Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kesän odotetuimmat ruoat saapuivat kauppoihin – nyt kannattaa napata ostoskoriin: "Ei turhaan ylistetä"

1:43Miten varhaisperunat tulisi keittää, jotta niistä tulee täydellisiä?
Julkaistu 21.06.2021 08:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Juhannusviikolla vietetään valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden teemaviikkoa. Tänäkin vuonna juhannuspöytään saadaan upeita avomaan varhaisvihanneksia, tiedottaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Videolla ohje täydellisten varhaisperunoiden keittämiseen.

Juhannusta juhlistamaan saadaan tänäkin vuonna avomaan varhaisvihanneksia, kertoo MTK. Varhaisvihannesten kasvaminen edistyi suotuisasti kesäkuun lämmössä, joten satojen valmistuminen jopa hieman aikaistui.

Lue myös: Paras tapa keittää varhaisperunat voi yllättää – Pekka Terävän nerokas metodi kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut

Nyt vihanneksia ja perunaa valmistuu sekä harson alta että suoraan avomaalta. Kauden avaus osuu juhlavasti juhannusviikolle. 

– Pysähdy ostoksilla vihannestarjonnan äärelle ja poimi niitä vihanneksia, jotka juuri nyt ovat satokauden parhaita ja tuoreimpia, MTK suosittelee.

Raparperia, varhaiskaalia, valkosipulia, varhaisperunaa...

Raparperi maistuu kesäkuussa kaikkein makoisimmalta. Raparperipiirakka tai raparperipaistos jäätelön kanssa kuuluvat kahvipöytään. Kevyesti kypsennetyt, makeutetut raparperipalaset täydentävät aamiaispöydässä niin jugurtin kuin puuronkin. Samalla voidaan jo herkutella ensimmäisillä avomaan mansikoilla.

Varhaiskaalista rakentuu MTK:n mukaan kesän paras salaatti.

– Kotimaisen varhaiskaalin rapeutta ja raikkautta ei turhaan ylistetä.

Kiinankaalia korjataan kärkikaartissa sitäkin, samoin jäävuorisalaattia. Niputetut porkkanat ja sipulit kuuluvat alkukesän herkkuihin. Kotimainen tuore valkosipuli on tämän kesän ehdoton huipputuote. Pirteät retiisit ja nauriit täydentävät makupalettia.

Keskikesän juhlaan kuuluvat tietysti kotimaan varhaisperunat. 

– Kypsennä ja tarjoa perunoita ensimaisteluun voin, tillin, ruohosipulin ja sillin kanssa. Varhaisperunat ovat myös loistava salaattiaines. 

Käsittele yhtä varovasti kuin kananmunia

Ensisadon kasviksiin tulee suhtautua niille kuuluvalla arvostuksella. MTK:n mukaan vanha totuus on, että varhaisvihanneksia on opeteltava käsittelemään yhtä varoen kuin kananmunia.

– Varhaisvihannekset eivät kestä kolhuja eivätkä pitkää säilytystä tai valoa, koska niiden kuiva-ainepitoisuus on alhainen ja kosteus haihtuu pinnasta helposti. Suojaava kuori on lähes olematon. Kosteutta haihtuu varsinkin naattien kautta, joten naatit on hyvä ostohetken jälkeen poistaa.

Varhaisvihannesten hienostuneet maut tulevat esiin, kun tarjoat niitä mahdollisimman usein tuoreina sellaisinaan, kypsennät vain lyhyen aikaa, mieluiten höyryssä ja maustat maltillisesti.

Pikainen kuumennus grillissä tai vokkipannulla tuo vaihtelua ja nostaa makuja esiin lempeällä tavalla. Varhaiskaalilohkoille ja kukkakaalille sopii myös uunissa paahtaminen. Kypsennettyjen vihannesten rakenteen tulee tuntua hampaissa.

Lue myös: Ostatko varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja? Varo yhtä asiaa: "Eivät kestä"

Lähde: MTK

Lisää aiheesta:

Näitä ruokia kannattaa juuri nyt ostaa kaupasta! Hinta alhaalla, laatu parhaimmillaanHittikasvisten paras sesonki alkamassa! Tänä vuonna saatat kuitenkin yllättyä kassalla: "Tulee näkymään myös kuluttajahinnoissa"Jos ostat varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja, varo yhtä asiaa: "Eivät kestä..."Nappaa tämä halpa raaka-aine nyt ostoskoriisi: "Niin helppoa ja hyvää, että ehdottomasti ihan jokaisen syytä kokeilla"Ostatko varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja? Varo yhtä asiaa: "Eivät kestä"Tämä halpa raaka-aine kannattaisi napata nyt ostoskoriin joka kauppareissulla: "Sen parempaa salaattiainesta ei kesäpöytään ole olemassakaan"
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:26
    Leipä

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • Eilen14:25
    Kasvisruokavalio

    Kielenhuoltaja kasvismakkarakohusta: Eihän lihapullakaan ole pulla

  • Eilen13:14
    Kasvikset

    Näin teet täydelliset uunijuurekset – helppoa ja halpaa!

  • 12.10.17:06
    Vappu Pimiä

    Vappu Pimiän mahtava hittikeitto: "Yksi arjen parhaista pelastajista"

  • 12.10.09:04
    Puuro

    Kuinka monta grammaa puuroa pitäisi syödä aamupalaksi?