Kokki neuvoo, kuinka paistat kananmunat täydellisesti – juuri sopivasti valuvalla keltuaisella

Kätevä tapa valmistaa"keitetyt kananmunat"uunissa 0:49 Kätevä tapa valmistaa"keitetyt kananmunat"uunissa
KATSO MYÖS: Testasimme valmistusmenetelmän, jossa ison erän kananmunia saa valmistettua uunissa.

Kokin nikseillä kananmuna kypsyy juuri täydellisesti.

Paistetun kananmunan valmistamisen luulisi olevan maailman simppelein kokkausprojekti keittiössä, mutta täydellisen lopputuloksen aikaansaaminen tuntuu olevan välillä mahdotonta.

Jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä kananmunien suhteen, mutta tässä jutussa tavoitellussa täydellisessä kananmunassa on kypsynyt valkuainen, mutta juuri sopivasti juokseva keltuainen.

Huffpost haastatteli New Yorkissa asuvaa kokkia, joka jakoi takuuvarmat niksit siihen, että paistettu kananmuna onnistuu joka ikinen kerta.

Mitä tarvitset täydellisten kananmunien paistamiseen?

Täydellisen kananmunan paistamista varten tarvitset luonnollisesti kananmunan, öljyä tai voita, kannellisen pannun sekä ilmeisesti lempeän kosketuksen.

– Kananmunia pitäisi kohdella rakkaudella ja lempeydellä, jotta ne ovat kiiltäviä, samettisia ja kirkkaita, kokki Mariam Shah kertoo.

Lempeyden tulisi olla Shahin mukaan kantava teema koko kokkaamisen ajan, huomioiden myös paistolämpötilan. Kokin mukaan kannattaa mieluummin paistaa hieman matalammalla lämmöllä kuin käyttää liian kuumaa pannua. 

Liian kuuman pannun riskinä on voin palaminen ja väärä rakenne kananmuniin.

– Vähiten suosimani metodi kananmunan paistamiseen on tulikuuma öljy, jolloin kananmunan reunat palavat ja rapeutuvat. En ymmärrä, miksi jotkut ihmiset pitävät rapeista ja sitkeistä reunoista, Shah toteaa.

Jos pystyt saamaan käsiisi tuoreita munia, niistä on helpointa paistaa täydellinen kananmuna. 

– Kun kokkaat tuoreilla kananmunilla, valkuaiset pysyvät keltuaisen lähellä. Ne eivät valu ympäri pannua, vaan niissä on terveellinen ja täyteläinen rakenne, Shah toteaa.

Tämä ei tarkoita, etteivätkö kaupasta ostetut kananmunat kävisi oikein hyvin yhtälailla.

Näin paistat täydellisen kananmunan

Kananmunan paistamiseen kannattaa valita pieni pannu, johon on olemassa tiukasti istuva kansi. Pienellä pannulla kananmuna ei lähde leviämään liiaksi ja kansi on se, minkä avulla kananmuna kypsyy täydellisesti. 

Voi sopii kananmunien paistamiseen loistavasti, mutta paistoöljyksi voi hyvin valita myös maukkaan tai jopa maustetun oliiviöljyn.

Maustamisessa suola ja pippuri ovat ehdottomia.

Et välttämättä tarvitse edes lastaa, mutta sellainen kannattaa varmuuden vuoksi pitää lähettyvillä. Lisäksi tarvitset veitsen ja pari teelusikallista vettä.

Kuumenna pieni paistinpannu hieman keskilämpöä korkeammalle ja lisää pannulle voi pannun ollessa lämmin (ei kuuma). Levitä sulanut voi pannun pintaan ja käännä lämpö hieman matalammalle.

Riko kananmuna joko suoraan pannulle tai ensin erilliseen astiaan.

– Varmistaaksesi, etteivät valkuaiset jää valuviksi, pistä veitsellä muutama reikä valkuaiseen, Shah toteaa ja selittää, että tämä rikkoo valkuaisen kalvon, jolloin se kypsyy tasaisemmin.

Lisää pannulle pari teelusikallista vettä ja peitä pannu sitten nopeasti kannella höyryttääksesi kananmunan kypsäksi. 

Annan kananmunan kypsyä noin kaksi minuuttia. Älä ota kantta pois ennen sitä, mutta älä anna kananmunan myöskään kypsyä pidempään kuin 2,5 minuuttia.

Liuta kananmuna pannulta lautasella ja mausta.

– Minä maustan suolalla ja pippurilla, keskittyen lähinnä keltuaiseen. Kun leikkaan keltuaisen auki, se kuljettaa mausteet myös muualle kananmunaan, Shah kertoo.

Katso myös: Fanni laittoi munan mikroon, ja kuinkas sitten kävikään – MTV:n testissä hämmentävä kananmunaniksi

Fanni laittoi munan mikroon, ja kuinkas sitten kävikään – MTV:n testissä hämmentävä kananmunaniksi 3:36
Voiko uppomunan valmistaa alle kahdessa minuutissa mikrossa? Toimittajamme Fanni testasi.

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.