Kaupoissa menee ruokaa vanhaksi päivittäin. Torstaina alkanut kaupan alan kaksipäiväinen lakko saattaa entisestään lisätä hukkaan menevien tuotteiden ja elintarvikkeiden syntyä.
Torstaina alkanut kaupan alan lakko vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen väistämättä.
– Siitä ei ole epäilystä. Aina, kun tulee tällaista epäsäännöllisyyttä ja häiriötä siihen tavaravirtaan, joka kulkee myymälöiden kautta, niin silloin myös hävikki lisääntyy, Huomenta Suomessa vieraillut Päivittäiskauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen toteaa.
Nieminen muistuttaa, että ilman lakkoakin kaupan läpi kulkevaa tavaravirtaa ei koskaan pysty täydellisesti ennustamaan. Tavallisena arkena tavaravirtaan voi vaikuttaa esimerkiksi yllättävät sääilmiöt.
– Kaupan tärkein työkalu hävikin vähentämisessä on hyvä ennustaminen ja sopiva tilaaminen niin, että siellä olisi juuri oikea määrä oikeanlaisia tuotteita aina saatavilla, Nieminen kertoo.
Lue myös: Näin lakkoaamu valkeni Suomen suurimmassa Prismassa: "Edetään tunti kerrallaan"
Punalapputuotteita ei ehkä ehditä nyt laputtaa
Yksi työkalu hävikin vähentämisessä on punalaputetut tuotteet. Ne ovat elintarvikkeita, joiden parasta ennen -päiväys on lähestymässä ja joita myydään alennetuin hinnoin. On epävarmaa, ehtivätkö kaupan työntekijät päivittämään lakon aikana alennuslappuja pian vanhaksi meneviin tuotteisiin.
