Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokki antoi kritiikkiä vihanneshävikistä – näin vastaa Stockmann

Roskikseen joutuneet yrtit saivat aikaan keskustelua hävikistä.
Roskikseen joutuneet yrtit saivat aikaan keskustelua hävikistä.
Julkaistu 05.10.2015 15:05
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Huippukokki Akseli Herlevi sai sosiaalisessa mediassa viikonloppuna aikaan keskustelua ruokahävikistä kritisoimalla Stockmannin toimintatapoja. Stockmann kertoi Makuja.fi:lle oman näkemyksensä tilanteesta.

Akseli Herlevi kauhisteli viikonloppuna sitä, kun Helsingin keskustan Stockmannin vihannesosastolla heitettiin pois tuotteita, jotka eivät hänen mukaansa näyttäneet pilaantuneilta.

Stockmannin Herkun myyntipäällikkö Milli Teivaala kommentoi Makuja.fi:lle keskustelua, jonka Akseli Herlevin päivitys sai aikaan sosiaalisessa mediassa. Herlevin kuvaamaan roskakoriin heitetyt tuotteet olisivat joutuneet roskikseen myös Teivaalan käsissä.

– Kyllähän siinä oli päällimmäisenä ihan selkeästi ihan kellertävää, kuivunutta ruohosipulia ja kyllä se olisi mennyt minunkin käsissäni roskikseen, Teivaala kertoo Makuja.fi:lle.

LUE MYÖS: Huippukokki Akseli Herlevi kritisoi Stockmannin vihannesosastoa: "Täysin priimaa ruokaa biojätteeseen"

"Syötäväksi kelpaava" voi olla eri asia kuin "myyntiin kelpaava"

Teivaala pitää sitä hyvänä asiana, että hävikin määrästä keskustellaan. Asia on tapetilla usein myös ruokakaupan työntekijöiden kanssa, sillä jokainen myyjä joutuu itse arvioimaan sitä, millaiset tuotteet kuuluvat hyllyyn, ja millaiset tuotteet joudutaan heittämään pois.

– Se arviointi on hyvin pitkälle aistinvaraista silloin, kun puhutaan tuotteista, joissa ei tule päivämäärä vastaan, Teivaala muistuttaa.

– Kyllä me todella tarkasti pyrimme katsomaan sitä, että mikä meillä menee biojätteeseen, Teivaala jatkaa.

Ruokaa lahjoitetaan myös hyväntekeväisyyteen

Se, että suomalaisissa ruokakaupoissa pakataan sivuun hieman nahistuneita tuotteita, jotka kelpaisivat selvästi ruoaksi, ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että erä olisi joutumassa jätteiden joukkoon.

– Teemme myös paljon yhteistyötä kaikenlaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, joille lahjoitamme sellaista syötäväksi vielä kelpaavaa, muttei myyntiin kelpaavaa tuotetta, Teivaala toteaa.

– Meiltä haetaan joka päivä tuoretuotteita, jotka menevät hyväntekeväisyyteen, Teivaala painottaa.

Ajatus siitä, että kaikki mitenkään syötäväksi kelpaavat raaka-aineet tulisi hyödynnettyä, on monelle tänä päivänä mieluisa. Teivaala toteaa, että tämä ajattelumalli ei kuitenkaan aina heijastu käytäntöön, ja hyllyyn jäävät lähes poikkeuksetta tuotteet, joissa saattaa olla pieniä kauneusvirheitä.

– Jos hyllyssä on vähän nahistunut salaatti ja ihan hyvä salaatti, niin ihmisluonto lienee sellainen, että käsi käy kiinni siihen hyvännäköiseen kerään helpommin.

Toimiiko "Stockan mummojen taktiikka" vihanneksien punnitsemisessa? Katso video!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

"Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"Kenellä on oikeus ostaa punalaputettuja tuotteita?Virve, 34, säästää huomattavia summia ruokaostoksilla – tekee päinvastoin kuin usein neuvotaan: "Menee suurin piirtein neljä euroa päivässä"Vain pienituloisille? Virve hämmentyi suomalaisten suhtautumisesta hävikkihyllyn aleruokiin: "Kuka saa ostaa punalappuruokaa?"Kehtaatko itse ostaa? Nyt voit lopettaa supermarketin "nolon tuotteen" piilottamisen ostoskärryn pohjalle – punalaputettu onkin paras valintaSyömäkelpoista vai ei? Tällä perusteella Stockmannin hevi-osastolla heitetään ruokaa pois
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 07:46
    Ruoka

    Sipuli kannattaakin pilkkoa näin – mullistavaa!

  • Eilen17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • Eilen13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?