Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kokki neuvoo, kuinka paistat kananmunat täydellisesti – juuri sopivasti valuvalla keltuaisella

0:49Kätevä tapa valmistaa"keitetyt kananmunat"uunissaKATSO MYÖS: Testasimme valmistusmenetelmän, jossa ison erän kananmunia saa valmistettua uunissa.
Julkaistu 29.10.2022 09:44

Emmi Niiniaho

Kokin nikseillä kananmuna kypsyy juuri täydellisesti.

Paistetun kananmunan valmistamisen luulisi olevan maailman simppelein kokkausprojekti keittiössä, mutta täydellisen lopputuloksen aikaansaaminen tuntuu olevan välillä mahdotonta.

Jokaisella on tietysti omat mieltymyksensä kananmunien suhteen, mutta tässä jutussa tavoitellussa täydellisessä kananmunassa on kypsynyt valkuainen, mutta juuri sopivasti juokseva keltuainen.

Huffpost haastatteli New Yorkissa asuvaa kokkia, joka jakoi takuuvarmat niksit siihen, että paistettu kananmuna onnistuu joka ikinen kerta.

Lue myös: Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautua

Mitä tarvitset täydellisten kananmunien paistamiseen?

Täydellisen kananmunan paistamista varten tarvitset luonnollisesti kananmunan, öljyä tai voita, kannellisen pannun sekä ilmeisesti lempeän kosketuksen.

– Kananmunia pitäisi kohdella rakkaudella ja lempeydellä, jotta ne ovat kiiltäviä, samettisia ja kirkkaita, kokki Mariam Shah kertoo.

Lempeyden tulisi olla Shahin mukaan kantava teema koko kokkaamisen ajan, huomioiden myös paistolämpötilan. Kokin mukaan kannattaa mieluummin paistaa hieman matalammalla lämmöllä kuin käyttää liian kuumaa pannua. 

paistettu kananmuna (1)Paistinpannun kannattaa olla pienempää sorttia, jotta kananmuna ei pääse leviämään pannulla liikaa.Shutterstock

Liian kuuman pannun riskinä on voin palaminen ja väärä rakenne kananmuniin.

– Vähiten suosimani metodi kananmunan paistamiseen on tulikuuma öljy, jolloin kananmunan reunat palavat ja rapeutuvat. En ymmärrä, miksi jotkut ihmiset pitävät rapeista ja sitkeistä reunoista, Shah toteaa.

Jos pystyt saamaan käsiisi tuoreita munia, niistä on helpointa paistaa täydellinen kananmuna. 

– Kun kokkaat tuoreilla kananmunilla, valkuaiset pysyvät keltuaisen lähellä. Ne eivät valu ympäri pannua, vaan niissä on terveellinen ja täyteläinen rakenne, Shah toteaa.

Tämä ei tarkoita, etteivätkö kaupasta ostetut kananmunat kävisi oikein hyvin yhtälailla.

Lue myös: Onko tässä paras tapa valmistaa kahvia? Testasimme ruotsalaisen kananmunakahvin: "Totaalinen yllätys"

Näin paistat täydellisen kananmunan

Kananmunan paistamiseen kannattaa valita pieni pannu, johon on olemassa tiukasti istuva kansi. Pienellä pannulla kananmuna ei lähde leviämään liiaksi ja kansi on se, minkä avulla kananmuna kypsyy täydellisesti. 

Voi sopii kananmunien paistamiseen loistavasti, mutta paistoöljyksi voi hyvin valita myös maukkaan tai jopa maustetun oliiviöljyn.

Maustamisessa suola ja pippuri ovat ehdottomia.

paistettu kananmunaKananmunan maustamiseen riittää pelkästään suola ja pippuri, mutta tuoreista yrteistä saat hieman väriä ja lisämakua.Shutterstock

Et välttämättä tarvitse edes lastaa, mutta sellainen kannattaa varmuuden vuoksi pitää lähettyvillä. Lisäksi tarvitset veitsen ja pari teelusikallista vettä.

Kuumenna pieni paistinpannu hieman keskilämpöä korkeammalle ja lisää pannulle voi pannun ollessa lämmin (ei kuuma). Levitä sulanut voi pannun pintaan ja käännä lämpö hieman matalammalle.

Riko kananmuna joko suoraan pannulle tai ensin erilliseen astiaan.

– Varmistaaksesi, etteivät valkuaiset jää valuviksi, pistä veitsellä muutama reikä valkuaiseen, Shah toteaa ja selittää, että tämä rikkoo valkuaisen kalvon, jolloin se kypsyy tasaisemmin.

Lisää pannulle pari teelusikallista vettä ja peitä pannu sitten nopeasti kannella höyryttääksesi kananmunan kypsäksi. 

paistinpannuPaistinpannun kansi kannattaa pitää koko valmistuksen ajan paikallaan, jolloin lämpö ei karkaa.Shutterstock

Annan kananmunan kypsyä noin kaksi minuuttia. Älä ota kantta pois ennen sitä, mutta älä anna kananmunan myöskään kypsyä pidempään kuin 2,5 minuuttia.

Liuta kananmuna pannulta lautasella ja mausta.

– Minä maustan suolalla ja pippurilla, keskittyen lähinnä keltuaiseen. Kun leikkaan keltuaisen auki, se kuljettaa mausteet myös muualle kananmunaan, Shah kertoo.

Lue myös: Missä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!

Lue myös: Tätä moni ei ole tajunnut kananmunalle tehdä! Testasimme somessa villitsevän ohjeen: "Jatkoon!"

Katso myös: Fanni laittoi munan mikroon, ja kuinkas sitten kävikään – MTV:n testissä hämmentävä kananmunaniksi

3:36Fanni laittoi munan mikroon, ja kuinkas sitten kävikään – MTV:n testissä hämmentävä kananmunaniksiVoiko uppomunan valmistaa alle kahdessa minuutissa mikrossa? Toimittajamme Fanni testasi.

Lähde: Huffpost

Lisää aiheesta:

Tässä on paras tapa tehdä munakokkelia! Ruokatoimittajan simppelit vinkit takaavat supermehevän lopputuloksenHarva tietää tätä munakikkaa! Tekee aamupalastasi täydellisen mehevää – joka kertaHuikea niksi! Näin valmistat keitettyjä kananmunia entistäkin vaivattomammin – ja ilman kattilaa10 herkullista vinkkiä täydelliseen munakokkeliin – mikä vinkeistä on oma suosikkisi?Uskomattoman helpot niksit muuttavat käsityksesi kananmunien paistamisesta – näitä kokkien ohjeita et ole vielä kokeillut!Osaatko varmasti? Näin kananmuna paistetaan oikein – "parasta pikaruokaa, mitä tiedän"
KananmunaRuokaAamiainenRuokaniksitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin