Kesän odotetuimmat ruoat saapuivat kauppoihin – nyt kannattaa napata ostoskoriin: "Ei turhaan ylistetä"

1:43 Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?

Juhannusviikolla vietetään valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden teemaviikkoa. Tänäkin vuonna juhannuspöytään saadaan upeita avomaan varhaisvihanneksia, tiedottaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Videolla ohje täydellisten varhaisperunoiden keittämiseen.

Juhannusta juhlistamaan saadaan tänäkin vuonna avomaan varhaisvihanneksia, kertoo MTK. Varhaisvihannesten kasvaminen edistyi suotuisasti kesäkuun lämmössä, joten satojen valmistuminen jopa hieman aikaistui.

Nyt vihanneksia ja perunaa valmistuu sekä harson alta että suoraan avomaalta. Kauden avaus osuu juhlavasti juhannusviikolle. 

– Pysähdy ostoksilla vihannestarjonnan äärelle ja poimi niitä vihanneksia, jotka juuri nyt ovat satokauden parhaita ja tuoreimpia, MTK suosittelee.

Raparperia, varhaiskaalia, valkosipulia, varhaisperunaa...

Raparperi maistuu kesäkuussa kaikkein makoisimmalta. Raparperipiirakka tai raparperipaistos jäätelön kanssa kuuluvat kahvipöytään. Kevyesti kypsennetyt, makeutetut raparperipalaset täydentävät aamiaispöydässä niin jugurtin kuin puuronkin. Samalla voidaan jo herkutella ensimmäisillä avomaan mansikoilla.

Varhaiskaalista rakentuu MTK:n mukaan kesän paras salaatti.

– Kotimaisen varhaiskaalin rapeutta ja raikkautta ei turhaan ylistetä.

Kiinankaalia korjataan kärkikaartissa sitäkin, samoin jäävuorisalaattia. Niputetut porkkanat ja sipulit kuuluvat alkukesän herkkuihin. Kotimainen tuore valkosipuli on tämän kesän ehdoton huipputuote. Pirteät retiisit ja nauriit täydentävät makupalettia.

Keskikesän juhlaan kuuluvat tietysti kotimaan varhaisperunat. 

– Kypsennä ja tarjoa perunoita ensimaisteluun voin, tillin, ruohosipulin ja sillin kanssa. Varhaisperunat ovat myös loistava salaattiaines. 

Käsittele yhtä varovasti kuin kananmunia

Ensisadon kasviksiin tulee suhtautua niille kuuluvalla arvostuksella. MTK:n mukaan vanha totuus on, että varhaisvihanneksia on opeteltava käsittelemään yhtä varoen kuin kananmunia.

– Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja eivätkä pitkää säilytystä tai valoa, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen ja kosteus haihtuu pinnasta helposti. Suojaava kuori on lähes olematon. Kosteutta haihtuu varsinkin naattien kautta, joten naatit on hyvä ostohetken jälkeen poistaa.

Varhaisvihannesten hienostuneet maut tulevat esiin, kun tarjoat niitä mahdollisimman usein tuoreina sellaisinaan, kypsennät vain lyhyen aikaa, mieluiten höyryssä ja maustat maltillisesti.

Pikainen kuumennus grillissä tai vokkipannulla tuo vaihtelua ja nostaa makuja esiin lempeällä tavalla. Varhaiskaalilohkoille ja kukkakaalille sopii myös uunissa paahtaminen. Kypsennettyjen vihannesten rakenteen tulee tuntua hampaissa.

Lähde: MTK

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja