Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintola-alalla kypsytty aikaiseen valomerkkiin ja tyhjiin tuoleihin – täyssulku on parempi kuin jatkuvat rajoitukset ja laiha kassa

2:19Ravintola-alalla kypsytty kitkutteluun - täyssulkua pidetään parempana vaihtoehtonaRavintola-ala kypsynyt kitkutteluun - täyssulkua pidetään parempana vaihtoehtona
Julkaistu 09.03.2021 05:47
Toimittajan kuva

Kari Pyrhönen

kari.pyrhonen@mtv.fi

Ravintola-alalla ollaan niin kypsyneitä kapakoiden jatkuviin aukiolorajoituksiin, että tänään voimaan astunut totaalisulku koetaan jopa helpotuksena. Miltei läpi koronavuoden jatkunut kärvistely valomerkki- ja anniskelumääräysten kanssa on uuvuttanut. Asiakkaita ei ole ollut tarpeeksi moneen kuukauteen.

Ravintola- ja matkailualan etujärjestön MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että ravintolat selviytyvät viime kevään totaalisulusta valtion tuen lisäksi myös omien tulostensa ansiosta.

– Alalla viime vuodet ovat olleet aika hyviä. Ravintoloilla oli omia pääomia ja lainaakin saatiin. Nyt tilanne on aivan toinen.

– Rahat käytetty ja lainaa ei pystytä enää ottamaan. Monella yrittäjällä on koko omaisuus  pelissä.

– Ravintoloilla ei ole ollut tarpeeksi asiakkaita. Kun lähes vuosi on eletty tällaista aikaa, että normaalia liiketoimintaa ei ole ollut lainkaan, sulku on parempi kuin jatkuva kitkuttelu, sanoo Timo Lappi.

Kanta-asiakasta ei jätetä nälkään

Perinteinen helsinkiläisravintola Salve elää HOK-Elannon suojeluksessa ja pystyy palvelemaan kanta-asiakkaitaan. Kokki pyörittää styrox-rasioihin annoksia ja ruokalähettipalvelun nuorukainen pakkaa ne reppuunsa.

– Eihän tämä noutoruoka ole mitään bisnestä, mutta meillä on kanta-asiakkaita, joista haluamme huolehtia, kertoo ravintolapäällikkö Linda Rosilainen-Susi.

Pomo kuljettaa itse annoksia samassa talossa asuville vanhoille herroille. Rosilainen-Susi on ollut alalla pitkään, tarjoilijasta päälliköksi. Hän arvelee, että moni ravintoloitsija miettii tarkkaan, avatako kapakkansa, vaikka sulku päättyisikin kolmen viikon päästä. Helpompi täyssulku kuin vajaatoiminta.

– Jos voimaan jää edelleen valomerkkiä tai anniskelua koskevia rajoituksia, tuskin kaikki oluthuoneet avaavat oviaan. Kauppaa tehdään lounaspaikoissa.

Timo Lappi vaatii järjestönsä ykkösmiehenä valtiolta täysimääräistä korvausta kolmen viikon sulusta.

– 90 miljoonaa euroa tarvitaan. Ravintoloiden kassat ovat ihan tyhjinä. Kiinteät kustannukset painavat: vuokrat, osa henkilöstökustannuksista. Raaka-aineita joudutaan heittämään pois. Nämä kulut juoksevat myös sulun aikana.

Lisää aiheesta:

Ravintolapäällikkönä lähes puolet tuloistaan menettänyt Joni jyrähtää hallituksen hitaasta ja epäselvästä päätöksenteosta – "Härmäläisesti ja takaperoisesti ollaan liikkeellä"Kuuden viikon ravintolasulusta "turpaan joka päivä" – tällaisissa tunnelmissa helsinkiläisravintola avaa ovensaKiinteät kulut jopa 90 000 euroa kolmessa kuukaudessa, tukea irtosi alle 10 000 euroa – ravintoloitsija lyö tiskiin karut faktat: "Tämä on musertavaa"Ravintolat sulkevat ovensa huonossa jamassa: "Moni konkurssin partaalla"Satu Silvo avautuu ravintolayrittäjien tuskasta: Matto menee alta viikko viikon jälkeenRajoitukset runtelevat ravintola-alaa ankaralla kädellä, tältä näytti lounasaikaan Helsingin ydinkeskustassa – "Rajoitteet ovat pelote"
KoronavirusRavintolatTalouskriisiKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus
  • 14.10.14:32
    Tuomiot

    Huoltovarmuuskeskukselle jättilasku kohumaskikaupan tehneen johtajan potkuista

  • 3.10.17:00
    Talous

    EKP-pääjohtaja Lagarde MTV:n erikoishaastattelussa: Lopeta EU-sääntöjen rikkominen, Suomi

  • 22.9.18:58
    Ennätykset

    Ikävä koronaennätys: Miehen tauti kesti yli kaksi vuotta

  • 13.9.08:33
    Yskä

    Yskänlääkkeet tuskin auttavat, jos ikävä yskä vaivaa – kokeile sen sijaan tätä: "Oikeasti ihan tutkittua"

  • 9.9.13:03
    Flunssa

    Koronavirustartunta voikin olla ehkäistävissä apteekin nenäsuihkeella