Kenellä on oikeus ostaa punalaputettuja tuotteita?

Menevätkö kauppojen punalaputetut ruoat oikeisiin koreihin? 13:41 Menevätkö kauppojen punalaputetut ruoat oikeisiin koreihin?
KATSO VIDEO: Miten kaupan alan lakko vaikuttaa punalapputuotteisiin, ja kuka ylipäätään saa ostaa punalapputuotteita?

Ovatko ruokakauppojen punalapputuotteet tarkoitettu aivan kaikille?

Kaupoissa menee ruokaa vanhaksi päivittäin. MTV Uutiset kertoi torstaina, että käynnissä oleva kaupan alan kaksipäiväinen lakko saattaa entisestään lisätä hukkaan menevien tuotteiden ja elintarvikkeiden syntyä.

Punalaputetut tuotteet ovat suomalaisten suuressa suosiossa niiden huokeiden hintojen ja ekologisuuden takia. Mutta saako niitä ostaa kuka tahansa?

– Nykyään moni kuluttaja pitää punalaputettua tuotetta ympäristötekona. Ei siinä ole mitään sosiaalista väriä, että sen takia ostettaisiin, ettei välttämättä olisi varaa ostaa normaalihintaista tuotetta, Päivittäiskauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen totesi Huomenta Suomessa.

Ison Omenan K-Citymarketin kauppias Toni Pokela muistutti ohjelmassa, että punalaputettujen tuotteiden ostaminen on fiksua kuluttamista.

– Ainahan ne ovat lähtökohtaisesti vielä täysin syötäväksi kelpaavia tuotteita. Suomessa kylmäketju on niin tarkkaan kontrolloitu ja valvottu, että kyllä ne tuotteet siellä hyllyssä ihan priimaa on, vaikka ne ovat punalaputettuja, Pokela kertoo.

Kenellä on oikeus ostaa punalaputettuja tuotteita?

Viime aikoina on väitelty siitä, ketkä ovat oikeutettuja ostamaan punalaputettuja tuotteita. Keskustelusta on noussut mielipide, että heidän, joilla on varaa ostaa normaalihintaisia tuotteita, ei pitäisi viedä hyllyiltä tuntuvilla alennuksilla varustettuja laputettuja tuotteita.

– Kauppa rakentaa valikoimansa niin, että tuotteet kuuluvat kaikille. Kuka tahansa voi ostaa niitä tuotteita, jotka itseään kiinnostaa. Tämä sama koskee niitä punalaputettuja tuotteita, Nieminen toteaa.

Pokela muistuttaa, ettei kauppa voi ottaa sellaista roolia, jossa se voisi päättää, kenelle alennettuja tuotteita saa tarjota ja kenelle ei. Kauppiaana Pokela ei ole koskaan nähnyt kaupan hyllyjen välissä minkäänlaista vastakkainasettelua asiakkaiden välillä liittyen siihen, kuka saa ja kuka ei saisi ostaa punalaputettuja elintarvikkeita.

– Kauppojen tärkeä tehtävä on taata se saatavuus kaikille asiakkaille illan pitkinäkin tunteina. Se tarkoittaa sitä, että aina sitä ruokahävikkiäkin tulee, Pokela toteaa.

Ne alennetut tuotteet, jotka eivät mene kaupaksi ennen päiväyksen umpeen menemistä eivät lähtökohtaisesti mene ainakaan Ison Omenan K-Citymarketissa roskikseen, vaan ne lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Katso myös video: Jyrki Sukula paljastaa punalapputuotteet, jotka ovat Italiassa hittejä.

Tämä italialainen punalapputuote on hitti, kertoo kokki Jyrki Sukula 5:43
Italiassa erikoinen tuote on hitti punalappuhyllyssä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.