Kippis! 10 hyvää syytä juoda olutta

Olut on tieteellisestikin todistettuna kelpo juomavalinta. Olutta ei toki kannata kitata tuoppikaupalla, mutta kohtuudella nautittuna tämä suomalaisten suosikkijuoma voi kuitenkin olla jopa terveydelle hyödyksi.

Makuja.fi listasi juhannuksen kunniaksi oluenjuonnin hyödyt:

1. Olut voi auttaa jopa laihtumaan

Espanjalaislääkärien vuonna 2011 julkaiseman tutkimuksen mukaan olutta kannattaa juoda jopa päivittäin. Yksi tuoppi päivässä saattaa auttaa laihduttamisessa, vähentää korkeaa verenpainetta ja diabetesta, väittävät espanjalaistutkijat. Samalla täytyy kuitenkin muistaa noudattaa terveellistä ruokavaliota, jotta oluen terveysvaikutuksista olisi hyötyä.

2. Olut on täynnä vitamiineja

Oluessa on foolihappoja, vitamiineja ja kalsiumia, jotka tutkimusten mukaan antavat suojaa sydän- ja verisuonitauteja vastaan.

3. Oluessa on kuituja

Oluesta saa vatsan toimintaa avittavia kuituja! Ravinnon sisältämän kuidun tiedetään alentavan veren kolesterolin määrää ja edistävän ruoansulastuskanvan hyvinvointia. Litra olutta sisältää 10 – 20 prosenttia päivittäisestä kuitutarpeesta

4. Olut voittaa viinin

Olut sisältää myös proteiineja ja vitamiineja enemmän kuin viini. Oluen vitamiinit ovat peräisin maltaasta, hiivasta ja jonkin verran myös muista mikrobeista. Kummassakin juomatyypissä on antioksidatiivisesti vaikuttavia fenoleja, viinissä jonkin verran enemmän.

5. Oluesta saa mineraaleja

Olut on myös hyvä mineraalien lähde. Useimmat maltaan mineraalit ovat hyvin vesiliukoisia ja siirtyvät olueen. Poikkeuksena on kalsium, joka muodostaa heikkoliukoisia suoloja ja saostuu prosessin aikana. Oluen kaliumpitoisuus on korkea ja natriumpitoisuus matala. Oluen kalium/natrium -suhde on edullinen verenpaineen kannalta ja alentaa näin halvausriskiä. Matala kalsiumpitoisuus ja korkea magnesiumpitoisuus taas suojelee munuaiskivien muodostumiselta.

6. Tutkijat: kohtuudella juominen terveellisempää kuin absolutismi

Keväällä 2011 julkaistun International Scientific Forumin teettämän alkoholitutkimuksen mukaan baarissa vierailu viidesti viikossa onkin itse asiassa hyväksi maksalle. Pubissa ei kuitenkaan saisi ratketa ryyppäämään, vaan olutannokset tulisi jättää korkeintaan kahteen tuoppiin. Tutkimuksen mukaan maksan hyvinvoinnin salaisuus on nautiskella alkoholia säännöllisesti, mutta pienissä määrin. Tutkimuksen mukaan tämä on itse asiassa maksalle terveellisempää kuin satunnainen ryypiskely tai absolutismi.

7. Ulkomailla on turvallisempaa juoda olutta kuin vettä

Ulkomailla matkustaessa on amerikkalaisen Beer Academyn mukaan usein turvallisempaa juoda olutta kuin vettä. Olut on epäsuotuisa ympäristö bakteereille, kun taas veden mukana voi levitä monenlaisia sairauksia.

8. Oluessa on vähemmän kaloreita kuin maidossa

Oluessa on vähemmän kaloreita, kuin esimerkiksi normaalissa maidossa tai appelsiinimehussa. Olut ei siis välttämättä olekaan laihduttajan pahin vihollinen kohtuudella nautittuna.

9. Olut on oiva ruokajuoma

Olut on oiva ruokajuoma ja sitä voi yhdistellä eri ruokien kanssa viinin lailla.  Oluesta voi loihtia jopa jälkiruokiakin!

10. Olut yhdistää suomalaisia

Olut on mahtava seurajuoma ja maistuukin kaiken lisäksi hyvältä!

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!