Viljelijä-Harri kommentoi perunakohua: "Aiheuttaa ahdistusta, paniikkia ja hintapainetta"

Kotimaisia perunoita ja mansikoita kesäpöytään 7:19 Kotimaisia perunoita ja mansikoita kesäpöytään

Kotimaiset varhaisperunat nousivat tällä viikolla puheenaiheeksi, kun Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry tiedotti kauppojen hyllyjen täyttyvän ruotsalaisista potuista suomalaisten sijaan. 

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan kotimaisia varhaisperunoita olisi nyt hyvin saatavilla, mutta silti osa kaupoista myy vain ruotsalaisia perunoita. MTK:n mukaan kauden varhaisuudesta ja suomalaisen varhaisperunan sadon markkinoille tulon ajankohdasta tiedotettiin hyvissä ajoin keskusliikkeitä.

Osassa kaupoista kotimaisia varhaisperunoita on jo ollut tarjolla, mutta osassa on edelleen vain ruotsalaista perunaa. 

– Tilanne on viljelijöistä hämmentävä, toteaa Naantalin Merimaskussa varhaisperunaa viljelevä Jukka Sariola, kommentoi MTK:n tiedotteessa.

"Aiheuttaa ahdistusta, paniikkia ja hintapainetta"

Torstaina Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut perunanviljelijä Harri Kaitala jakaa Sariolan ajatukset. Kaitala kertoo, että perunan pääsato alkaa olla valmiina, mutta kaupoissa markkinaosuutta näyttää vievän ruotsalaiset tuontiperunat. Kaitalan mukan kaupat eivät osanneet varautua, että kotimaista perunaa on tarjolla jo nyt.

– Tilanne aiheuttaa tietenkin meissä viljelijöissä ahdistusta, paniikkia ja hintapainetta. Toivomme, että kuluttaja menisi sinne kauppaan ja kysyisi kotimaista perunaa. Alta kahdessa vuorokaudessa saadaan peruna pellolta Varsinais-Suomesta kuluttajan pöytään. Tuore kotimainen peruna, sitä kannattaa nyt kaupassa kysyä, Kaitala kertoi Huomenta Suomessa. 

Kaitalan mukaan kotimaista perunasatoa riittää hyvin koko kesäksi.

– Nostamme kesäperunaa elokuun loppuun saakka. Se ei tule loppumaan. Sitä saa kaupoista, kun vaan uskaltaa kysyä.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.