Näin kaupan alan lakko vaikuttaa punalapputuotteisiin ja hävikkiin

Menevätkö kauppojen punalaputetut ruoat oikeisiin koreihin? 13:41 Menevätkö kauppojen punalaputetut ruoat oikeisiin koreihin?
KATSO VIDEO: Miten kaupan alan lakko vaikuttaa punalapputuotteisiin, ja kuka ylipäätään saa ostaa punalapputuotteita?

Kaupoissa menee ruokaa vanhaksi päivittäin. Torstaina alkanut kaupan alan kaksipäiväinen lakko saattaa entisestään lisätä hukkaan menevien tuotteiden ja elintarvikkeiden syntyä.

Torstaina alkanut kaupan alan lakko vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen väistämättä.

– Siitä ei ole epäilystä. Aina, kun tulee tällaista epäsäännöllisyyttä ja häiriötä siihen tavaravirtaan, joka kulkee myymälöiden kautta, niin silloin myös hävikki lisääntyy, Huomenta Suomessa vieraillut Päivittäiskauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen toteaa.

Nieminen muistuttaa, että ilman lakkoakin kaupan läpi kulkevaa tavaravirtaa ei koskaan pysty täydellisesti ennustamaan. Tavallisena arkena tavaravirtaan voi vaikuttaa esimerkiksi yllättävät sääilmiöt.

– Kaupan tärkein työkalu hävikin vähentämisessä on hyvä ennustaminen ja sopiva tilaaminen niin, että siellä olisi juuri oikea määrä oikeanlaisia tuotteita aina saatavilla, Nieminen kertoo.

Punalapputuotteita ei ehkä ehditä nyt laputtaa

Yksi työkalu hävikin vähentämisessä on punalaputetut tuotteet. Ne ovat elintarvikkeita, joiden parasta ennen -päiväys on lähestymässä ja joita myydään alennetuin hinnoin. On epävarmaa, ehtivätkö kaupan työntekijät päivittämään lakon aikana alennuslappuja pian vanhaksi meneviin tuotteisiin.

– Jos niitä punalaputettuja tuotteita ajattelee, niin todennäköisesti nyt kukaan ei ehdi niitä lappuja niihin tuotteisiin laittaa, Nieminen toteaa.

– Se on kaupoille yksi keskeinen tapa vähentää hävikkiä, Ison Omenan K-Citymarketin kauppias Toni Pokela toteaa.

Normaalisti hävikkiä syntyy eritoten hevituotteissa ja leivissä. Myös lihatuotteista ja meijerituotteista tulee jonkin verran hävikkiä. Nieminen arvioi, että lihatuotteista tulee lakon aikana enemmän hävikkiä juuri sen takia, ettei niitä todennäköisesti ehditä punalaputtaa ajoissa.

Pokela arvioi, että hävikin ennustaminen on erityisen vaikeaa lakon aikana.

– Keskeinen viesti on se, että kyllä ruokaa Suomessa riittää. Hamstraamiseen ei ole tarvetta, Pokela muistuttaa.

Miten kaupan alan lakko vaikuttaa punalapputuotteisiin, ja kuka ylipäätään saa ostaa punalapputuotteita? Katso videolta jutun yltä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat