Kesäflunssaa? Vahvista vastustuskykyäsi näillä ruuilla

katkaravut
colourbox.com

Eikö kesäflunssa tunnu laantuvan lainkaan? Taistele tauteja vastaan ja vahvista vastustuskykyäsi muun muassa antioksidantteja sisältävien ruokien avulla.

Elimistön terveydelle välttämättömät antioksidantit ovat merkittävä kehon vastustuskykyä ylläpitävä tekijä. Antioksidantit estävät vapaiden radikaalien, kemiallisten yhdisteiden muodostumista. Vapaat radikaalit kuuluvat elimistöömme, mutta jos niitä on liikaa, elimistö ei pysty korjaamaan niiden aiheuttamia vaurioita. 

Pähkinät

Napostele manteleita, cashewpähkinöitä tai saksanpähkinöitä, jotka ovat täynnä E-vitamiinia. E-vitamiini on antioksidantti, joka estää vapaiden radikaalien muodostumista, ja synnyttää vasta-aineita, joiden avulla kehosi torjuu bakteereita.

Sitrushedelmät

Vitamiini C auttaa kehoasi taistelemaan tartuntoja vastaan, ja on tehokas antioksidantti vitamiini E:n lisäksi. Greippi, klementiini, sitruuna, lime ja mandariini kuuluvat kaikki terveyttä edistäviin sitrushedelmiin.

Katkaravut

Katkaravuissa on kolesterolia, mutta ne ovat myös vähärasvaisia ja sisältävät antioksidantti seleeniä. Seleeni on hivenaine, jota elimistö tarvitsee pienissä määrin, ja joka tukee kehon vastustuskykyä. Jos katkaravut eivät kuulu suosikkeihisi, syö muita seleeniä sisältäviä ruokia, kuten maksaa, munia ja siemeniä.


Jugurtti

Probiootit ovat niin sanottuja hyviä bakteereita, jotka pitävät ruuansulatuksesi tehokkaana. Saat probiootteja muun muassa jugurtista. The Journal of the American Dietetics Association-lehden tutkimuksen mukaan kehon immuunikyky tehostuu syömällä säännöllisesti probiootteja sisältäviä ruokia. Saat probiootteja myös muista hapatetuista elintarvikkeista, kuten hapankaalista.

Vihreä tee

Vihreässä teessä on polyfenoleita, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Tutkijoiden mukaan vihreässä teessä oleva polyfenoli katekiini stimuloi immuunisysteemin soluja ja estää tauteja edistäviä tekijöitä.

Jos vihreä tee maistuu mielestäsi kitkerältä, voit koittaa peittää makua hunajalla. Älä kuitenkaan lisää teehen maitoa, sillä maito kiinnittyy polyfenoleihin, ja estää polyfenoleiden vastustuskykyä parantavan vaikutuksen. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja