan tarvitse odottaa enää pitkään kesän ensimmäisiä uusia perunoita.

Makuja.fi haastatteli Helsingin keskustan Stockmannin Herkun tuoteryhmäpäällikköä, Teuvo Koivistoa, joka kertoi, että näillä näkymin ensimmäiset erät suomalaista avomaan uutta perunaa saadaan myyntiin jo ensi viikolla.

– Ensi viikolla myyntiin tulee ensimmäiset kotimaiset avomaan uudet perunat. Lämpimästä kesästä johtuen ollaan vähän etuajassa, Koivisto kertoo.  

"Kevät on ollut aika armollinen"

Lämmin loppukevät ja alkukesä on viljelijöiden näkökulmasta ollut erityisen otollinen perunoiden kypsymiselle. Ulvilassa perunaa viljelevä Saija Peltomaa kertoo lämpimän kevään edesauttaneen perunan istutusta.

– Kevät on ollut aika armollinen, ja viljelijät ovat päässeet hyvin kiinni kylvöihin ja istutuksiin. Lämpimät ilmat auttavat perunaa kasvamaan.

Perunalle paras kesäsää on reilut parikymmentä astetta ja sopiva yhdistelmä aurinkoa ja sadetta.

– Ideaalinen kasvulämpötila on 20–22 astetta. Päivisin ei saa olla liian kuuma. Jos lämpötila nousee 30 asteeseen, se tietää ongelmia perunan varsistolle.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!