Kesäflunssaa? Vahvista vastustuskykyäsi näillä ruuilla
Eikö kesäflunssa tunnu laantuvan lainkaan? Taistele tauteja vastaan ja vahvista vastustuskykyäsi muun muassa antioksidantteja sisältävien ruokien avulla.
Elimistön terveydelle välttämättömät antioksidantit ovat merkittävä kehon vastustuskykyä ylläpitävä tekijä. Antioksidantit estävät vapaiden radikaalien, kemiallisten yhdisteiden muodostumista. Vapaat radikaalit kuuluvat elimistöömme, mutta jos niitä on liikaa, elimistö ei pysty korjaamaan niiden aiheuttamia vaurioita.
Pähkinät
Napostele manteleita, cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä, jotka ovat täynnä E-vitamiinia. E-vitamiini on antioksidantti, joka estää vapaiden radikaalien muodostumista, ja synnyttää vasta-aineita, joiden avulla kehosi torjuu bakteereita.
Sitrushedelmät
Vitamiini C auttaa kehoasi taistelemaan tartuntoja vastaan, ja on tehokas antioksidantti vitamiini E:n lisäksi. Greippi, klementiini, sitruuna, lime ja mandariini kuuluvat kaikki terveyttä edistäviin sitrushedelmiin.
Katkaravut
Katkaravuissa on kolesterolia, mutta ne ovat myös vähärasvaisia ja sisältävät antioksidantti seleeniä. Seleeni on hivenaine, jota elimistö tarvitsee pienissä määrin, ja joka tukee kehon vastustuskykyä. Jos katkaravut eivät kuulu suosikkeihisi, syö muita seleeniä sisältäviä ruokia, kuten maksaa, munia ja siemeniä.
Jugurtti
Probiootit ovat niin sanottuja hyviä bakteereita, jotka pitävät ruuansulatuksesi tehokkaana. Saat probiootteja muun muassa jugurtista. The Journal of the American Dietetics Association-lehden tutkimuksen mukaan kehon immuunikyky tehostuu syömällä säännöllisesti probiootteja sisältäviä ruokia. Saat probiootteja myös muista hapatetuista elintarvikkeista, kuten hapankaalista.
Vihreä tee
Vihreässä teessä on polyfenoleita, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Tutkijoiden mukaan vihreässä teessä oleva polyfenoli katekiini stimuloi immuunisysteemin soluja ja estää tauteja edistäviä tekijöitä.
Jos vihreä tee maistuu mielestäsi kitkerältä, voit koittaa peittää makua hunajalla. Älä kuitenkaan lisää teehen maitoa, sillä maito kiinnittyy polyfenoleihin, ja estää polyfenoleiden vastustuskykyä parantavan vaikutuksen.
Lähde: foodnetwork.com, terveyskirjasto.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan