Kotimainen uusi peruna kauppoihin jo kesäkuun alkuun? Lähiviikkojen säällä ratkaiseva rooli

shutterstock_224409574
Karkean arvion mukaan kotimaiset vrhaisperunat saataisiin kauppoihin kesäkuun alussa. Shutterstock

Lähiviikkojen sää näyttelee suurta roolia siinä, ehtivätkö kotimaiset varhaisperunat alkukesän juhlien tarjoilupöytiin.

Katso videolta ohjeet maukkaan perunamuusin valmistukseen. 

Makuja.fi uutisoi aiemmin kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille saapuneista kotimaisista varhaisperunoista, joiden kova kilohinta on saanut ihmiset hieraisemaan silmiään. Vaikka lunta satelee edelleen aina Etelä-Suomea myöten, Keskon osto- ja myyntijohtaja Kenneth Forsmanin mukaan kasvihuonekasvatettujen perunoiden kanssa ollaan normaalissa aikataulussa.

– Ensimmäiset kasvihuoneissa tuotetut varhaisperunat tulevat markkinoille yleensä maalis-huhtikuun taitteessa, Forsman kertoo.

Vaikka kotimaiset varhaisperunat ovat yleisesti ottaen haluttua tavaraa, kasvihuoneessa kasvatetut versiot eivät sen sijaan ole saaneet aikaan ostoryntäystä.

– Kysyntä on pientä. Tässä vaiheessa kasvihuoneissa kasvatetun perunan tuotanto on vähäistä ja hinta tuotantomääriä mukaillen korkea, Forsman toteaa.

Toivo kesäkuun alun varhaisperunoista elää

Kasvihuonekasvatettuja perunoita enemmän suomalaisia kiinnostaa taatusti se, saadaanko maasta nostettua varhaisperunaa alkukesän juhlapöytiin. Täsmällistä aikataulua varhaisperunoiden saamiselle on Forsmanin mukaan vielä tässä vaiheessa kevättä vaikea antaa, sillä lähiviikkojen sää näyttelee tämän asian suhteen suurta roolia.

– Perinteisesti ensimmäiset maasta nostetut varhaisperunat tulevat saaristosta.

– Tällä hetkellä tunnelmat kyseessä olevalla suunnalla ovat sellaiset, että jos hyvin käy, niin ensi viikolla voisi aloittaa ensimmäiset istutukset hiekkamaalla. Kasvuaika on tämän jälkeen 50 – 60 vuorokautta keväästä riippuen, joten karkealla tasolla voisi olettaa, että ensimmäiset varhaisperunat tulevat pelloilta myyntiin kesäkuun alkuun, Forsman kertoo.

Forsman kuitenkin muistuttaa huomioimaan, että toukokuun lämpötila ja auringon määrä vaikuttavat paljon siihen, milloin perunakausi todellisuudessa alkaa. Joudumme siis vielä hetken jännittämään, milloin maasta nostetut varhaisperunat oikein saapuvat ruokakauppoihin.

Forsman lisää, että perunakauden aloituksessa saattaa esiintyä kauppakohtaista vaihtelua paikallisesta saatavuustilanteesta riippuen, sillä itsenäiset K-kauppiaat hyödyntävät aktiivisesti myös paikallisia tavarantoimittajia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.