Kenen kannattajat herkuttelevat pizzalla, ketkä arvostavat pokebowleja? Näin poliittinen kanta näkyy ruokamieltymyksissä

Ruokakysely maalaa mielikuvia presidenttiehdokkaiden kannattajista 11:44 Ruokakysely maalaa mielikuvia presidenttiehdokkaiden kannattajista
Ruokakysely maalaa mielikuvia presidenttiehdokkaiden kannattajista. Haastattelussa Foodoran ravintolatoiminnasta vastaava liiketoimenjohtaja Einar Toivonen ja Pihlajalinnan ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Kyselyssä selvitettiin, miten poliittinen kanta näkyy vastaajien ruokamieltymyksissä.

Joulukuun 2023 alkupuolella toteutettu Foodoran ruokabarometri luo mielikuvia eri presidenttiehdokkaiden kannattajista. Tulokset ovat korostumia tilastoissa.

Vastaajien keskuudessa ylivoimainen suosikki oli suomalainen kotiruoka, joka oli lähes kaikkien kannattajaryhmien suosikki Li Anderssonia lukuun ottamatta.

Muiden ruokien kohdalla eri ehdokkaiden kannattajilla korostuivat erilaiset mieltymykset.

Alexander Stubbin kannattajat ovat kulinaristeja, jotka syövät monipuolisesti. Hänen kannattajiensa lempiherkuissa korostuivat välimerelliset ruoat (23 %) sekä salaatit (19 %). Intialainen ruoka ei kuitenkaan Stubbin kannattajille maistu yhtä paljon kuin muille.

Myös Olli Rehnin kannattajat välttelevät intialaista, pastaa ja sushia, mutta syövät korostuneemmin keittoruokaa muihin verrattuna.

Pekka Haaviston kannattajat sen sijaan näyttävät rakastavan intialaista ruokaa (27 %) ja kasvisruokaa (20 %). Grilliruoasta Haaviston kannattajat eivät välitä yhtä paljon kuin muiden.

Jussi Halla-ahon kannattajien mieliruokaa olivat kotiruoan lisäksi burgerit (33 %), kebab (20 %) ja erityisesti pizza (48 %). 

Pizzaa Halla-ahon kannattajista syö viikoittain 10 prosenttia ja peräti 74 prosenttia kuukausittain. Halla-ahon kannattajista vain 6 prosenttia ilmoittaa salaatin yhdeksi lempiruoakseen.

Syynissä presidenttiehdokkaiden ihanat ja kamalat kampanjatuotteet: "Aika sanattomaksi vetää" 10:04
Katso: Syynissä presidenttiehdokkaiden ihanat ja kamalat kampanjatuotteet: "Aika sanattomaksi vetää"

Jutta Urpilaisen kannattajien lempiruoissa korostuivat grilliruoka (29 %), salaatit (27 %) ja keitot (15 %). Urpilaisen kannattajat olivat vähiten pizzan ystäviä kaikkien ehdokkaiden joukosta.

Li Anderssonin kannattajat ovat ruokamieltymyksiltään kaikista urbaaneimpia. Heistä 10 prosenttia näyttää pitävän muita kannattajia enemmän kulhoista ja pokebowleista. Lisäksi heille maistuu sushi (23 %) ja pasta (35 %). 

Andersson oli ainoa, jonka kannattajien lempiruoka ei ollut suomalainen kotiruoka. Pizza piti Anderssonin kannattajilla johtoasemaa 38 prosenttiyksiköllä, mutta vain täpärästi. Kotiruoka oli hänenkin kannattajillaan toiseksi suosituin vain parin prosenttiyksikön erolla.

Helppo resepti yhdistää kolme suolaista suosikkia – näin se valmistuu 1:26
Helppo resepti yhdistää kolme suolaista suosikkia: Mitä saadaan, jos yhdistetään pizza, omeletti sekä tortilla?

Mika Aaltolan kannattajien vastauksissa näkyy amerikkalainen herkutteleva elämäntyyli. He suosivat burgereita ja pizzaa (molemmat 39 %), meksikolaista ruokaa (24 %) sekä jälkiruokia ja herkkuja (24 %).

Sari Essayahin tukijoukoissa korostui kebab ja kiinalainen (27 %). Ruokalähettipalveluja Essayahin kannattajat käyttivät vähiten.

Harry Harkimon kannattajien keskuudessa näkyi mieltymys sushiin, mutta muuten lempiruokia olivat kotiruoan lisäksi tutut pizza, burgerit ja pastat.

Foodoran ruokabarometri toteutettiin yhteistyössä Milttonin tutkimustiimin kanssa. Vastaajia oli yhteensä 1019 ja vastaajat edustavat iältään ja sukupuoleltaan Suomen väestöä. Tiedonkeruussa painotettiin vastauksia pääkaupunkiseudulta, kehyskunnista sekä muista isoista kaupungeista. Tutkimus tehtiin 4.– 12.12.2023. Tutkimuksen virhemarginaali on 2 % suuntaansa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!